- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.04.2016, 17:33)
- Cătălina Mănoiu
Camera Deputaţilor: Jurnaliştii pensionari vor beneficia de o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită. Guvernul susţine că iniţiativa nu este "oportună"
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege potrivit căruia jurnaliştii, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită, legea urmând să ajungă la promulgare.
Urmărește
1883 afișări
Camera Deputaţilor: Jurnaliştii pensionari vor beneficia de o indemnizaţie de 50% din pensia cuvenită
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor cu 207 voturi "pentru" şi 7 "abţineri", modifică articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Astfel, actul normativ adoptat prevede că "prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică".
Potrivit Legii nr.8/2006, "cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării", iar indemnizaţia nu se acordă persoanelor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de indemnizaţia acordată potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările ulterioare.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 16:30
• Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
astăzi, 15:24
-
astăzi, 14:59
• Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
astăzi, 14:42
-
astăzi, 13:47
• Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare
-
astăzi, 13:07
• Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
astăzi, 12:13
• Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
astăzi, 11:27
• Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
astăzi, 11:01
• Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
astăzi, 10:36
-
astăzi, 10:20
• Explozie într-un restaurant din Cehia. Şase persoane au murit
-
astăzi, 10:11
-
astăzi, 09:57
• O mamă de 17 ani şi bebeluşul ei au dispărut. Poliţia din Deva cere ajutorul populaţiei
-
-
astăzi, 09:51
Legea nr 8/2006 prevede că indemnizaţia lunară se acordă, la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la casa teritorială de pensii, iar beneficiarul trebuie să facă dovada calităţii de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Proiectul de lege a fost susţinut de parlamentarii liberalii, Gheorghe Ialomiţianu care a susţinut că prin modificarea adusă "se face o reparaţie pentru cuprinderea tuturor pensionarilor care fac parte din uniunea creatorilor" şi că impactul bugetar nu va constitui o problemă, având în vedere că Guvernul spune că are încasări mai mari decât cele prevăzute.
Suciu, despre Legea pensiilor speciale pentru jurnalişti: Nu o considerăm oportună
Legea pensiilor speciale acordate jurnaliştilor nu este oportună, ca orice modificare legislativă de acest fel, iar jurnaliştii au în plus şi datoria morală să nu ceară un statut special, mai ales că ei au criticat atunci când alţii obţineau asemenea statut, a afirmat Dan Suciu.
"Orice modificare legislativă care prevede pensii speciale n-o considerăm oportună. Orice modificare legislativă. Situaţia pensiilor este într-adevăr una complicată, dar nu se rezolvă prin pensii speciale pentru diferite categorii că nu ajungem nicăieri. Cu toată simpatia pentru profesia de jurnalist, pe care am practicat-o şi eu. Cred că sunteţi de acord cu mine că nu este o variantă pe care să mizăm, nici dumneavoastră, nici noi. Există o datorie morală pe care, mai ales noi, ca jurnalişti - dacă-mi daţi voie să mă calific şi eu în această profesie - o avem pentru a nu cere un statut special. Îl criticăm sau l-aţi criticat de atâtea ori statutul special pe care l-au obţinut alţii, nu cred că este acum cazul să obţineţi un statut special sau să obţinem un statut special, că poate vreodată cineva mă mai angajează în presă", a mai spus Suciu, fost jurnalist.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a vorbit, miercuri, despre eforturile financiare pe care le face Guvernul pentru a acoperi majorările salariale anunţate. În acest context, jurnaliştii l-au întrebat cum a fost receptată posibilitatea apariţiei unui alte legi care pune presiune pe buget, respectiv legea care conferă dreptul la pensii speciale unor categorii de jurnalişti.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe