Care sunt posturile TV care au primit primele sancţiuni de la CNA, în campania electorală

CNA a decis, joi, să amendeze cu 5.000 de lei televiziunea OTV şi să someze public posturile România TV, Realitatea TV şi B1 TV, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale în reflectarea campaniei electorale.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Care sunt posturile TV care au primit primele sancţiuni de la CNA, în campania electorală

Care sunt posturile TV care au primit primele sancţiuni de la CNA, în campania electorală (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

OTV a fost amendat cu 5.000 de lei pentru mai multe emisiuni în care nu a fost respectată legislaţia audiovizualului.

De exemplu, OTV a difuzat pe 14 mai, în emisiunea "Dan Diaconescu Direct", o înregistrare în care candidatul la primăria sectorului 6, Cristinel Eftimie, a spus că Ştefan Florescu, contracandidat independent, este "impostor, grandoman, om cu două feţe, mincinos, laş, care în funcţia de Director General în Administraţia Pieţelor Sector 4 a avut posibilitatea să fure". Potrivit CNA, nu au fost prezentate probe în susţinerea afirmaţiilor lui Eftimie, aşa cum prevede legislaţia audiovizualului.

De asemenea, OTV a prezentat pe 14 şi 15 mai, pe crawl, două sondaje, fără a fi precizate elemente precum metodologia utilizată, cine a solicitat şi cine a plătit efectuarea sondajului, obligatorii potrivit legislaţiei audiovizuale.

Pe de altă parte, România TV a fost somată public pentru că, pe 14 mai, în emisiunile "România de la ora 8.00", "România de la ora 9.00" şi "România de la ora 10.00", a difuzat o ştire despre Gigi Becali - candidat la Primăria Capitalei - care a înfiat un băiat. Potrivit membrilor CNA, ştirile despre candidaţi pot fi difuzate doar în emisiunile electorale, de luni până vineri.

De asemenea, România TV a difuzat în 15 mai, în emisiunile "România de la ora 13.00" şi "România de la ora 16.00", o ştire despre Gigi Becali, care, într-o intervenţie prin telefon, a făcut afirmaţii cu caracter discriminator, fapt care, de asemenea, a încălcat legislaţia audiovizualului.

Pe de altă parte, România TV a difuzat în 15 mai, în "România de la ora 15.00" şi "România de la ora 16.00", o ştire despre un bărbat din Iaşi, care a ajuns la spital după ce a ingerat ceaiuri naturiste. În timpul ştirii au fost difuzate declaraţii cu Tudor Ciuhodaru, prezentat ca medic, dar care, în acelaşi timp, este candidat independent la Primăria Iaşi. Potrivit CNA, candidaţii electorali pot fi prezenţi doar în emisiuni electorale.

Şi Realitatea TV a fost somată public, pentru că în 14 mai, în timpul emisiunii "Realitatea la raport", a fost prezent Rareş Mănescu, candidat din partea USL la Primăria Sectorului 6, prezentat ca preşedintele PNL Sector 6. Televiziunea nu a precizat însă că respectiva emisiune este o dezbatere electorală, aşa cum prevede legislaţia audiovizualului.

Pe de ală parte, şi B1 TV a primit o somaţie publică, din cauză că duminică a difuzat o dezbatere electorală, deşi legislaţia audiovizualului prevede că emisiunile electorale şi dezbaterile electorale nu pot fi difuzate sâmbăta şi duminica, în timpul campaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici