Cărtărescu: Între revendicările străzii, una e importantă - controlul societăţii asupra audiovizualului

Mircea Cărtărescu a scris, luni, pe contul său de Facebook, că printre revendicările celor care protestează în Capitală şi în ţară, în urma incendiului din clubul Colectiv, a apărut "doar sporadic" una care i se pare foarte importantă, anume "controlul societăţii asupra audiovizualului".

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Cărtărescu: Între revendicările străzii, una e importantă - controlul societăţii asupra audiovizualului

Cărtărescu: Între revendicările străzii, una e importantă - controlul societăţii asupra audiovizualului

"Între revendicările străzii a apărut doar sporadic una care mi se pare foarte importantă: controlul societăţii asupra audiovizualului. Televiziunile publice au fost, de-a lungul acestor lungi ani postdecembrişti, mijloace de minţire, manipulare, cretinizare şi învrăjbire a comunităţii româneşti. Sloganul din timpul pieţii golanilor, «Aţi minţit poporul cu televizorul», a fost valabil de atunci şi până azi. La fel de infestate de mafioţi şi de lichele ca şi lumea politică, aparţinând uneori unor securişti şi infractori dovediţi, televiziunile au fost permanent în slujba grupărilor politico-economice care-au confiscat România. Au servit ca instrumente de şantaj, de defăimare, de calomnie, de împroşcare cu noroi nu doar a adversarilor politici, ci a tot ce e valoros în această ţară. Au promovat un limbaj suburban, de o violenţă pamfletară fără limite. Au indus dispreţul pentru educaţie şi cultură prin promovarea unor emisiuni kitsch, la a căror vedere ţi se face ruşine că eşti om. Au propus ca modele «vedete» din cea mai joasă moral şi spiritual lume cu putinţă, indecentă din toate punctele de vedere. Această mocirlă în care s-au scufundat televiziunile nu mai poate continua. Nu sunt pentru cenzură, ci pentru o integrare a televiziunilor în planul unei societăţi mai bune. Căci, oricât de naivi ne-ar crede unii, e absolută nevoie să visăm acum la o lume mai bună. În definitiv, dacă nu acum, atunci când?", a scris Mircea Cărtărescu, pe contul său de Facebook.

După tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, din 30 octombrie, câteva zeci de mii de persoane au protestat în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, cerând, printre altele, schimbarea clasei politice.

În urma incendiului din clubul Colectiv au murit 46 de persoane. În spitalele din Capitală mai erau internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 62 sunt stabilizate.

Dintre pacienţii internaţi în spitale din Capitală, 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Jurnalista şi fotografa Teodora Maftei a murit la clinica din Israel unde a fost transferată săptămâna trecută. Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici