- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.10.2014, 20:05)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Călin Netzer contestă suma primită de la CNC. Anca Mitran: CNC trebuie să ajute şi alţi regizori talentaţi
Producătorii filmului "Ana, mon amour" şi regizorul Călin Peter Netzer consideră prea mică suma primită la concursul organizat de CNC, unde pelicula a primit cea mai mare finanţare, în replică, Anca Mitran, director interimar CNC, declarând că instituţia "trebuie să ajute şi alţi regizori talentaţi".
Urmărește
504 afișări
Calin Peter Netzer (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Ana, mon amour", noul proiect de film al regizorului Călin Peter Netzer, s-a clasat pe primul loc la secţiunea lungmetraj ficţiune a concursului de proiecte cinematografice, sesiunea iunie 2014, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Filmările vor fi realizate anul viitor şi premiera este programată pentru anul 2016. Filmul va fi realizat în coproducţie cu Germania şi Franţa, iar bugetul estimat este de 9 milioane lei.
Potrivit unui comunicat remis joi MEDIAFAX, "având în vedere suma solicitată de Parada Film la această sesiune CNC, filmului ar fi trebuit să i se acorde 2.970.000 de lei, dar în schimb i-a fost alocată finanţarea de 1.590.000 de lei". În acest context, casa de producţie spune că va transmite aceste nereguli Ministerului Culturii printr-o contestaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
Analiză: cât costă să încarci o maşină electrică în România în comparaţie cu alte ţări
-
Melania Trump respinge tradiţia: Prima doamnă refuză să se întâlnească cu Jill Biden la Casa Albă
-
Tribunalul Bucureşti declină contestaţia Dianei Şoşoacă
"Prin această decizie, directorul interimar (Anca Mitran, n.r.) şi majoritatea membrilor din comisia de administraţie a Centrului Naţional al Cinematografiei au încălcat legislaţia, care impune ca primul clasat de la fiecare secţiune să primească creditul solicitat (art. 43, alin. 2, lit a din Regulament, Ordonanţa 2335/ 14 august 2006), şi hotărârea Comisiei de Administraţie CNC (PV 09.05.2014 care stabileşte plafonul maxim de 2.970.000 lei pentru casele de producţie)", se arată în comunicatul citat.
Potrivit Ordinului nr.2335 din 14 august 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de selecţie a proiectelor cinematografice, alineatul 2, litera a) prevede că: "proiectul cel mai bine plasat din cadrul fiecărei categorii va primi creditul solicitat, cu condiţia ca acesta să nu depăşească 50% din bugetul producţiei respective, cu excepţia filmelor dificile şi de buget redus".
De asemenea, în data de 9 mai 2014, Consiliul de Administraţie al CNC, a hotărât că fondurile alocate organizării concursului de selecţie a proiectelor cinematografice sesiunea a I- a 2014 vor fi de 15.000.000 lei. Această sumă a fost împărţită astfel: 20 % - 3.000.000 lei pentru filmele de lungmetraj ficţiune debut, 5 % - 750.000 lei pentru filmele de scurtmetraj ficţiune, 11 % - 1.600.000 lei pentru filmele documentare, 10 % - 1.500.000 lei pentru filmele de animaţie, 53% - 8.000.000 lei pentru filmele de lungmetraj ficţiune, 1% - 150.000 lei pentru dezvoltarea proiectelor de filme, lungmetraj ficţiune, documentare şi animaţie. Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare este de 20% (2.970.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.
Solicitată să comenteze anunţul lui Netzer, directorul interimar al CNC Anca Mitran a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că este dreptul legal al regizorului să conteste rezultatele, aceasta făcând însă referire la comunicatul prin care Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat această sesiune de concurs.
"Şi comunicatul care este pe site-ul CNC prevede că 20%, nu mai mult de 20%. Deci domnul Netzer nu ştiu cum interpretează legea", a spus Mitran.
Ea a admis că Ordinul nr.2335 din 14 august 2006 prevedea ca primul clasat să ia până la 50%. "Da, sunt de acord cu povestea asta să ia până în 50%, însă comunicatul dat înaintea concursului de celălalt Consiliu de Administraţie şi de celălalt director (Mihai Kogălniceanu, n.r) prevede că un producător nu poate să ia mai mult de 20% din secţiunea respectivă. Deci domnul Netzer a luat maxim, deci cât poate să ia un producător, 20% din secţiunea de ficţiune lungmetraj, deci înseamnă 1.600.000, 1.590.000", a completat aceasta.
De asemenea, Anca Mitran a precizat că în cazul în care va fi admisă contestaţia lui Călin Peter Netzer, există bani în Fondul Cinematografic pentru completarea sumei în sensul dorit de regizor. "Nu cred că asta este problema. Există rezerve în fond, în cazul în care domnul Netzer are un răspuns afirmativ. Deci fondul se colectează lunar, nu este problema de bani. Problema este de interpretare a legii şi de aplicare a legii", a spus Mitran, completând: "Aşa a hotărât şi Consiliul dinainte. Este publicat comunicatul şi noi nu am făcut decât să aplicăm legea, respectiv această hotărâre".
Ea a spus că Netzer ar trebui să se gândească şi la faptul că alţi regizori talentaţi au nevoie de sprijinul instituţiei.
"Dacă vă gândiţi, nici CNC-ul francez, care are un fond cinematografic de zece ori sau de 20 de ori poate mai mare decât CNC-ul românesc, nu acordă decât până la 500.000 de euro pentru un proiect. Şi aici vorbim de proiecte de film, nu de producători. Dacă dânsul ar fi avut zece proiecte pentru fiecare proiect ar fi luat maximul respectiv. Dar e interpretabil, fiecare cum... Şi comunicatul de dinainte a avut o raţiune. Cu cât împărţim banii la mai mulţi producători, cu atât reuşim să facem mai multe filme. Nu ar trebui să o ia foarte personal domnul Netzer, ar trebui să se gândească că sunt totuşi foarte mulţi regizori talentaţi şi noi ar trebui să le dăm o şansă tuturor", a mai afirmat Anca Mitran.
"Coproducătorii filmului au depus aplicaţii la fondurile din ţările lor în luna septembrie, pentru ca filmarile la proiectul "Ana, mon amour" să poată începe în 2015. Prin întârzierea anunţării rezultatelor de către CNC-ul românesc şi acordarea unei sume mai mici decât cea din planul financiar, şansele filmului de a primi finanţările internaţionale necesare scad", se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele cartușe ale lui Biden: Blinken promite să „consolideze” sprijinul pentru Ucraina înainte de tranziția la Trump
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul politician, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe