- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.09.2013, 15:39)
- Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câştigătorul Palme d'Or de anul acesta vine la Les Films de Cannes à Bucarest
Abdellatif Kechiche, regizorul recompensat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2013, pentru tulburătorul lungmetraj "La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2", este invitatul special al celei de-a patra ediţii a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 şi 31 octombrie.
Urmărește
167 afișări
Abdellatif Kechiche (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, filmele vor fi proiectate la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. În total, vor fi proiectate peste 50 de filme, printre ele, în premieră, şi cele mai atractive şi premiate titluri din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes 2013 - pelicule ce au provocat polemici printre criticii de pe Croazetă şi au făcut deliciul cinefililor.
Abdellatif Kechiche, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2013, de un juriu din care a făcut parte şi Cristian Mungiu, vine pentru prima dată în Capitală, ca invitat special al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Regizorul va susţine o lecţie de regie pentru studenţii de la şcolile de cinema, va sta de vorbă cu spectatorii în cadrul unor sesiuni de întrebări şi răspunsuri, după proiecţiile filmelor sale, îşi va prezenta în avanpremieră în România cel mai recent lungmetraj al său, va avea o conferinţă şi întâlniri cu presa de specialitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Cineastului îi va fi dedicată şi o retrospectivă, în cadrul căreia vor fi proiectate filmele sale anterioare, majoritatea multi-premiate în festivaluri, printre care "La graine et le mulet", câştigător a patru premii César, şi "Venus Noire", care a avut premiera la Festivalul de la Veneţia. "La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour", distins cu Palme d'Or 2013 şi premiul criticii - FIPRESCI, a fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, al criticii, dar şi al publicului de la Cannes. Inspirat de romanul grafic "Le Bleu est une couleur chaude", de Julie Maroh, filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) şi Emma (Léa Seydoux), două adolescente care descoperă împreună iubirea, dorinţa şi suferinţa. Pelicula are "cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă", scria publicaţia Variety după premiera de la Cannes.
Fenomenala prestaţie a celor două actriţe a fost premiată cu două trofee de interpretare. "Filmul lui Kechiche are trei ore şi singura problemă legată de durata lui e că l-aş fi putut urmări bucuros încă alte şapte. Este o extraordinară explozie prelungită de plăcere, tristeţe, furie, dorinţă şi speranţă, explozie care include şi cele mai bune două interpretări din întreg festivalul, ale lui Adèle Exarchopolous şi Léa Seydoux", scria The Telegraph.
Regizorul franco-tunisian le-a dedicat filmul tinerilor tunisieni care au declanşat "Primăvara arabă": "o revoluţie nu are cum să fie completă dacă nu e şi revoluţie sexuală".
Al cincilea lungmetraj din cariera lui Abdellatif Kechiche a fost o producţie extrem de dificilă: castingul pentru găsirea lui Adèle a fost extenuant (Kechiche şi-a ales actriţa, într-un final, după felul în care muşca dintr-o tartă cu lămâie), filmările au durat cinci luni, iar montajul s-a încheiat cu câteva zile înainte de premiera mondială de la Cannes, unde filmul a fost prezentat intr-o versiune de lucru, fără generice. Kechiche este şi autorul scenariului filmului.
Abdellatif Kechiche s-a născut în Tunis şi s-a mutat în Franţa, cu familia sa, la vârsta de 6 ani. A fost actor, înainte de a deveni regizor şi scenarist. A avut succes încă de la primul său lungmetraj, "La Faute à Voltaire" (2000) - drama unui tunisian care porneşte clandestin spre Franţa -, premiat cu trofeul Opera Prima la Festivalul de la Veneţia. Al doilea lungmetraj, "L'esquive" (2003), povestea unui adolescent din periferia pariziană care se îndrăgosteşte de o colegă, şi-a adjudecat cele mai importante patru premii César, pentru cel mai bun film, regie, scenariu şi cea mai promiţătoare actriţă (Sara Forestier). A urmat "La graine et le mulet" (2007), distins cu premiul juriului la Festivalul de la Veneţia, cu patru premii César (cel mai bun film, regie, scenariu şi cea mai promiţătoare actriţă - Hafsia Herzi), şi declarat de prestigioasa publicaţie Cahiers du cinéma, în 2010, cel mai bun film francez al deceniului. Drama unui bărbat de 60 de ani care îşi antrenează noua şi vechea familie în visul lui de a deschide un restaurant a fost filmată aproape integral cu actori non-profesionişti, descoperiţi de Kechiche.
Tulburător este şi "Venus Noire" (2010), prezentat în competiţia Festivalului de la Veneţia. Filmul este inspirat de povestea reală a lui Saartjie Baartman, celebra Venus hotentotă, o femeia adusă din Africa şi vândută unui circ care a expus-o ani de zile ca pe o curiozitate a naturii.
"Adèle: Capitolele 1 şi 2" va fi distribuit în cinematografele româneşti de Independenţa Film, de la 1 noiembrie.
Les Films de Cannes à Bucarest îi va dedica o retrospectivă şi celebrului cineast Maurice Pialat (1925 - 2003), selecţionat de cinci ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi premiat cu Palme d'Or pentru "Sous le soleil du Satan" (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariţia regizorului. În cadrul evenimentului vor fi proiectate cele zece lungmetraje ale sale, majoritatea succese de critică şi de public.
Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010, de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Festivalul de la Cannes este cel mai prestigios eveniment de gen din lume, reunind în fiecare an cele mai aşteptate premiere ale anului, în prezenţa autorilor lor. Festivalul este urmărit de peste 5.000 de critici şi jurnalişti şi de zeci de mii de spectatori.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe