Claudiu Săftoiu, validat ca preşedinte-director general al TVR de către Parlament: Voi garanta imparţialitatea politică în procesul redacţiona

Claudiu Săftoiu a fost validat ca preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, de către Parlament, cu 265 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă".

Urmărește
766 afișări
Imaginea articolului Claudiu Săftoiu, validat ca preşedinte-director general al TVR de către Parlament: Voi garanta imparţialitatea politică în procesul redacţiona

Claudiu Săftoiu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Claudiu Săftoiu a declarat că va garanta imparţialitatea politică în procesul redacţional din TVR, precizând că va demara un audit de personal şi economic, ce va sta la baza strategiei de redresare a televiziunii publice.

După validarea sa de către Parlament, Claudiu Săftoiu a declarat, pentru presă, că le mulţumeşte parlamentarilor care au votat noul Consiliu de Administraţie al TVR, asigurându-i de transparenţă, obiectivitate şi imparţialitate în procesul de management al Televiziunii Române.

"În primul rând, trebuie să pornim de la un adevăr: Aşa nu se mai poate! Practic, Televiziunea Română înregistrează cea mai dramatică scădere pe care a trăit-o în ultimii 20 de ani. Suntem, practic, la capătul unui drum care ar eşua, iar din momentul acesta am speranţa că pornim la un nou drum. Aş vrea să le mulţumesc parlamentarilor care au votat pentru acest Consiliu de Administraţie şi pentru acest preşedinte-director general. Îi asigur de transparenţă, obiectivitate, imparţialitate în procesul de management al Televiziunii Române. Sunt absolut convins, însă, că fără sprijinul oamenilor de valoare şi al celor care iubesc Televiziunea Română nimic nu se va putea face în această instituţie atât de importantă pentru mass-media românească. Am în vedere întâi de toate buna credinţă a acelora cu care voi sta de vorbă în săptămânile care urmează, pentru a demara întâi de toate un audit de profunzime, atât de personal, cât şi economic, pentru ca, pornind de la concluziile acelea, să putem redresa - într-o strategie de redresare a Televiziunii Române - foarte repede această instituţie", a spus Claudiu Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a precizat că, odată cu numirea sa ca preşedinte-director general al TVR, demisia sa din PNL devine efectivă. "În acest moment, această demisie este deja efectivă la organizaţia PNL Gorj", a spus Săftoiu.

El a mai subliniat că va garanta "imparţialitatea politică în procesul redacţional din Televiziunea Română". "Nu va exista - cel puţin sub mandatul meu - nicio posibilitate ca lupta politică, mai ales din acest an, să capete aspecte de politizare sau de influenţă de orice fel. Am acest mandat, pentru că este vorba despre credibilitatea Televiziunii Române şi, mai cu seamă, despre profesionalismul pe care îl propunem", a precizat Săftoiu.

De asemenea, Săftoiu a precizat că va miza pe efortul membrilor CA şi al angajaţilor TVR pentru redresarea instituţiei. "Bătrâna doamnă a presei româneşti - Televiziunea Română - a ajuns în acest moment îngenunchiată şi aşa încearcă să supravieţuiască. Eu cred că acest nou Consiliu de Administraţie şi încă o dată cu efortul tuturor angajaţilor din Televiziunea Română o vom pregăti să valseze din nou", a afirmat Claudiu Săftoiu.

Întrebat dacă va face restructurări în TVR, Săftoiu a spus: "Sunt lucruri pe care le voi anunţa la momentul respectiv. Deocamdată trebuie să aduc la zi absolut toate analizele de natură economică şi sectoriale care sunt necesare pentru decizii pe care le vom lua, nu înainte de a încerca să ne aliem cu toţii pentru redresarea Televiziunii Române şi nu pentru distrugerea ei din interior".

Claudiu Săftoiu a fost validat ca preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, de către Parlament, cu 265 de voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă".

Mandatul lui Săftoiu, care va fi şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al TVR, este de 4 ani.

Claudiu Săftoiu a fost validat marţi de Parlament, după ce Legislativul nu l-a putut numi pe 26 iunie pe Săftoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Atunci, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că lipsesc 20 de parlamentari pentru a fi în cvorum.

Claudiu Săftoiu - propus ca membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune din partea PNL - a fost ales, tot pe 26 iunie, preşedintele Consiliului de Administraţie al TVR, cu 10 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Claudiu Săftoiu a fost consilier prezidenţial între 2004 şi 2006, de la începutul primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu până la numirea sa în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. În martie 2007, Săftoiu a demisionat din funcţia de director al SIE, la cinci luni şi jumătate de la numire, în ziua în care un cotidian a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu. În stenogramă, Săftoiu susţinea că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (aleşi prin vot de angajaţii TVR).

Pe 12 iunie, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici