- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (11.11.2014, 14:55)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii australieni au inventat tehnologia care permite stocarea a 1.000 de TB de date pe DVD
Cercetătorii australieni au creat un disc care poate înmagazina de 212.000 de ori mai multă informaţie decât un DVD obişnuit, folosind un nou sistem de scriere a datelor pe acelaşi suport fizic clasic, ce are în prezent o limită de 4,7 GB.
Urmărește
223 afișări
Cercetătorii australieni au inventat tehnologia care permite stocarea a 1.000 de TB de date pe DVD (Imagine: Shutterstock)
Cercetătorii de la Universitatea Swinburne din Australia au creat un DVD care poate stoca 1.000 de terrabytes (TB; 1 TB este egal cu 1.024 GB, n.r) de date, comparativ cu discurile clasice, care pot stoca maximum 4,7 GB de informaţie. Tehnologia inventată de australieni foloseşte acelaşi format fizic al DVD-ului, dar utilizează două raze laser pentru a scrie informaţia pe disc, permiţând obţinerea unui spaţiu de stocare uriaş, potrivit dailymail.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Cantitatea de date înscrisă pe DVD în prezent este limitată de ceea ce oamenii de ştiinţă numesc limita de refracţie a luminii.
Savanţii credeau că lungimea de undă a luminii folosite la scrierea datelor (raza laser, n.r.) nu poate fi mai mică de 500 de nanometri, dar cercetătorii australieni au realizat un sistem prin care folosesc două raze laser pentru a reduce lungimea de undă a fasciculului de scriere la doar 9 nanometri.
Oamenii de ştiinţă spun că noul sistem foloseşte două raze laser de 500 de nanometri, a doua fiind folosită pentru a anula o parte din prima rază laser, lăsând doar o porţiune de 9 nanometri care să scrie informaţia pe disc. Acest lucru permite ca informaţia să fie scrisă mult mai "fin", crescând astfel capacitatea de stocare a unui DVD clasic la 1.000 de TB.
Inventatorii nu au oferit informaţii privind eventuala lansare comercială a noii tehnologii, dar au precizat că, din cauza costurilor foarte ridicate, disponibilitatea pe scară largă a sistemului va întâmpina probleme. De asemenea, cercetătorii au spus că, în prezent, lucrează la modalităţi de creştere a vitezei de scriere/ citire a informaţiilor pe disc, având în vedere că, dacă s-ar folosi vitezele actuale de scriere/ citire a unui DVD, timpul necesar pentru 1.000 de TB de date ar fi uriaş.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe