- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.10.2014, 18:11)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Campania pentru prezidenţiale: Antena 3, amendată cu 20.000 lei, iar România TV, somată de CNA
CNA a amendat, joi, Antena 3 cu 20.000 de lei, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului în emisiunea "Sinteza zilei" din 7 octombrie, în care a fost invitat Dan Diaconescu, şi a somat România TV, pentru emisiunea "România alege preşedintele", în care a fost invitat Călin Popescu Tăriceanu.
Urmărește
625 afișări
Campania pentru prezidenţiale: Antena 3, amendată cu 20.000 lei, iar România TV, somată de CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, o plângere făcută de Active Watch cu privire la mai multe ediţii ale unor emisiuni difuzate de Antena 3 şi România TV.
Consiliul a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizualului în emisiunea "Sinteza zilei" difuzată la Antena 3 pe 7 octombrie, care a fost moderată de Mihai Gâdea şi în care a fost invitat Dan Diaconescu, candidatul PPDD la alegerile prezidenţiale.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 22:17
• Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 22:39
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
De asemenea, CNA a constatat încălcarea legislaţiei audiovizualului şi în emisiunea "România alege preşedintele" difuzată pe 7 octombrie, la România TV, care a fost moderată de Andreea Creţulescu şi în care a fost invitat Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la preşedinţie.
În emisiunea "Sinteza zilei", moderatorul Mihai Gâdea l-a întrebat pe Dan Diaconescu "cum îl apreciază pe Iohannis", iar Diaconescu a răspuns: "Ca pe un baby broker, ca pe un vânzător de copii. Soţia domnului Iohannis, viitoarea primă doamnă, Doamne fereşte, care vorbeşte insistent cu multe doamne din zona Sibiu şi le convinge pe acestea, conform documentelor, să îşi dea copiii spre adopţie, fiindcă şi ea şi-l dă... Au început unul şi altul să îmi spună: dar vezi că a vândut copii, nu ştiu ce a făcut cu casele, nu ştiu ce a făcut cu meditaţiile, cu banii...".
Pe de altă parte, în emisiunea "România alege preşedintele", vorbind despre dosarul Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat: "Spuneţi-mi şi mie (adresându-se moderatoarei şi unui alt invitat în studio, n.r.) ce rol avea domnul Cocoş? Părerea mea este următoare şi mi se pare că presa pare să fie absolut (…) opacă la această chestiune. Da, domnul Cocoş era intermediar, OK, şi pentru cine era intermediar? Îi dădea cumva lui bunica?".
Moderatoarea Andreea Creţulescu a răspuns "Poate doamnei Udrea sau domnului Băsescu", iar Călin Popescu Tăriceanu a spus la rândul său: "Normal că doamnei Udrea! Că era lângă el, erau două persoane-cheie care aveau interesul să beneficieze. Doamna Udrea, ca să-şi mai cumpere o geantă, două, cinci, şapte…nu ştiu ce să-şi mai cumpere…Şi domnul Băsescu, patronul politic, spiritual (…) al doamnei Udrea, care avea nevoie de bani pentru campania electorală".
La propunerea membrului CNA Christian Mititelu, Consiliul a decis să amendeze cu 20.000 de lei Antena 3 şi să someze public România TV.
Christian Mititelu a vorbit în aceste cazuri despre "ponegrirea" unor candidaţi. "Felul în care se face este incalificabil din punct de vedere jurnalistic şi uman", a spus Mititelu. "Din păcate, aceste posturi sunt printre cele care încalcă cel mai grav prevederile legii şi principiul presei (...) Ce face presa? Are grijă ca abuzurile celor care sunt la putere să fie îngrădite sau sancţionate (...) Ei (Antena 3 şi România TV, n.r.) sunt acum în situaţia în care îi sprijină pe cei care sunt la guvernare. Încalcă un principiu elementar al presei", a spus Mititelu. Iniţial, el a propus sancţiuni mai mari, respectiv o amendă de 40.000 de lei pentru Antena 3 şi o amendă de 10.000 de lei pentru România TV, însă aceastea nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.
Cele două amenzi au fost aplicate pentru încălcarea articolului 32, alineatul 1 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", şi a articolului 34, alineatul 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".
De asemenea, sancţiunile au fost aplicate şi pentru încălcarea articolului 40, alineatele 1 şi 2 din Cod - "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile".
Sancţiunile au fost aplicate cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Lorand Turos), în timp ce Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă". Gubernat şi Cristea au solicitat şi monitorizarea altor televiziuni care emit la nivel naţional, exact în baza articolelor care au fost încălcate de Antena 3 şi România TV şi care au fost sesizate de Active Watch.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe