- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (05.04.2013, 18:30)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE a autorizat fuziunea editurilor Penguin-Random House
Comisia Europeană a autorizat, vineri, fuziunea editurii britanice Penguin şi a corporaţiei media germane Bertelsmann, care deţine editura Random House, în vederea creării unui gigant pe piaţa mondială de carte în limba engleză.
Urmărește
159 afișări
CE a autorizat fuziunea editurilor Penguin-Random House (Imagine: Shutterstock)
Potrivit Comisiei Europene, crearea gigantului Penguin Random House nu încalcă legislaţia europeană privind concurenţa, în special datorită faptului că noua entitate va trebui să se confrunte cu numeroşi concurenţi puternici.
Compania Pearson, care deţine editura britanică Penguin, şi corporaţia media germană Bertelsmann, care deţine editura Random House, au anunţat la sfârşitul lunii octombrie 2012 că au încheiat un acord prin care cele două case editoriale vor fuziona în vederea creării unui gigant pe piaţa mondială de carte în limba engleză, după cum a relatat la momentul respectiv AFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Activităţile celor două edituri vor fi regrupate într-o nouă companie, numită Penguin Random House.
Corporaţia media germană Bertelsmann va deţine 53% din acţiunile nou înfiinţatei case editoriale Penguin Random House, în timp societatea Pearson (care a deţinut până în prezent editura Penguin) va avea 47% din acţiuni, potrivit unor comunicate de presă remise de cele două companii.
Random House este cea mai mare casă editorială din Statele Unite ale Americii şi din Regatul Unit, în timp ce editura Penguin este celebră în întreaga lume, având un mare potenţial de creştere.
Fuziunea celor două edituri va permite crearea primei case editoriale de interes general din lume, au asigurat companiile Bertelsmann şi Pearson.
Noua societate Penguin Random House nu se va ocupa de activităţile de media ale Bertelsmann, în Germania, în timp ce Pearson va păstra dreptul de a folosi marca Penguin pentru editarea de cărţi educaţionale, la nivel internaţional.
Fuziunea trebuie aprobată de mai multe autorităţi şi este de aşteptat să se finalizeze în cel de-al doilea semestru al anului 2013.
Bertelsmann şi Pearson nu au dezvăluit valoarea afacerii încheiate, însă fuziunea între cele două case editoriale este estimată la o sumă cuprinsă între 2 şi 3 miliarde de dolari, după cum a scris la momentul respectiv The Wall Street Journal.
Pe de altă parte, potrivit unui material publicat atunci de The Wall Street Journal, şi grupul internaţional de media News Corporation, controlat de magnatul Rupert Murdoch şi care deţine editura HarperCollins Publishers, a fost interesat de preluarea editurii Penguin.
Speculaţiile privind viitorul editurii Penguin au apărut după ce Marjorie Scardino, directorul executiv al Pearson, şi-a anunţat retragerea din această funcţie, conform informaţiilor publicate de dailymail.co.uk.
Sub conducerea ei, compania Pearson s-a centrat pe dezvoltarea business-ului educaţional la nivel internaţional, care, în prezent, asigură trei sferturi din veniturile grupului. Analiştii spuneau că, după plecarea sa, noul şef, John Fallon, va renunţa la diviziile care nu mai sunt la fel de profitabile pentru grupul Pearson, inclusiv editura Penguin şi publicaţia Financial Times.
Vânzarea editurii Penguin, înfiinţată în 1935, va pune capăt tradiţiei britanice a acestei companii celebre pentru cărţile sale.
Scriitorii Zadie Smith, Clare Balding şi Steven Pinker se numără printre autorii publicaţi în prezent de Penguin. În urma fuziunii, aceştia se vor alătura unor nume precum Dan Brown, Bill Bryson, John Grisham şi Toni Morrison, care sunt în prezent publicaţi de Random House.
Random House a dat lovitura vara trecută cu romanul pentru adulţi "Fifty Shades of Grey", ale cărui vânzări au afectat editura Bloomsbury, care a publicat un al hit în domeniul editorial - "Harry Potter".
Editura Penguin a fost înfiinţată în Marea Britanie, în anul 1935, de Sir Allen Lane, şi a revoluţionat piaţa de carte internaţională, prin calitatea cărţilor, dar şi prin preţul nu foarte ridicat al titlurilor sale. În prezent, editura Penguin este deţinută de Pearson PLC, o companie de media internaţională, care deţine şi Financial Times, dar şi alte business-uri în domeniul educaţional şi tehnologic.
Editura Random House a fost înfiinţată în Statele Unite ale Americii, în 1925, de Bennett Cerf şi Donald Klopfer. Din 1998, Random House este deţinută de grupul Bertelsmann. În prezent, Random House, Inc. este cea mai mare casă de editură din lume.
Compania germană Bertelsmann, unul dintre cele mai importante grupuri media din lume, are business-uri în 63 de ţări şi deţine pachetul majoritar de acţiuni la grupul de televiziune şi radio RTL.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe