Câştigătorul Palme d'Or şi pelicula cu Mădălina Ghenea, distribuite în România de Independenţa Film

Pelicula "Dheepan", de Jacques Audiard, care a câştigat Palme d'Or 2015, "The Assassin", de Hou Hsiao Hsien, care a primit premiul pentru regie anul acesta la Festivalul de la Cannes, şi "La giovinezza", de Paolo Sorrentino, cu Mădălina Ghenea, vor fi distribuite în România Independenţa Film.

Urmărește
499 afișări
Imaginea articolului Câştigătorul Palme d'Or şi pelicula cu Mădălina Ghenea, distribuite în România de Independenţa Film

Madalina Ghenea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Independenţa Film va distribui în România câştigătorul prestigiosului Palme d'Or 2015, "Dheepan", în regia lui Jacques Audiard, desemnat duminică seară, la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Este cel de-al doisprezecelea lungmetraj câştigător de Palme d'Or adus în România de Independenţa Film, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Casa de distribuţie va aduce, de asemenea, pe ecranele româneşti şi filmul care a primit premiul pentru cel mai bun regizor, "Nie Yinniang/ The Assassin", în regia lui Hou Hsiao Hsien, precum şi lungmetrajul care a avut parte de una dintre cele mai călduroase primiri zilele trecute la Cannes, "La giovinezza/ Youth", al lui Paolo Sorrentino, în care joacă şi fotomodelul şi actriţa română Mădălina Ghenea.

Astfel, Independenţa Film va lansa în cinematografele din România nouă dintre filmele prezente anul acesta la Cannes, programate pentru finele lui 2015, începutul lui 2016: "Dheepan/ Dheepan", de Jacques Audiard (prezentat în competiţie la Cannes 2015 şi recompensat cu Palme d'Or), "Nie Yinniang/ The Assassin", de Hou Hsiao Hsien" (prezentat în competiţie la Cannes 2015 şi recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor), "La Tête haute/ Standing Tall", de Emmanuelle Bercot (proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes), "La giovinezza/ Youth", de Paolo Sorrentino (în competiţie), "Umimachi Diary/ Our Little Sister", de Hirokazu Kore-Eda (în competiţie), "Love", de Gaspar Noé (în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening), "Amy", de Asif Kapadia (în afara competiţiei), "Trois souvenirs de ma jeunesse", de Arnaud Desplechin (în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs) şi "Le tout nouveau testament", de Jaco Van Dormael" (Quinzaine des Réalisateurs).

"Dheepan", de Jacques Audiard, spune povestea unui luptător pentru independenţă (un Tigru tamil) care fuge în Franţa, pe finalul războiului civil din Sri Lanka. Ia cu el o femeie şi o fetiţă, ambele necunoscute, în speranţa că, părând o familie, pot obţine mai uşor azil politic. Cei trei fugari ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă. Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului, răni pe care Dheepan şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta el nu va mai lupta pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină "familia" sa reală.

Rolul lui Dheepan este jucat de actorul Antonythasan Jesuthasan, a cărui copilărie se suprapune în mare parte cu povestea personajului său din film. Înrolat în armata Tigrii Tamil încă de la vârsta de 16 ani, Antonythasan a luptat pentru această facţiune armată din Sri Lanka până la vârsta de 19 ani. În 1989 a fugit în Thailanda, unde a locuit 4 ani, apoi a ajuns în Franţa, în 1993. Avea 25 de ani când a aplicat pentru azil politic, pe care l-a şi obţinut. A avut diverse locuri de muncă, de la vânzător în supermarket şi bucătar până la hamal într-un hotel din DisneyLand Paris.

În tot acest timp el a scris. "Gorilla" este primul său roman apărut în 2001. Cel de-al doilea, "Traitor", a fost publicat în 2004. Ambele povestesc viaţa de luptător pentru eliberare, precum şi abuzurile guvernului din Sri Lanka din anii '80.

"Nie Yinniang/ The Assassin", de Hou Hsiao Hsien, este un film cu arte marţiale care poartă publicul în China secolului IX. Fiica în vârstă de 10 ani a unui general este răpită de un călugăr. Este iniţiată în artele marţiale şi transformată într-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justiţiare: acelea de a lichida guvernatorii corupţi. La un moment dat, una din misiuni o întoarce acasă, acolo unde trebuie să-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea în copilărie, un bărbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: îl sacrifică pe cel pe care-l iubeşte sau abandonează pentru totdeauna cariera sacră de asasin profesionist.

"Când eram puşti, în Taiwan-ul anilor 50, biblioteca şcolii mele era înţesată de aşa numitele romane wuxia. Le-am iubit şi le-am citit din scoarţă-n scoarţă. Aşa cum am citit şi literatură străină. Spre exemplu, îmi amintesc în mod special cărţile lui Jules Verne. Desigur că existau tot atunci şi filme wuxia din Hong Kong, cunoscute în Vest sub numele de kung fu. Le-am descoperit în tinereţe şi m-am îndrăgostit de ele. Mi-am zis că, la un moment dat, poate încerc şi eu un film din acesta. Dar în felul meu. Nu sunt genul care să am de-a face cu luptători care zboară prin aer. Nu e genul meu. Eu prefer să stau cu picioarele pe pământ", a declarat regizorul Hou Hsiao Hsien.

De o primire specială a avut parte filmul lui Paolo Sorrentino, "La giovinezza/ Youth". La proiecţia de miercuri, după terminarea filmului, sala a aplaudat frenetic şi a strigat "Bravo!" pe tot parcursul derulării genericului final, până când ecranul s-a stins. Din distribuţie fac parte Rachel Weisz, Michael Caine, Jane Fonda, Harvey Keitel şi Mădălina Ghenea. Modelul român în vârstă de 26 de ani joacă rolul unei Miss Univers.

Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici