Bugetul SRTv pe 2015, suplimentat cu 5 milioane de lei, pentru funcţionarea TVR Moldova

Bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe anul 2015, în sumă de 180.830.000 de lei, a fost avizat favorabil de comisiile pentru cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestui buget cu 5 milioane de lei pentru funcţionarea TVR Moldova.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Bugetul SRTv pe 2015, suplimentat cu 5 milioane de lei, pentru funcţionarea TVR Moldova

Bugetul SRTv pe 2015, suplimentat cu 5 milioane de lei, pentru funcţionarea TVR Moldova (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, marţi, cu o largă majoritate, bugetul Societăţii Române de Televiziune pe anul 2015, în sumă totală de 180.830.000 de lei, votând împotrivă doar senatorul democrat-liberal Emil Marius Paşcan.

Acestui buget i se va adăuga suma de 5 milioane de lei, un amendament propus de senatorul PSD Cristian Dumitrescu şi însuşit de toţi membrii, fiind propus în şedinţa comisiei şi adoptat ulterior în unanimitate de comisiile reunite pentru cultură ale Parlamentului.

La şedinţa comisiilor au participat din partea Televiziunii Române Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, Liviu Nicolescu, director tehnic, Cristian Zgabercea, producător general, şi Camelia Pătru, director economic al TVR.

"Cred că o discuţie pe bugetul din 2015 este cât se poate de utilă. Noi am cerut un buget de 218 milioane pentru 2015, bugetul de stat ne-a alocat suma de 180.836.000 de lei. În 2015 nu s-a alocat nimic pentru TVR Moldova, care este un proiect al Guvernului, un proiect al Ministerului Afacerilor Externe şi trebuie să vă spun că mai mulţi membri din Consiliul de Administraţie şi din Comitetul Director am fost în acest week-end la Chişinău, unde am deschis filiala TVR Moldova şi ne gândim, cu îngrijorare, că la anul nu vom avea bani. Am cerut pentru TVR Moldova o sumă de 7.271.842 de lei şi sperăm să găsim înţelegerea dumneavoastră. Am mai avea nevoie de 20 de milioane pentru investiţii. (...) Echipamentele noastre sunt din anii '70", a spus Stelian Tănase.

De asemenea, acesta a precizat că SRTv încheie anul 2014 fără datorii la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR).

Întrebată ce se va întâmpla dacă SRTv nu va primi banii ceruţi în comisie, Camelia Pătru a precizat că suma de 7,2 milioane de lei din bugetul pe 2015 este pentru TVR Moldova. "Dacă nu se alocă aceşti bani, va trebui găsită o altă sursă de finanţare, respectiv banii proprii, dar, dată fiind situaţia financiară pe care o avem, vom fi obligaţi să folosim banii doar pentru Bucureşti şi studiourile teritoriale, la Moldova, mă gândesc că ar trebui să închidem", a spus directorul economic la TVR.

În acest context, deputatul PSD Mădălin Voicu a precizat că nu ar trebui depăşită suma de 5 milioane alocată TVR Moldova. "Nu poate fi vorba de 7,2 milioane de lei, deci vă rog să vă gândiţi, există riscul să fie refuzată toată suma dacă nu este una echilibrată. Eu vă propun, într-o formă emoţională, nu tehnică, (...) să nu depăşim 5 milioane şi 5 milioane este mult", a spus Mădălin Voicu, Stelian Tănase apreciind că această sumă este una rezonabilă.

Suma solicitată de SRTv de la bugetul de stat reprezintă 34,30% din totalul finanţării TVR, restul de 65,70% provenind din venituri proprii.

În general, banii primiţi de Televiziunea Română de la bugetul de stat sunt pentru funcţionarea TVRi (957.000 de lei) şi pentru Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care asigură emisia canalelelor TVR (163.200.000 de lei). De asemenea, TVR trebuie să plătească suma de 14.050.000 de lei pentru închirierea satelitului pe care sunt emise televiziunile din portofoliul SRTv şi 364.000 de lei pentru închirierea transmisiei Video Over IP.

Totodată, la capitolul "Maşini, echipamente şi mijloace de transport", TVR solicită o sumă de 2.264.000 de lei.

SRTv cuprinde în prezent televiziunile TVR 1,TVR 2,TVR 3, TVR Internaţional, TVR News şi TVR HD, dar şi cinci studiouri teritoriale: TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Craiova, TVR Târgu-Mureş, portalul www.tvr.ro şi platforma www.tvrplus.ro.

În 2015, între priorităţile TVR se numără dezvoltarea şi consolidarea pe orizontală, potrivit proiectului de buget. De asemenea, TVR 1, TVR 2 şi TVR International au ca obiective prioritare îmbunătăţirea programelor şi creşterea audienţei, inclusiv prin atragerea de noi segmente de public, concomitent cu îndeplinirea misiunii lor publice.

Totodată, proiectul face referire la faptul că TVR şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii derulează un program pilot pentru trecerea, până în iunie 2015, de la emisia terestră analogică la emisia terestră digitală.

În proiect a fost abordată şi relansarea TVR în Republica Moldova, care "a fost însoţită de mari aşteptări, în special în rândul publicului fidel (romanofon)". TVR precizează totodată că se solicită în Republica Moldova difuzarea de filme şi seriale străine cu subtitrare în limba română, filme româneşti de cinematecă şi emisiuni produse în România. De asemenea, SRTv precizează că se străduieşte să amenajeze studioul TV din Republica Moldova, dar lipsa banilor îngreunează această situaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici