- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.02.2016, 16:33)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Cioloş: Până în iulie, Guvernul nu poate da bani pentru TVR. Trebuie închis robinetul risipei. Irina Radu: Din februarie, TVR nu va mai putea plăti taxe şi impozite. VIDEO
Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că Guvernul nu va putea aloca bani pentru TVR înainte de luna iulie, când se face rectificarea bugetară, afirmând că până atunci trebuie luate măsuri “pentru a închide robinetul risipei la TVR” şi principala responsabilitate revine Parlamentului.
Urmărește
2417 afișări
“Ceea ce nu putem face oricât am vrea înainte de iulie este să dăm bani acum, în următoarele săptămâni televiziunii publice. Să dăm bani televiziunii acum ar însemna să luăm de undeva banii respectivi şi ar însemna să facem rectificare bugetară. Rectificarea bugetară este o idee de termen mediu, de câteva luni de zile, însă, până atunci, sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei la TVR", a declarat premierul Dacian Cioloş, la finalul dezbaterii Comisiilor reunite de cultură şi buget ale Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Dacian Cioloş a afirmat că TVR are nevoie de o soluţie rapidă care să permită “gâtuirea pierderilor” de la TVR pentru ca, ulterior să fie găsite soluţi pentru a relansa activitatea TVR şi a lărgi baza de finanţare.
“Eu cred, pornind şi de la scrisoarea pe care conducerea TVR ne-a trimis-o şi nouă şi dvs, că la TVR se aşteaptă acum o soluţie rapidă. S-a evocat aici eventuala administrare specială sau o nouă administrare care să ia nişte măsuri de restructrare, dar oricare ar fi conducerea respectivă dacă nu va fi în măsură să ia nişte decizii urgente de restructurare nu vom putea gâtui pierderile care continuă. Abia după ce gâtuim aceste pierderi cred că putem reuşi să vedem care sunt soluţiile pentru a relansa activiatea TVR şi a lărgi baza de finanţare pe baza unui plan pe care cineva să şi-l asume”, a spus premierul.
Citeşte şi: Comisiile de cultură discută marţi situaţia financiară a TVR. Cioloş participă la şedinţă
Cioloş a susţinut că lărgirea bazei de colectare şi creşterea taxei TV, soluţii propuse în cadrul dezbaterii, “pot fi avute în vedere, însă, nu vor rezolva problema imediată, aşa cum se spunea mai devreme o să introducem banii printr-o sită”.
“Banii se duc în continuare pe măsuri care nu vor creşte performanţa TVR. Doamna director Irina Radu spunea că doar 5% din buget au fost bani investiţi în programe noi şi bani care ar putea să ajute televiziunea să se relanseze pe piaţa media”, a adăugat Cioloş.
Dacian Cioloş le-a transmis parlamentarilor că, în funcţie de deciziile pe care le vor lua cu privire la viitorul funcţionării şi conducerii televiziunii, “Guvernul va putea veni cu măsurile pe care le consideră fezabile în baza legilor actuale şi a responsabilităţii pe care o are”.
“Noi am venit cu o analiză legat de ce s-ar putea face în diferite situaţii sau în situaţii de statut diferit al televiziunii publice. (…) s-a vorbit despre o garanţie guvernamentală (care să permită TVR să facă un împrumut-n.r.). Trebuie să fie analizată de MFP pentru că, deşi garanţia nu înseamnă bani de la bugetul de stat, are un impact. Noi suntem în măsură să analizăm aceste posibilităţi. Am făcut deja o analiză, dar vom folosi această soluţie în funcţie de ce se stabileşte astăzi, aici”, a precizat şeful Executivului.
Dacian Cioloş a afirmat că “Guvernul vrea să se implice în măsura în care poate să o facă”, precizând că “în acestă situaţie, Parlamentul are o resposabilitate” şi este important ca fiecare să îşi asume responsabilităţie care îi revin.
Citeşte şi: Radu Carp, fost membru al CA-TVR: Proiectul PSD de modificare a Legii SRTv este neconstituţional
Pe parcursul dezbaterii premierul a afirmat că Executivul aşteaptă propunerile parlamentarilor privind măsurile pe temen scurt privind situaţia TVR.
"Practic televiziunea continuă să acumuleze datorii fără posibilitatea de a relansa un proces de restructurare şi de relansare a activităţii, a performanţei. Ar trebui să vedem care sunt propunerile dumneavoastră legate de măsuri pe termen scurt, foarte scurt, în următoarele săptămâni, pentru că înţeleg că până în luna martie, dacă nu se iau nişte măsuri, televiziunea riscă să intre în incapacitate de plată. La sfârşitul lunii martie va trebui să numiţi şi un Consiliu de Administraţie nou. Ar fi bine ca acest nou Consiliu de Administraţie să aibă şi un mandat", le-a transmis premierul aleşilor.
Dacian Cioloş a susţinut că decizia privind rezolvarea situaţiei de la TVR este una politică.
"Măsuri pe termen mediu sau lung vor presupune şi modificări legislative, în funcţie de statutul pe care televiziunea l-ar putea căpăta pentru ca, pe viitor, să poată să îşi găsească locul în spaţiul concurenţial audiovizual şi să rămână sau nu cu atribuţia de serviciu public. Aici este o decizie politică ce trebuie luată", a spus Cioloş.
Cioloş a subliniat că ştergerea datoriilor nu este posibilă pentru că ar fi considerat ajutor de stat.
"Pur şi simplu ştergerea datoriilor, în momentul de faţă, care oricum nu ar rezolva problema pentru că în câteva luni TVR ar acumula din nou alte datorii, dar ştergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, aşa cum stau lucrurile acum, legal, juridic, nu e posibil pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Deci, este o problemă legală, juridică şi în al doilea rând e o problemă de management. Chiar dacă ar fi posibil să ştergem datoriile, cred că asta ar trebui într-un context mai larg în care această ştergere a datoriilor să ofere noi oportunităţii televiziunii pentru a-şi relansa activitatea, dar asta presupune şi alte decizii de ordin politic", a spus Dacian Cioloş, pe parcursul dezbaterii.
Irina Radu: Din februarie, TVR nu va mai putea plăti taxe şi impozite
Preşedintele-directorul interimar al TVR, Irina Radu, a declarat că începând cu luna februarie TVR nu îşi va mai putea plăti taxele şi impozitele la stat, televiziunea publică având datorii de 100 de milioane euro la bugetul de stat, 50 de milioane de euro datorii comerciale şi 2500 salariaţi.
Preşedintele-directorul interimar al TVR, Irina Radu, a susţinut, marţi, în cadrul dezbaterii Comisiilor reunite de cultură şi buget ale Parlamentului, că televizunea publică are datorii de 100 de milioane euro la bugetul de stat, 50 de milioane de euro datorii comerciale şi 2.500 salariaţi, precizând că instituţia este în conflict juridic cu peste 2.000 de salariaţi.
"Conducerile din 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de muncă, nu au acordat măririle salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă, au semnat un contract colectiv de muncă fără să facă o prognoză corectă asupra veniturilor SRTV şi iată-ne acum după opt ani plătind greşeli venite din trecut. Pe 29 februarie va fi spuspendată o linie de credit importantă, în luna martie avem de plătit o rată importantă la bancă la creditul din în 2013, în aprilie pe 27 se împlineşte termenul de dată scadentă către ANAF. Începând cu februarie nu vom mai putea plăti taxele şi impozitele la stat", a declarat Irina Radu.
Irina Radu a precizat că, în anul 2015, 50% dintre plăţi au reprezentat salarii, 20% datorii din trecut şi 5% investiţii în programe şi licenţe.
"În tot acest timp ne pregătim să dăm ştiri corecte şi să ducem România cu cinste la Eurovision, nu ne-am pierdut speranţa şi avem negocieri în barttel pentru Campionatul European de Fotbal, încercăm să înţelegem ce vrea această ţară şi conducerea ei de la televiziunea publică”, a spus Irina Radu.
Preşedintele-director interimar al TVR a susţinut că niciun consiliu de administraţie “nu a răspuns până acum de nimic, nu a funcţionat aşa cum trebuie”.
"Am analizat cum am putea să oprim executările silite, am făcut propuneri salariaţilor de a eşalona plăţile pe 5 ani, ei au cerut 2 sau 3 ani. Nu putem noi face propunerea concretă pentru asta, la un alt nivel şi în altă formulă se poate discuta despre soluţia unei administrări speciale. Dacă vin eu şi o pun pe masă, se va zice că eu am venit în faţa dumneavoastră şi am cerut insolvenţa. Eu nu pot să cer acest lucru", a mai spus şefa TVR.
Irina Radu a spus că trebuie să ceară găsirea unor soluţii pentru că luna viitoare TVR nu va mai putea plăti salariile angajaţilor.
“Trebuie să cer găsirea unor soluţii pentru asta, că de luna viitoare nu ne vom mai putea permite să plătim salariile. Aş mai putea să propun creşterea veniturilor fără mărirea taxei radio—tv", a precizat directorul interimar al TVR.
Citeşte şi: TVR a renegociat contractul cu Disney şi va difuza "Anatomia lui Grey", filme şi seriale de animaţie - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe