Ceremonialul schimbului de gardă, simbol al Cetăţii Alba Carolina, a fost reluat - GALERIE FOTO

Ceremonialul schimbului de gardă şi spectacole de reconstituire militară, simboluri ale Cetăţii Alba Carolina, au fost reluate, la sfârşitul acestei săptămâni, la Alba Iulia, urmând să se desfăşoare până în 15 octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7215 afișări
Imaginea articolului Ceremonialul schimbului de gardă, simbol al Cetăţii Alba Carolina, a fost reluat - GALERIE FOTO

Ceremonialul schimbului de gardă, simbol al Cetăţii Alba Carolina, a fost reluat - GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Sezonul turistic de la Alba Iulia va fi întregit de ceremonialul schimbului de gardă, realizat de Garda Cetăţii, şi de spectacole de reconstituire militară, realizate de Garda Romană, care se vor desfăşura până în 15 octombrie.

Ceremonialul militar al schimbului de Gardă a fost reluat oficial şi se va desfăşura în fiecare zi, de la ora 12.00, în Cetatea Alba Carolina. Peste zece soldaţi, dintre care trei sau patru călare pe cai de rasa friziană, îmbrăcaţi în uniforme militare austriece de la jumătatea secolului XVIII, vor mărşălui în Cetatea Medievală şi vor efectua schimbul de gardă, la postul de la Poarta a IV-a şi la postul de la Poarta a III-a a Cetăţii.

Soldaţii, care întruchipează militarii români din armata Imperiului Austriac, au plecat, vineri şi sâmbătă, de la Traseul Celor Trei Fortificaţii spre Poarta a IV-a, respectiv spre Poarta a III-a a Cetăţii, unde au efectuat schimbul de gardă, toboşarii asigurând fondul sonor specific unor astfel de momente.

Într-o zi din săptămână, vineri, ceremonialul se desfăşoară şi seara, la ora 21.00, ocazie cu care vor fi trase şi salve de tun, iar în Cetate vor mărşălui un număr mai mare de soldaţi. Salve de tun vor fi trase, totodată, şi în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 12.00.

Garda Cetăţii, aşa cum este cunoscută de turişti, este un element de maximă importanţă în procesul de restaurare, revitalizare şi punere în valoare a Cetăţii de la Alba Iulia.

Uniformele purtate de soldaţii din Garda Cetăţii diferă în funcţie de sezon şi sunt uniforme militare austriece de la jumătatea secolului al XVIII, specifice pentru fiecare categorie de soldaţi: cavalerie, artilerişti, infanterişti, comandanţi, toboşari, etc. Fiecare corp al Gărzii are un comandant şi un drapel propriu.


 

Turiştii care vin vineri la Alba Iulia trebuie să ştie că, în faţa Porţii a IV-a a Cetăţii Alba Carolina, între cele două Catedrale, au loc, de la ora 18.00 (în aprilie şi octombrie), respectiv de la ora 19.00 (în mai-septembrie) lupte între daci şi romani şi spectacole de reconstituire militară.

Primul spectacol realizat de Garda Romană a avut loc în prezenţa a peste o sută de persoane, care au asistat la reprezentaţia Legiunii a XIII-a Gemina (romanii), care s-au confruntat cu Lupii Apulonului (dacii), spectacolul fiind completat de demonstraţiile altor două trupe, mai nou înfiinţate, Ludus Apulensis (gladiatorii) şi Magna Nemesis (dansatoarele). Ei vor încerca să ofere, în fiecare vineri, lecţii de istorie vie, precum şi divertisment.

Prima reprezentaţie dintr-un şir de 27 în acest an a început prin prezentarea trupelor de daci, romani, gladiatori şi dansatoare şi mici incursiuni în istoria antică, romanii, care sunt cei mai puternici, prezentându-şi tehnica de apărare.

La fel ca şi anii trecuţi, prezentatorii reprezentaţiilor sunt istoricii Muzeului Naţional al Unirii, Liviu Zgârciu şi Tudor Roşu.

Cei prezenţi au asistat la lupte între daci şi romani, trageri cu arcul sau dansuri ale trupei Magna Nemesis. Publicul s-a întors cu 2.000 de ani în urmă şi a văzut cum un dans senzual al nimfelor învia un soldat mort într-o dispută, dar şi care este puterea de luptă a gladiatorilor.

Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: milites (soldaţi!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formaţie), mandata captate (aranjaţi-vă ţinuta), scurta capere (ridică scutul).

Trupele sunt formate din voluntari, proiectul Garda Romană de la Apulum fiind derulat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Garda Romană şi Garda Cetăţii au făcut cunoscută Cetatea din Alba Iulia şi au atras, de-a lungul timpului, un număr impresionant de turişti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici