CANNES 2013: Cristian Mungiu, în juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film. Cine sunt ceilalţi juraţi

Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (15 - 26 mai), prezidat în acest an de regizorul şi producătorul Steven Spielberg, au anunţat, miercuri, organizatorii.

Urmărește
1506 afișări
Imaginea articolului CANNES 2013: Cristian Mungiu, în juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film. Cine sunt ceilalţi juraţi

CANNES 2013: Cristian Mungiu, în juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film. Cine sunt ceilalţi juraţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din juriul competiţiei oficiale, în afară de Spielberg, fac parte patru femei şi patru bărbaţi, printre care se remarcă regizorul taiwanez Ang Lee, actriţa australiană Nicole Kidman şi actorul austriac Christoph Waltz.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Nicole Kidman, premiată cu Oscar în 2003 pentru rolul din "Orele/ The Hours", a venit de mai multe ori la Cannes, inclusiv în 2001, pentru a promova musicalul "Moulin Rouge", de Baz Luhrmann. În 2003, actriţa australiană a promovat pe Croazetă lungmetrajul "Dogville", al danezului Lars von Trier, iar anul trecut, "Paper boy", de Lee Daniels. După rolul din "Stoker", regizat de sud-coreeanul Park Chan-Wook, actriţa franceză va putea fi văzută pe marile ecrane spre sfârşitul acestui an, într-un film biografic foarte aşteptat, "Grace de Monaco".

Taiwanezul Ang Lee este unul dintre cei mai versatili regizori din industria cinematografică, iar filmografia sa cuprinde pelicule extrem de diferite unele de altele, precum filmul de arte marţiale "Tigru şi dragon/ Crouching Tiger, Hidden Dragon", cel inspirat din literatura britanică clasică "Raţiune şi simţire/ Sense and Sensibilty" şi lungmetrajul SF de acţiune "Hulk uriaşul/ Hulk". Ang Lee a câştigat două premii Oscar la categoria "cel mai bun regizor": în 2006, pentru regia filmului "Brokeback Mountain", o drama ce prezintă iubirea imposibilă dintre doi cowboy americani, şi în 2012, pentru filmul ""Viaţa lui Pi/ Life of Pi".

Daniel Auteuil, actor şi regizor francez, a primit premiul de interpretare masculină la Festivalul de la Cannes 1996, pentru "Le Huitième Jour", câştigat ex-aequo cu Pascal Duquenne. Recompensat cu două premii César pentru cel mai bun actor, graţie rolurilor din "Jean de Florette" (1987) şi "La fille sur le pont" (2000), Daniel Auteuil a primit în 2005 premiul pentru cel mai bun actor decernat de Academia de Film Europeană, pentru rolul din drama "Caché", regizată de Michael Hanecke.

Christoph Waltz, în vârstă de 56 de ani, a fost aproape necunoscut publicului larg până în 2009, când a devenit celebru cu rolul unui ofiţer nazist din filmul "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds", de Quentin Tarantino, care i-a adus premiul pentru interpretare masculină la Cannes şi Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar. Tot graţie lui Quentin Tarantino, Christoph Waltz a primit în 2012 cel de-al doilea Oscar din carieră, pentru rolul din pelicula "Django dezlănţuit/ Django Unchained".

Vidya Balan este una dintre actriţele indiene în mare vogă la Bollywood, iar prezenţa ei în juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes ilustrează dorinţa organizatorilor de a marca şi celebra pe Croazetă centenarul industriei cinematografice indiene. De altfel, India este ţara care a primit în acest an statutul de invitat de onoare la Cannes.

Lynne Ramsay, regizoare britanică, a prezentat în 1999 lungmetrajul ei de debut, "Ratcatcher", la Festivalul de Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Cineasta britanică a revenit pe Croazetă în 2002, cu "Morvern Callar". În acest an, scurtmetrajul ei "Swimmer" figurează în selecţia secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.

Regizoarea japoneză Naomi Kawase nu este nici ea o necunoscută la Cannes, unde a obţinut, în 1997, trofeul Caméra d'Or, care recompensează filmele de debut, pentru pelicula "Suzaku". Cineasta niponă a câştigat apoi prestigiosul mare premiu al juriului în 2007, cu pelicula "The Mourning Forest ".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici