- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.03.2015, 14:56)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CERT-RO: Peste 2,4 milioane de adrese IP din România au fost implicate în incidente de securitate cibernetică în 2014
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a primit anul trecut peste 78 milioane alerte de securitate cibernetică cu privire la mai mult de 2,4 milioane IP-uri unice din România implicate în diverse tipuri de incidente de securitate cibernetică.
Urmărește
618 afișări
CERT-RO: Peste 2,4 milioane de adrese IP din România au fost implicate în incidente de securitate cibernetică în 2014 (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
Comparativ cu 2013, numărul alertelor a crescut cu 81,4%, iar cel al IP-uri unice afectate cu 9,1%.
"În 2014, CERT-RO - punct naţional de contact cu privire la incidente de securitate cibernetică - a recepţionat şi procesat peste 78 milioane de alerte de securitate cibernetică, care au afectat peste 2,4 milioane IP-uri unice din România implicate în diverse tipuri de incidente de securitate cibernetică", se arată într-un comunicat al CERT-RO.
Conform datelor CERT-RO, 24% din totalul IP-urilor unice alocate spaţiului cibernetic românesc (2,4 milioane) au fost implicate în cel puţin o alertă de securitate cibernetică, în creştere faţă de 16% în anul 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
De asemenea, 54% din alertele primite vizează sisteme informatice configurate necorespunzător (misconfigured), nesecurizate sau vulnerabile, ce oferă diverse servicii nesecurizate în Internet, folosite de atacatori pentru ascunderea identităţii şi lansarea de atacuri cibernetice asupra altor ţinte.
În plus, 46% din alerte vizează sisteme informatice din România, victime ale unor atacatori care au reuşit preluarea de resurse în cadrul unor reţele de tip botnet (zombie) prin exploatarea unor vulnerabilităţi tehnice şi infectarea sistemelor cu diverse tipuri de aplicaţii malware.
Un număr de 10.759 domenii ".ro" au fost notificate către CERT-RO ca fiind compromise în cursul anului 2014, cu 5% mai multe domenii decât în cursul anului 2013 (10.239 domenii) ceea ce reprezintă aproximativ 1,5% din totalul domeniilor ".ro" înregistrate în România, în luna decembrie 2013.
Potrivit CERT-RO, ameninţările de natură informatică asupra spaţiului cibernetic naţional continuă să se diversifice, iar majoritatea alertelor primite se referă sisteme infectate cu diverse variante de malware.
"Reţelele de tip botnet reprezintă cea mai importantă problemă existentă în spaţiul cibernetic naţional deoarece aceste computere compromise pot fi utilizate în derularea de atacuri cibernetice asupra altor ţinte din România sau din spaţiul extern ţării noastre. Oricare dintre cele două tipuri de sisteme, menţionate mai sus, pot fi folosite cu rol de «proxy» pentru desfăşurarea altor atacuri asupra unor ţinte din afara ţării, reprezentând astfel potenţiale ameninţări la adresa altor sisteme conectate la Internet". se mai spune în comunicat.
CERT-RO atrage atenţia că dispozitivele sau echipamentele de reţea de uz casnic (routere wireless) sau care fac parte din categoria Internet of Things (IoT), cum ar fi camere web, smart TV, smartphone sau imprimante, odată conectate la Internet, devin ţinta atacatorilor, iar vulnerabilităţile acestora sunt exploatate de către atacatori pentru a obţine accesul în reţeaua în care acestea sunt utilizate sau pentru lansarea de atacuri asupra altor ţinte din Internet.
"Entităţi din România au fost ţinta unor atacuri informatice direcţionate şi complexe, de tip APT (Advanced Persistent Threat) lansate de către grupuri ce au capacitatea şi motivaţia necesară pentru a ataca în mod persistent o ţintă în scopul obţinerii anumitor beneficii (de obicei acces la informaţii sensibile)", se mai spune în comunicat.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice.
Entitatea se află în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională şi este finanţat integral de la bugetul de stat.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor