Cazul victimei violului prezentat la emisiunea "La Măruţă", închis de CNA fără nicio sancţiune

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat, marţi, discuţiile în cazul emisiunii "La Măruţă" în care a fost dezvăluită identitatea victimei violului din judeţul Vaslui, singura propunere făcută, de amendă de 100.000 de lei, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Cazul victimei violului prezentat la emisiunea "La Măruţă", închis de CNA fără nicio sancţiune

Cazul victimei violului prezentat la emisiunea "La Măruţă", închis de CNA fără nicio sancţiune (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Membrul CNA Florin Gabrea a propus aplicarea unei amenzi de 100.000 de lei în acest caz, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

"Pentru" aplicarea acestei amenzi au votat doar patru membri ai CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat şi Dorina Rusu), în timp ce ceilalţi şase membri ai Consiliului prezenţi la şedinţa de marţi (Lorand Turos, Viorel Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat "împotrivă".

TITLURILE ZILEI

Cazul a fost rediscutat la propunerea Monicăi Gubernat, cea care conduce şedinţa de marţi a Consiliului.

Acelaşi caz a fost discutat şi în şedinţa din 28 iulie, când Florin Gabrea a propus amendarea Pro TV cu 200.000 de lei (amenda maximă posibilă, potrivit legislaţiei audiovizualului). Însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Motivul neîndeplinirii numărului necesar de voturi a fost acela că Pro TV a făcut dovada că a avut acordul tinerei violate şi al mamei acesteia pentru difuzarea identităţii lor în emisiunea "La Măruţă".

Deşi mama victimei a spus, într-un document transmis CNA, că ea şi fiica sa şi-au dat acordul pentru prezentarea identităţii lor în emisiunea "La Măruţă" după difuzarea în direct a acestui program, membrii Consiliului au spus că legislaţia audiovizualului nu face referire la momentul în care trebuie obţinut acest acord.

Astfel, în şedinţa de marţi, membrul CNA Monica Gubernat a propus ca, în viitor, Consiliul să modifice legislaţia audiovizualului astfel încât aceasta să prevadă în mod explicit că acordul trebuie obţinut înainte de difuzarea emisiunii.

Totodată, vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a făcut referire la posibilitatea introducerii în legislaţia audiovizualului a unui acord cu prevederi specifice în astfel de cazuri.

"M-ar mulţumi dacă acordul ar conţine şi ora (...) Dacă ar fi fost trecută şi ora (în acordul în cazul emisiunii de la Pro TV, n.r.), această discuţie ar fi căzut", a spus şi membrul CNA Radu Herjeu. Totodată, Herjeu a spus că, din păcate, acest caz nu a beneficiat de o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului, la televiziunile din România. "Acea emisiune (a lui Măruţă, n.r.) a fost făcută strict pentru audienţă, pentru că altfel un astfel de subiect nu ar fi fost discutat cu croitorese şi cu actori. Un astfel de subiect foarte important, din păcate, nu au fost discutat cum trebuie la televiziunile româneşti, s-a preferat cancanul, chemarea la luptă împotriva violatorilor", a spus Herjeu.

La rândul său, Valentin Jucan a spus că întrebarea care se poate pune este "Cât de mult se poate prevala o televiziune de existenţa unui acord?". "Nu trebuie să ne îndreptăm cu ideea spre persoana care semnează sau nu, ci trebuie să reglementăm sau să discutăm cu radiodifuzorii cum să facem să fie conştienţi şi să-i responsabilizăm (...) Trebuie să avem o discuţie cu radiodifuzorii şi să găsim o limită a folosirii şi a prevalării de acest acord scris", a mai spus Jucan.

În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că respinge orice modificare a legislaţiei audiovizualului pornind de la un caz specific, în cazul de faţă emisiunea de la Pro TV.

Discuţiile în acest sens ar putea fi reluate într-una dintre şedinţele viitoare ale Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici