- Home
- Cultură-Media
- (28.03.2023, 07:04)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cărţile Agatha Christie vor fi cenzurate: editura taie termeni precum „ţigan” şi „evreu”
Unele pasaje din romanele Agathei vor fi complet eliminate, pentru a se adapta la sensibilităţile contemporane.
Urmărește
2404 afișări
Până şi Agatha Christie pică testul din punct de vedere politic. La câteva săptămâni după controversa privind revizuirile şi corecturile lingvistice din cărţile lui Roald Dahl şi Ian Fleming în numele unei noi sensibilităţi comune, politically correct, se deschide una nouă, care o priveşte pe Agatha Christie
Unele dintre cele mai faimoase lucrări ale Agatha Christie au fost triate de „cititori sensibili” (figuri foarte populare în publicaţiile britanice şi americane care examinează publicaţiile pentru termeni şi descrieri jignitoare cu scopul de a îmbunătăţi diversitatea şi includerea în sectorul editorial) şi parţial corectate de către editorul Harper Collins, care se aliniază prin eliminarea termenilor consideraţi jignitori şi rasişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Revizuirea, care a început în 2020, va duce la reeditarea romanelor într-o variantă curăţată a poveştilor şi personajelor pe care Christie le-a povestit din 1920 până în 1976, anul morţii sale. Reflecţiile rigurosului Hercule Poirot şi investigaţiile complicate ale domnişoarei Marple vor fi rescrise, în unele cazuri cenzurate, cu pasaje care vor fi complet eliminate.
Vor fi tăiaţi termenii folosiţi în mod obişnuit pe vremea lui Christie, cu care erau clasificaţi oameni dintr-un grup etnic altul decât britanicii albi şi care sufereau adesea de o mentalitate colonialistă şi condiţionate de prejudecăţi rasiste. Cuvânte precum „evreu”, „ţigan”, dar şi „oriental” şi „temperament indian”, folosite pentru a caracteriza un personaj, dispar, iar „nativii” devin „localnici”.
În Poirot pe Nil, dispar toate referirile la aspectul fizic al personajelor non-engleze, vor fi şterse şi comentariile care se referă la copiii cu „ochi şi nasuri dezgustătoare”, iar servitorul nu va mai fi identificat ca un bărbat de culoare. Sau în Miss Marple în Caraibe, nu vom mai citi reflecţia protagonistei asupra angajatului hotelului cu „dinţii atât de frumoşi şi albi”.
Controversa s-a montat imediat pe reţelele de socializare: mulţi cititori vorbesc despre o „crimă” săvârşită împotriva scriitoarei şi a operelor sale şi mai sunt cei care, mai diplomatic, invocă menţinerea unei ediţii originale alături de cea revizuită şi corectată, aşa cum a fost propus deja de editura Puffin, care oferă o „colecţie clasică”, fără intervenţii postume.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate