CA al Asesoft: O să depunem plângeri penale împotriva lui Vîntu şi a asociaţilor săi

Membrii Consiliului de Administraţie al Asesoft transmit, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că, în urma "ameninţărilor" care le-au fost adresate, vor depune plângeri penale împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a asociaţilor săi, cerându-i totodată patronului Realitatea TV să înceteze presiunile.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului CA al Asesoft: O să depunem plângeri penale împotriva lui Vîntu şi a asociaţilor săi

CA al Asesoft: O să depunem plângeri penale împotriva lui Vîntu şi a asociaţilor săi (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială. A fost realmente surprinzător pentru noi să constatăm că, în absenţa unor rezultate în cadrul discuţiilor, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în faţa legii, precum: şantajul şi ameninţarea", se arată în comunicatul Asesoft International SA, remis duminică MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, membrii CA al Asesoft au înţeles că au de-a face "cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vîntu, care este implicat în activităţi de crimă organizată (spălare de bani, escrocherie, şantaj, utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea violenţei fizice etc.)".

Totodată, CA al Asesoft anunţă că va apela "la toate mijloacele legale necesare" pentru a conserva investiţia realizată la Realitatea Media - în valoare de peste 10 milioane euro - şi va solicita instituţiilor statului "protejarea vieţii şi integrităţii fizice a membrilor CA şi a familiilor acestora".

"Reiterăm ceea ce am precizat şi cu prilejul discuţiilor cu domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi anume că orice litigiu privind contractul de management poate fi rezolvat fie prin negocieri, fie în instanţă, însă în niciun caz în stil mafiot, aşa cum doreşte domnia sa. Ca reacţie la ameninţările ce ne-au fost adresate, am decis să depunem plângeri penale împotriva domnului Sorin Ovidiu Vîntu şi a asociaţilor săi", se mai spune în comunicatul CA al Asesoft.

În plus, Asesoft atrage atenţia lui Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţilor săi "să înceteze presiunile la adresa jurnaliştilor de la Realitatea Media, întrucât controlul editorial pe care doresc să-l impună este lipsit de legitimitate şi afectează credibilitatea trustului".

"Toate acţiunile persoanelor desemnate de SC Asesoft International SA pentru derularea contractului de management (încheiat cu Realitatea Media SA, n.r.) au avut ca obiective: evitarea suspendării licenţei (licenţa audiovizuală a Realitatea TV, n.r.), plata taxelor datorate bugetului de stat, achitarea salariilor către jurnalişti (începând cu luna martie 2010) şi asigurarea unor condiţii de lucru decente", se precizează în comunicat.

În comunicat nu se precizează numele asociaţilor lui Sorin Ovidiu Vîntu, împotriva cărora vor fi depuse plângeri penale.

Pe de altă parte, Asesoft îşi reafirmă "angajamentul ferm" faţă de finalizarea derulării contractului şi consolidarea postului Realitatea TV. "Asesoft a reuşit să modernizeze deja o mare parte din echipamentele tehnice şi să obţină înţelegeri favorabile pentru Realitatea Media din partea furnizorilor importanţi. Asesoft International SA consideră că jurnaliştii sunt responsabili de politica editorială şi nici CA al Realitatea şi nici CA al Asesoft nu trebuie să interfereze cu munca acestora", se mai spune în comunicat.

Reacţia Asesoft vine după ce vineri, tot printr-un comunicat, Consiliul de Administraţie al Asesoft a transmis că până în prezent a acţionat în interesul Realitatea Media, încercând să protejeze investiţia de peste 10 milioane de euro făcută în societatea care deţine Realitatea TV şi nu s-a implicat în politica editorială a televiziunii.

Pe de altă parte, joi, Consiliul de Administraţie al Realitatea Media a fost convocat pe 5 aprilie pentru a analiza execuţia contractului de management de către Asesoft, reprezentată de Sebastian Ghiţă, "în încercarea de a-l determina pe acesta să respecte clauzele contractului şi, în caz de nereuşită, denunţarea acestuia".

Potrivit unui comunicat al Realitatea Media, postat, joi, pe site-ul realitatea.net, întâlnirea CA al Realitatea Media a fost convocată de Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu, membri ai Consiliului de Administraţie.

În comunicatul Realitatea Media se mai spunea că analiza care se va face contractului de management încheiat cu compania Asesoft se impune din mai multe motive.

"Recent, directorul general al Realitatea Media a formulat plângere penală ca urmare a folosirii unor documente falsificate pentru încheierea contractului de închiriere de spaţiu dintre Asesoft şi compania de stat Coresi. O serie de alte decizii manageriale au pus în pericol existenţa unor unităţi de business din grup. Sub managementul asigurat de Asesoft, s-au înregistrat întârzieri de plată ale unor datorii, inclusiv către bugetul de stat, fapt care a condus la blocarea conturilor Realitatea Media. Sunt câteva exemple care conturează o tentativă de sabotare a companiei Realitatea Media", se spunea în comunicatul Realitatea Media.

Totodată, potrivit comunicatului, în şedinţa din 5 aprilie a Consiliului de Administraţie al Realitatea Media va fi discutată şi "implicarea agresivă a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghiţă, în strategia editorială şi în grila de programe a postului de televiziune, fapt care a pus în pericol însăşi emisia postului".

"Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea «Ora de foc» a încălcat toate regulile industriei TV şi a produs televiziunii prejudicii care nu pot fi, încă, evaluate pe de-a-ntregul. Aceeaşi implicare agresivă a alterat profund întreg conţinutul programelor Realitatea TV", se mai spunea în comunicat.

Totodată, potrivit comunicatului, în ultimele luni, s-a înregistrat "o abatere gravă de la strategia editorială tradiţională a Realitatea TV prin tabloidizarea excesivă".

"Unul dintre cele mai serioase exemple este desfăşurarea concursurilor «Cine e regina?» şi «De ce trebuie să plece Emil Boc?» - concursuri cu premii în bani menite să atragă audienţă facilă şi care, mai grav, contravin normelor jurnalisticii. Dincolo de abaterea de la aceste cutume profesionale, organizarea celor două concursuri nu a respectat nici normele CNA, instituţie care a sancţionat sever Realitatea TV pentru aceste derapaje", se spunea în comunicat.

Totodată, prin comunicat se transmitea faptul că în urma acestor abateri, începând de joi, directorul editorial Cătălin Popa şi redactorul-şef al Departamentului de Ştiri, Madalina Dulamă, sunt schimbaţi din funcţie.

"Realitatea TV trebuie să revină la conţinutul jurnalistic de calitate care a impus-o pe piaţă, un mijloc de informare echidistant şi corect, o televiziune de ştiri care oferă spaţii de exprimare în egală măsură puterii şi opoziţiei, oricare ar fi acestea", se mai spunea în comunicat.

De cealaltă parte, Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a declarat joi pentru MEDIAFAX că îi este ruşine de ceea ce se întâmplă în prezent la Realitatea TV, precizând că situaţia este dificilă, dar speră că se va rezolva amiabil sau apelând la instituţiile statului şi la justiţie.

Site-uri de media au anunţat duminica trecută că Sorin Ovidiu Vântu a încercat să îl scoată din sediul Realitatea pe managerul Sebastian Ghiţă, în scandal fiind implicaţi mai mulţi bodyguarzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici