- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.01.2013, 19:19)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA a retras licenţa audiovizuală a OTV. Postul şi-a încetat emisia marţi seară
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras, în şedinţa de marţi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu va mai putea emite.
Urmărește
10215 afișări
CNA a retras licenţa audiovizuală a OTV. Postul lui Dan Diaconescu nu mai poate emite
18: 40 -OTV şi-a încetat emisia marţi seară
Emisia OTV a fost întreruptă marţi, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras, în şedinţa din aceeaşi zi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii care îl are ca asociat principal pe Dan Diaconescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Iniţial, de la ora 18.00, emisia televiziunii a fost întreruptă pentru o jumătate de oră, pe ecran apărând, pe fond negru, textul "Emisia postului OTV a fost întreruptă la ordinul lui Victor Ponta". În partea de jos a ecranului, pe crawl, a rulat un mesaj despre o conferinţă organizată de Dan Diaconescu marţi, la sediul televiziunii sale, presa fiind invitată să participe la eveniment.
În jurul orei 18.30, emisia postului a fost reluată, cu imagini de la conferinţa de presă organizată de Dan Diaconescu, după care, în jurul orei 18.40, emisia a fost întreruptă definitiv, pe ecranul televizoarelor apărând mira şi numărul deciziei luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru retragerea licenţei audiovizuale a televiziunii "CNA 45/22.01.2013".
Dan Diaconescu nu a fost prezent la şedinţa de marţi a CNA.
Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.
Licenţa OTV a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.
Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia".
Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu - asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%). Acţionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin şi Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) - 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) - 25%, PSV Company SA - 10,010714% şi Acţionari persoane fizice (8577) - 10,566558%. Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.
După luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa Consiliului că decizia CNA va fi trimisă postului OTV marţi, "în următoarele 30 de minute". Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusă în aplicare imediat ce este primită oficial de reprezentanţii OTV.
"În secunda în care decizia pleacă şi este înmânată reprezentantului postului sunt obligaţi să o pună în executare", a spus Laura Georgescu.
Citeşte şi:
B1, Money Channel, OTV, PrimaTV, RealitateaTV, RomâniaTV şi TVR riscă să le fie retrase licenţele
Ea a spus că a propus retragerea licenţei postului OTV pentru că această televiziune a făcut "un abuz unic" în istoria CNA şi în istoria României, respectiv a solicitat instanţei şi a şi primit atribuirea calităţii de "consumator captiv în raport cu CNA".
"A fost un abuz unic în istoria CNA şi, dacă mă întrebaţi, tot jurnalistic vorbind, în istoria României. OTV s-a dus şi a solicitat, în iunie 2012, la Tribunalul Bucureşti, secţia civilă, atribuirea calităţii de consumator captiv în raport de CNA - nu aţi mai auzit, cred, aşa ceva până astăzi - şi prelungirea duratei valabilităţii licenţei după data de 28 martie 2013, când de drept i se opreşte. Ce m-a enervat? M-a enervat lispa de motivare. În motivare, judecătorul îmi dă două definiţii. Ce înseamnă acest consumator captiv, deci omul care nu are pe piaţă alt furnizor la dispoziţie, CNA nefiind într-o relaţie contractuală cu SC Ocram Televiziune SRL, şi doi - faptul că a atribuit CNA calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă, canalizare, telefonie. Pentru aşa ceva n-am nicio problemă să solicit Consiliului ridicarea licenţei", a explicat Laura Georgescu.
Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentinţă definitivă, dar nu am şi caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta şi cu el mai pot întoarce (...) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost prima măsură pe care am luat-o", a spus Laura Georgescu.
Răspunzând unei întrebări, ea a mai spus că a aflat despre această situaţie în urmă cu trei zile, când a făcut auditul la Oficiul Juridic din CNA.
Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvenţă din data de 28 martie 2012.
În acest sens, la şedinţa de marţi a CNA, reprezentantul postului OTV, Laura Vasilescu, a spus că, în momentul de faţă, proiectul de reorganizare al OTV a fost depus la judecătorul sindic.
"Niciun fel de plăţi nu mai sunt la dispoziţia societăţii şi se vor face numai în funcţie de ce aprobă judecătorul sindic şi administratorul special. Ceea ce vă pot asigura este că prioritare vor fi plăţile către bugetul de stat şi implicit plata amenzilor CNA", a spus Laura Vasilescu. Ea a mai spus că, anul trecut, conturile societăţii Ocram au fost blocate. "Cel care dispune de banii care intră în societate este numai administratorul special, cu acordul judecătorului, nimeni altcineva din societate nu poate să dispună plăţi", a spus Laura Vasilescu.
În schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a spus Laurei Vasilescu că OTV a primit adresa CNA şi televiziunea ştia că are amenzi neachitate din anii 2009, 2010, 2011, până pe 28 martie 2012 când societatea Ocram Televiziunea SRL a intrat în insolvenţă, şi amenzi pe 2012.
"M-a fascinat faptul că exact în 28 martie 2012 aţi intrat în insolvenţă, exact cu un an - coincidenţă absolut normală - înainte de 28 martie 2013, când vă încetează valabilitatea licenţei. Şi nu m-aş fi aplecat cu atâta entuziasm asupra cazului dumneavoastră dacă nu aş fi descoperit faptul că în luna iunie a anului 2012 aţi cerut Tribunalului Bucureşti să vă acorde calitatea de consumator captiv în raport de CNA. Şi, de asemenea, aţi cerut prelungirea duratei valabilităţii licenţei până când va fi fost redresat tot ce era economic în neregulă", i-a spus Laura Georgescu reprezentantului OTV, Laura Vasilescu.
Citeşte şi:
Monitorizare CNA: OTV şi Realitatea TV - cele mai multe greşeli de limba română în luna octombrie
Totodată, Georgescu a întrebat-o pe Vasilescu de ce OTV a solicitat acordarea calităţii de consumator captiv în raport cu CNA.
"Eu, personal, nu pot să vă răspund, pentru că intrarea în insolvenţă a fost cerută de firme care aveau de încasat bani de la Ocram, deci nu a fost voinţa Ocram să intre în insolvenţă (...) Iar expresia pe care aţi menţionat-o aparţine administratorului special (al OTV, n.r.), cel care este delegat să caute o modalitate prin care societatea să-şi achite datoria. Nu aparţine nimănui această formulă. Este o formulă care a fost acceptată şi la Tribunal de judecător", a spus Laura Vasilescu.
Preşedintele CNA, Laura Georgescu, l-a întrebat şi pe Alexandru Manda - cel care a spus în şedinţa Consiliului că este avocat al OTV, dar a precizat că nu a avut suficient timp la dispoziţie să depună documentele care să ateste faptul că reprezintă această televiziune - ce înseamnă "consumator captiv în raport de CNA". "Nu cunosc cazul acestor demersuri", a spus Manda.
"Nu vă deranjează să vă explic eu. Este un text în vigoare începând cu data de 23 august 2012, nu e o cutumă judecătorească. Deci prin 'consumator captiv' se înţelege consumatorul care, din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu poate alege furnizorul. O să cer sprijinul colegilor să ne explice dacă eram într-o relaţie contractuală ca să ne puteţi alege doar pe noi sau şi pe alţii. Iar apoi furnizorul, adică acel furnizor de servicii, care de obicei în procedura insolvenţei se referă la electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi alte asemenea, deci acest furnizor pe care consumatorul captiv nu are cum să-l aleagă din cauză că nu există altul, el furnizorul, în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, nu are dreptul să schimbe, să refuze, ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor ori către averea debitorului", a spus Laura Georgescu.
În plus, Laura Georgescu a spus că televiziunea OTV a primit în anul 2009 un număr de 31 de amenzi de la CNA, din care nu a fost achitată niciuna. În 2010, OTV a primit de la CNA 6 amenzi, care au rămas neachitate, în 2011 a avut 13 amenzi care nu au fost achitate, iar în primele trei luni ale lui 2012, postul a avut 2 amenzi care nu au fost achitate.
"Dincolo de calitatea de preşedinte al CNA faţă de ceilalţi membri ai Consiliului, mă interesează să îmi rentabilizez instituţia. Dumneavoastră aţi obţinut printr-un abuz calitatea de consumator captiv în raport de CNA", a mai spus Laura Georgescu, adresându-se reprezentantei OTV.
La rândul său, Valentin-Alexandru Jucan a spus că a observat în permanenţă din partea OTV o "atitudine de sfidare şi de neglijenţă, nu în ceea ce priveşte CNA, ci în ceea ce priveşte abordarea faţă de telespectator". "Aţi ajuns să ne consideraţi un furnizor de servicii, în condiţiile în care licenţa este un bun al statului român (...) Mi se pare un lucru inteligent din partea avocaţilor, dar suficient de penibil ca să enunţi acest fapt, ca o licenţă, un bun al statului, să fie considerat un serviciu. Ceea ce mai cred că este evident penibil este să încercaţi ocolirea Legii audiovizualului şi să obţineţi o hotărâre a instanţei care să forţeze acordarea sau prelungirea licenţei (...) Cu alte cuvinte telespetatorii dumneavoastră nu pot să aleagă altceva (...) Este un caz unic şi sper din tot sufletul să fie unic", a spus Jucan.
Christian Mititelu, membru al CNA, a remarcat faptul că statutul de consumator captiv în raport cu CNA a fost solicitat de OTV în iunie 2012 şi acordat pe 7 iulie 2012.
"Textul e în vigoare începând cu data de 23 august 2012", a spus, la rândul său, Laura Georgescu. "Deci aţi obţinut un statut care nu era în vigoare la vremea aceea. Aşa reiese", a completat Christian Mititelu, adresându-i-se reprezentantei OTV.
La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că membrii Consiliului nu sunt nici Finanţe publice, nici Gardă financiară ca să urmărească plata amenzilor aplicate de CNA. "Noi trebuie să aplicăm legea şi legea - articolul 57 - spune că se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depunde dovada achitării plăţilor. Indiferent dacă dumneavoastră aţi plătit sau n-aţi plătit, dumneavoastră aveţi obligaţia de a depune dovada plăţii. Nu trebuie noi să urmărim ce fac cei de la finanţe", a spus Lorand Turos.
La rândul său, Narcisa Iorga, membru al CNA, a reamintit că, anul trecut, Consiliul a votat de trei ori înjumătăţirea licenţei audiovizuale a OTV, însă procedurile nu au mers mai departe la retragerea licenţei. În acest context, ea a întrebat de ce din punct de vedere juridic CNA nu a mers mai departe în 2012, până la retragerea licenţei.
"Atunci s-a ajuns la concluzia că trebuie să sesizăm ANAF, să vedem ce s-a plătit, pentru că noi nu aveam o evidenţă. Am trimis o adresă la ANAF, nu s-a mai întors nicio adresă", a spus Răsvan Popescu, fostul preşedinte al CNA.
Înainte ca membrii CNA să voteze în unanimitate retragerea licenţei OTV, Laura Georgescu, actualul preşedinte al CNA, a mai spus: "Nu se poate să abuzezi atât de tare încât să amesteci permanent realizatorul TV, cu politicianul, cu parlamentarul, cu judecătorul, cu casa de avocaţi, cu executorul sindic, nu se poate. I-am lăsat, s-au întins, au ambalat totul la pachet şi au reuşit un nou abuz. Nu se poate CNA să fie furnizor de servicii, iar SC Ocram Televiziune SRL să fie consumator captiv în raport de CNA. Este premieră în România".
Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează şi postul DDTV, unde este de aşteptat să îşi multe emisiunea "Dan Diaconescu Direct", după încetarea emisiei OTV.
Licenţa audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licenţa DDTV (DIRECT DIGITAL TV) este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Floştoiu Ion Florin - asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%).
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: B1, Money Channel, OTV, PrimaTV, RealitateaTV, RomâniaTV şi TVR riscă să le fie retrase licenţele
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe