Cineastul José Luis Borau, considerat părintele cinematografiei spaniole, a murit

Cineastul José Luis Borau, considerat părintele cinematografiei spaniole vreme de 50 de ani, fost preşedinte şi fondator al Academiei de film spaniole, a murit la vârsta de 83 de ani vineri, la Madrid.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului Cineastul José Luis Borau, considerat părintele cinematografiei spaniole, a murit

José Luis Borau (Imagine: www.variety.com)

Informaţia a fost făcută publică de screendaily.com.

José Luis Borau a cunoscut succesul pe plan internaţional cu "Furtivos" (1975), recompensat cu Scoica de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastian, devenind unul dintre cele mai cunoscute filme din istoria cinematografiei spaniole. Această puternică dramă rurală, despre o mamă posesivă şi copilul ei cu probleme mintale, este considerată în zilele noastre o capodoperă şi un film deschizător de drumuri în cinematografia spaniolă postfranchistă.

Încă de la debutul său în lungmetraj, cu "Brandy", un spaghetti western, Borau s-a remarcat prin filmele sale pline de pasiune şi cu intrigi marcate de multe răsturnări de situaţii. El a fost scenaristul peliculei "Mi querida señorita" (1972), regizat de Jaime de Armiñán, nominalizat la premiul Oscar, care vorbeşte despre ignoranţa oamenilor din anumite provincii rurale spaniole, prin povestea tragică a unui bărbat care a fost crescut ca femeie şi care nu îşi cunoaşte adevărata identitate.

José Luis Borau a regizat nouă filme. Unele dintre ele au fost lansate şi pe plan internaţional, cum este cazul peliculelor "Hay que matar a B." (1975), "On The Line" (1984) şi "Leo" (2000) - cel din urmă aducându-i premiul Goya pentru regie.

Borau a produs filmul de debut al lui Iván Zulueta, "The Tio Prudencio". A avut succes şi în calitate de scenarist, scriind scenariul pentru "Black Litter" (1977), care i-a adus cineastului Manuel Gutiérrez Aragón Ursul de Argint pentru regie, la Berlin.

Borau era renumit în Spania şi pentru funcţiile importante pe care le-a deţinut în numeroase instituţii. Astfel, el era singurul reprezentant al cinematografiei spaniole în Real Academia De La Lengua (Academia Regală Spaniolă) şi a fost preşedintele SGAE, puternicul sindicat al artiştilor spanioli. José Luis Borau a fost recompensat cu Premiul Naţional pentru Cinematografie şi a fost membru în Academia Regală de Arte San Fernando. Ca scriitor, a lansat mai multe romane care au primit diverse premii literare şi a fost autorul unui influent dicţionar al cinematografiei spaniole.

Academia Regală Spaniolă a anunţat înfiinţarea unui premiu anual în onoarea cineastului José Luis Borau, care va fi decernat celui mai bun scenariu scris în limba spaniolă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici