Care este "Cartea Anului 2013" în Marea Britanie

Volumul "Oceanul de la capătul aleii/ The Ocean at the End of the Lane", de Neil Gaiman, a fost desemnat "Cartea Anului 2013/ Book of the Year 2013" în Marea Britanie.

Urmărește
399 afișări
Imaginea articolului Care este "Cartea Anului 2013" în Marea Britanie

Care este "Cartea Anului 2013" în Marea Britanie (Imagine: Shutterstock)

"Book of the Year" este o distincţie devenită tradiţională în Marea Britanie, fiind acordată în urma voturilor cititorilor, care sunt exprimate prin intermediul internetului, informează theguardian.com.

Volumul lui Neil Gaiman a fost ales "Cartea Anului 2013" în urma votului publicului, dintr-o listă scurtă de câştigători ai celor 10 categorii de la premiile Specsavers National Book.

În această competiţie Neil Gaiman s-a luptat cu alţi scriitori importanţi, precum Kate Atkinson şi David Walliams.

"Nu am scris niciodată o carte înainte să fie atât de aproape de inima mea - o poveste despre memorie şi magie şi teama şi pericolul de a fi copil. Nu am fost sigur că celorlalţi o să le placă această poveste. Sunt uluit şi încântat că atât de mulţi oameni au citit-o, le-a plăcut şi i-au făcut şi pe prietenii lor să o citească", a spus Neil Gaiman.

Anul trecut, titlul "Cartea Anului" a fost primit de romanul erotic "Fifty Shades of Grey", de E.L. James.

Cartea "The Ocean at the End of the Lane" de Neil Gaiman a apărut în limba română, în luna iunie, cu titlul "Oceanul de la capătul aleii", la editura Paladin. Traducerea din limba engleză şi notele sunt semnate de Iulia Dromereschi.

Potrivit descrierii cărţii de pe site-ul editurii, "Oceanul de la capătul aleii" este o carte pentru adulţi, despre fantasmele copilăriei. Un bărbat se întoarce în locurile în care a copilărit pentru a participa la o înmormântare. Acesta este momentul în care ies la iveală întâmplări stranii şi înfricoşătoare prin care a trecut, la vârsta de şapte ani, alături de trei persoane extraordinare: micuţa Lettie Hempstock (pentru care iazul de la capătul aleii este un ocean), mama şi bunica acesteia (care susţine că îşi aminteşte de începuturile lumii şi de Big Bang).

Neil Gaiman este câştigătorul a trei premii Hugo, două Nebula, un World Fantasy, patru Bram Stoker, 11 Locus, precum şi a două premii British SF, două British Fantasy, patru Geffen, un Internatonal Horror Guild şi două Mythopoeic. A mai câştigat premii în Spania, Fanţa, Brazilia, Germania, Italia, Israel. Scriitor profesionist de peste douăzeci de ani, autor de romane, dar şi de non-fiction (monografia "Duran Duran" din 1984) şi romane grafice, editor de antologii, scenarist, maestru de ceremonii la marile premii mondiale de F&SF, Neil Gaiman s-a născut în Marea Britanie, în 1960, dar în prezent trăieşte în Statele Unite, lângă Minneapolis, Minnesota.

Cărţile lui au fost traduse în peste douăzeci de ţări. A câştigat peste zece premii internationale pentru romanele sale grafice, iar în 1991, "Sandman nr.19" a luat premiul World Fantasy pentru povestire, fiind prima bandă desenată din lume care a câştigat un premiu literar.

Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Neil Gaiman se numără: "Coraline", "Pulbere de stele", "Nicăieri", "Anansi boys", "Zei americani" şi "Cartea cimitirului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici