Cercetătorii australieni au inventat tehnologia care permite stocarea a 1.000 de TB de date pe DVD

Cercetătorii australieni au creat un disc care poate înmagazina de 212.000 de ori mai multă informaţie decât un DVD obişnuit, folosind un nou sistem de scriere a datelor pe acelaşi suport fizic clasic, ce are în prezent o limită de 4,7 GB.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii australieni au inventat tehnologia care permite stocarea a 1.000 de TB de date pe DVD

Cercetătorii australieni au inventat tehnologia care permite stocarea a 1.000 de TB de date pe DVD (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii de la Universitatea Swinburne din Australia au creat un DVD care poate stoca 1.000 de terrabytes (TB; 1 TB este egal cu 1.024 GB, n.r) de date, comparativ cu discurile clasice, care pot stoca maximum 4,7 GB de informaţie. Tehnologia inventată de australieni foloseşte acelaşi format fizic al DVD-ului, dar utilizează două raze laser pentru a scrie informaţia pe disc, permiţând obţinerea unui spaţiu de stocare uriaş, potrivit dailymail.co.uk.

Cantitatea de date înscrisă pe DVD în prezent este limitată de ceea ce oamenii de ştiinţă numesc limita de refracţie a luminii.

Savanţii credeau că lungimea de undă a luminii folosite la scrierea datelor (raza laser, n.r.) nu poate fi mai mică de 500 de nanometri, dar cercetătorii australieni au realizat un sistem prin care folosesc două raze laser pentru a reduce lungimea de undă a fasciculului de scriere la doar 9 nanometri.

Oamenii de ştiinţă spun că noul sistem foloseşte două raze laser de 500 de nanometri, a doua fiind folosită pentru a anula o parte din prima rază laser, lăsând doar o porţiune de 9 nanometri care să scrie informaţia pe disc. Acest lucru permite ca informaţia să fie scrisă mult mai "fin", crescând astfel capacitatea de stocare a unui DVD clasic la 1.000 de TB.

Inventatorii nu au oferit informaţii privind eventuala lansare comercială a noii tehnologii, dar au precizat că, din cauza costurilor foarte ridicate, disponibilitatea pe scară largă a sistemului va întâmpina probleme. De asemenea, cercetătorii au spus că, în prezent, lucrează la modalităţi de creştere a vitezei de scriere/ citire a informaţiilor pe disc, având în vedere că, dacă s-ar folosi vitezele actuale de scriere/ citire a unui DVD, timpul necesar pentru 1.000 de TB de date ar fi uriaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici