Cât valorează cea mai scumpă monedă din lume

Cea mai scumpă monedă din lume, celebra "Double Eagle 1933" americană, care valorează peste 7,6 milioane de dolari, este expusă în premieră la Londra, în perioada 3-4 martie.

Urmărește
7989 afișări
Imaginea articolului Cât valorează cea mai scumpă monedă din lume

Cea mai scumpă monedă din lume, ce valorează peste 7,6 milioane de dolari, expusă la Londra (Imagine:dailymail.co.uk)

Moneda Double Eagle 1933 este expusă la Goldsmith' Hall din Londra în cadrul unei expoziţii itinerante, care va ajunge în această primăvară în mai multe capitale europene, informează dailymail.co.uk.

Deşi aproape o jumătate de milion de monede Double Eagle au fost emise în 1933, în perioada Marei Crize Economice (Great Depression), cele mai multe dintre ele au fost topite înainte de a părăsi Imprimeria Statelor Unite ale Americii, în urma unei strategii de stabilizare a economiei americane.

Doar 13 monede Double Eagle mai există în zilele noastre, iar în anul 2002, una dintre ele a fost vândută cu suma de 7,6 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă monedă din aur din lume ce a fost vândută vreodată la o licitaţie.

Monedele Double Eagle reprezintă o veritabilă legendă în rândul colecţionarilor şi experţilor în numismatică. Doar una dintre ele se află în mod legal în posesia unei persoane private, celelalte rămânând în proprietatea guvernului Statelor Unite.

Moneda expusă la Londra este una dintre cele două Double Eagle 1933 salvate de Imprimeria Statelor Unite ale Americii, care au fost donate Institutului Smithsonian, în 1933, sub formă de specimen.

Designul monedei Double Eagle 1933 a fost aprobat de un văr îndepărtat al preşedintelui american Roosevelt, Theodore, care l-a angajat pe sculptorul Augustus Saint-Gaudens să creeze un design nou pentru monedele din aur de 20 de dolari, la începutul anilor 1900.

Teddy Roosevelt voia o monedă americană care să fie la fel de frumoasă ca monedele din Grecia Antică.

Ultima emisie de monede Double Eagle, însumând aproape 500.000 de piese, nu a ajuns niciodată pe piaţă, întrucât autorităţile americane au luat decizia de a le topi. În limbajul numismaţilor americani, un "eagle" (vultur) reprezintă un termen argotic ce desemnează o monedă din aur de 10 dolari, iar expresia "double eagle" (vultur dublu) se referă la monedele din aur în valoare de 20 de dolari, emise în 1933.

Expoziţia de la Londra este organizată de Samlerhuset Group, care deţine London Mint Office (Biroul Imprimeriei Naţionale de la Londra), în colaborare cu Smithsonian's National Museum of American History din Washington.

Este pentru prima dată când celebrul muzeu american a acceptat să trimită unul dintre obiectele ce provin din colecţia sa numismatică într-un turneu prin Europa.

Colecţia muzeului american include peste 1,6 milioane de monede, jetoane, bancnote şi medalii, datând din Antichitate şi până în zilele noastre.

Misterioasele monede Double Eagle 1933 au fost urmărite timp de peste 60 de ani de agenţii serviciilor secrete americane, care voiau să le găsească şi să le scoată din circulaţie.

Controversele din jurul celebrelor monede s-au aprins din nou, în august 2011, cu ocazia unui proces, intentat după ce 10 astfel de monede au fost descoperite de o familie de bijutieri din oraşul Philadelphia.

Monedele Double Eagle au fost emise pentru prima dată în 1850 cu valoarea nominală de 20 de dolari.

Cele 445.500 de monede Double Eagle emise în 1933 nu au ajuns niciodată în circulaţie, întrucât preşedintele Franklin Delano Roosevelt, pe atunci proaspăt ales în funcţie, a emis un ordin prin care se interzicea ieşirea acelor monede din seifurile Imprimeriei naţionale americane.

Această decizie a reprezentant o măsură disperată a administraţiei americane de a salva sistemul bancar, ameninţat cu perspectiva unui colaps generalizat, întrucât deponenţii americani îşi retrăgeau în acea perioadă tot aurul pe care îl aveau depus în bănci.

Guvernul american a ordonat topirea tuturor acestor monede în 1937, dar câteva dintre ele au reuşit să supravieţuiască până în zilele noastre, inclusiv cele două specimene donate Institutului Smithsonian.

În 2003, Joan Langbord, fiica unui bijutier din Philadelphia, a declarat că a găsit 10 monede Double Eagle 1933 în depozitul bancar al tatălui ei, după moartea acestuia. Ea susţine că tatăl ei ar fi putut să le achiziţioneze pe cale legală, probabil prin intermediul unui troc cu rebuturi din aur.

Joan Langbord şi fiul ei, Roy, au anunţat Imprimeria naţională americană în legătură cu această descoperire şi i-au rugat pe oficialii americani să autentifice monedele. Experţii au confirmat faptul că cele 10 monede erau autentice şi apoi le-au confiscat.

Atunci, David Lebryk, directorul Imprimeriei naţionale americane, a anunţat printr-un comunicat de presă faptul că 10 monede rare, care nu au fost puse niciodată în circulaţie, au fost sustrase din clădirea Imprimeriei într-o manieră ilicită, la mijlocul anilor 1930, precizând că monedele au fost "recuperate".

După o îndelungată luptă în justiţie, în luna februarie, tribunalul a decis că monedele aparţin guvernului american şi că nu vor fi returnate familiei Langbord.

În anul 2002, casa Sotheby's şi compania numismatică Stack's au vândut la licitaţie o monedă Double Eagle 1933 pentru suma de 7,6 milioane de dolari - cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o monedă.

Acea monedă Double Eagle 1933, despre care se crede că a făcut parte din colecţia regelui Farouk al Egiptului, a apărut pe piaţă după ce un comerciant de monede a încercat să o vândă unor agenţi ai serviciilor secrete americane aflaţi sub acoperire.

După un proces, comerciantului i s-a permis să vândă moneda la licitaţie, cu condiţia să împartă suma obţinută cu Imprimeria Naţională a Statelor Unite.

Potrivit presei britanice, moneda Double Eagle 1933 expusă în perioada 3-4 martie la Londra va fi expusă ulterior la Dublin. Organizatorii turneului european al expoziţiei refuză să comunice numele oraşelor unde va fi expusă celebra monedă, după expoziţia de la Dublin, din motive de securitate, dar îi îndeamnă pe toţi pasionaţii de numismatică să urmărească traseul acesteia pe Facebook şi pe Twitter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici