"Felicit cele patru oraşe pentru faptul că au fost desemnate capitale culturale europene, un statut care se bucură de o reputaţie lungă şi excelentă", a declarat Jan Figel, comisar european pentru Educaţie, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor Culturii din Europa, care a avut loc marţi, la Bruxelles.
"Faptul că va purta timp de un an acest titlu îi asigură unui oraş o mare atenţie din partea mass-media şi creează un potenţial enorm pentru viitoarea lui dezvoltare locală", a explicat Jan Figel.
Comisia Europeană a indicat că pregătirea unui astfel de eveniment durează "mai mulţi ani" şi că din acest motiv a decis înfiinţarea unui birou de consiliere.
După Vilnius (Lituania) şi Linz (Austria) din acest an, următoarele capitale culturale europene vor fi Essen (Germania), Pecs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia), în 2010, fiind urmate de Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia) în 2011.
În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.
Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 30 de oraşe au deţinut acest titlu.