- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.07.2012, 17:46)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE cere societăţilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor să fie transparente şi eficiente
Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de modernizare a societăţilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor, cerându-le să îşi desfăşoare activitatea în deplină transparenţă şi să se asigure recompensarea cât mai rapidă a creatorilor (cântăreţi, scriitori etc.).
Urmărește
154 afișări
CE cere societăţilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor să fie transparente şi eficiente
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Reprezentanţa în România a Comisiei Europene , CE a propus o serie de măsuri de modernizare a societăţilor de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi a instituit măsuri de stimulare pentru încurajarea transparenţei şi eficienţei acestora.
CE remarcă faptul că unele societăţi de gestiune colectivă se confruntă cu probleme de adaptare la cerinţele de gestionare a drepturilor pentru utilizarea online a lucrărilor muzicale, în special în context transfrontalier. Ca urmare a propunerii elaborate recent, societăţile de gestiune colectivă care doresc să se angajeze în acordarea de licenţe multiteritoriale pentru repertoriul lor ar trebui, prin urmare, să respecte standardele europene. Acest lucru ar permite furnizorilor de servicii să obţină mai uşor licenţele necesare pentru redistribuirea de muzică online în întreaga UE şi să se asigure că veniturile sunt colectate corect şi distribuite în mod echitabil compozitorilor şi textierilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Studiu: Care sunt ţările cu cei mai educaţi politicieni? Cum stă România la acest capitol
-
Protestatarii din regiunea Abhazia refuză să părăsească parlamentul
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
La un nivel mai general, societăţile de gestiune colectivă care activează în toate sectoarele ar trebui să respecte noi standarde europene care prevăd o mai bună guvernanţă şi o mai mare transparenţă în desfăşurarea activităţilor lor. "Nevoia schimbării anumitor practici a fost evidenţiată de cazuri recente în care redevenţele încasate în numele titularilor drepturilor au fost pierdute din cauza unor politici de investiţii inadecvate, dar şi de dovezi privind întârzierea exagerată a plăţii redevenţelor către titularii drepturilor", se mai spune în comunicat.
"Avem nevoie de o piaţă europeană digitală unică favorabilă creatorilor, consumatorilor şi furnizorilor de servicii. Creşterea eficienţei societăţilor de gestiune colectivă ar facilita introducerea de noi servicii transfrontaliere de către furnizorii de servicii - fapt care este în avantajul atât al consumatorilor europeni, cât şi al diversităţii culturale", a declarat comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.
El a adăugat: "În linii mai generale, toate societăţile de gestiune colectivă ar trebui să se asigure că creatorii sunt recompensaţi mai rapid pentru munca depusă şi trebuie să îşi desfăşoare activitatea în deplină transparenţă. Acest lucru este de o importanţă capitală pentru susţinerea investiţiilor în creativitate şi în inovare care, la rândul lor, vor accelera creşterea economică şi vor spori competitivitatea".
Propunerea urmăreşte două obiective complementare: "să promoveze o mai mare transparenţă şi o mai bună guvernanţă a societăţilor de gestiune colectivă, prin consolidarea obligaţiilor de raportare şi a controlului titularilor de drepturi asupra activităţilor lor, astfel încât să se stimuleze oferirea de servicii mai inovatoare şi de mai bună calitate" şi "să încurajeze şi să faciliteze acordarea de licenţe multiteritoriale şi multirepertoriale pentru utilizarea online în UE/SEE a lucrărilor muzicale protejate prin drepturi de autor".
În practică, titularii de drepturi ar putea interveni direct în gestionarea drepturilor lor, ar fi remuneraţi mai rapid, iar posibilitatea de a-şi alege societatea de gestiune colectivă cea mai eficientă pentru scopurile lor ar fi consfinţită prin lege. Aceasta ar duce la o mai bună protecţie a intereselor titularilor de drepturi, precum şi la îmbunătăţirea accesului consumatorilor la conţinutul cultural, se spune în comunicat.
Noile reguli ar urma să schimbe modul în care societăţile de gestiune colectivă lucrează la nivel european, prin noi cerinţe precum îmbunătăţirea gestionării repertoriului, plăţi mai rapide către membri, claritate în ceea ce priveşte fluxurile de venituri din exploatarea drepturilor, un raport anual privind transparenţa şi informaţii suplimentare furnizate direct titularilor de drepturi şi partenerilor de afaceri (de exemplu, alte societăţi de gestiune colectivă), se mai spune în comunicatul CE, în care se precizează şi faptul că statele membre ar trebui să dispună de mecanisme pentru soluţionarea litigiilor între societăţile de gestiune colectivă şi titularii drepturilor de autor.
CE mai spune că acordarea de licenţe multiteritoriale pentru utilizarea fără graniţe pe internet a muzicii protejate prin drepturi de autor ar fi facilitată, dar şi condiţionată de demonstrarea capacităţii tehnice de a îndeplini în mod eficace această sarcină. Acest lucru ar fi deopotrivă benefic pentru autori, pentru furnizorii de servicii de internet şi pentru cetăţeni, precizează CE.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe