CNA: Aviz pozitiv pentru crearea unui Fond Audiovizual, din colectarea a 5% din veniturile cabliştilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002, ce prevede constituirea unui Fond Audiovizual, după ce, la şedinţa de joi, a venit Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului CNA: Aviz pozitiv pentru crearea unui Fond Audiovizual, din colectarea a 5% din veniturile cabliştilor

CNA: Aviz pozitiv pentru crearea unui Fond Audiovizual, din colectarea a 5% din veniturile distribuitorilor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, propunerea Ministerului pentru Societatea Informaţională de completare a Legii audiovizualului nr. 504/ 2002.

Subiectul privind o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002 a fost adăugat joi pe ordinea de zi a şedinţei CNA.

După mai multe discuţii privind modificările şi completările propuse de Guvernul României, membrii CNA prezenţi la şedinţa de joi - Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - nu au ajuns la un acord şi au decis să reia subiectul în şedinţa următoare, când urmau să fie prezenţi mai mulţi membri ai Consiliului. În jurul prânzului, şedinţa a fost încheiată de Monica Gubernat, cea care a condus întâlnirea de joi, din cauza lipsei cvorumului, doi dintre membri CNA - Valentin Jucan şi Radu Herjeu - nefiind în sală în momentul în care trebuia dezbătut un alt punct de discuţie de pe ordinea de zi.

După o perioadă de timp, a avut loc o şedinţă extraordinară, la care a participat şi Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Totodată, în sala de şedinţe a venit şi Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, care a discutat cu membrii CNA despre OUG pentru completarea Legii audiovizualului.

Guvernul României a decis modificarea şi completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002 "în contextul dificultăţilor financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune şi radio din România, al necesităţii de a oferi publicului românesc programe informative şi educative de cât mai bună calitate, al nevoii de a stimula performanţa în mediul jurnalistic", se arată în proiectul de OUG.

Printre propuneri se numără şi constituirea Fondului Audiovizual, "pentru asigurarea libertăţii de informare, a diversităţii de opinie şi a pluralismului în domeniul serviciilor de televiziune şi radio, precum şi pentru susţinerea programelor informativ-cultural-educative".

La începutul şedinţei, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că va vota această Ordonanţă de Urgenţă doar dacă se renunţă la caracterul "informativ" al programelor. Amendamentul său a fost susţinut şi de alţi membri CNA.

Potrivit acestui proiect de OUG, Fondul Audiovizual se formează din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

De asemenea, potrivit aceluiaşi proiect, se reduce la 9% Taxa pe Valoarea Adăugată pentru activităţile de retransmisie de programe de televiziune. Economiile rezultate prin reducerea TVA vor fi redirecţionate parţial către Fondul Audiovizual, precum şi, după caz, pentru sporirea calităţii serviciului audiovizual oferit.

Fondul Audiovizual va fi administrat de un Consiliu al Fondului Audiovizual, alcătuit din şapte membri, astfel: 3 reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, un reprezentat al Ministerului Culturii, un reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, un reprezentant al Ministerului pentru Societatea Informaţională, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte unele nemulţumiri ale membrilor CNA, ministrul Grindeanu a spus că organizarea, funcţionarea şi tot ceea ce ţine de normele de aplicare vor fi reglementare printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară.

"Sunt deschis la toate propunerile constructive", a spus Grindeanu în şedinţa de joi a CNA.

"Dacă se poate să fiţi parteneri sau chiar să le elaboraţi. Mi se pare că sunteţi cei mai potriviţi în a elabora aceste norme", a spus ministrul. "Haideţi să reglementăm toate aceste lucruri, odată cu normele şi cu HG-ul care vine ulterior", le-a transmis ministrul Grindeanu membrilor CNA.

"Credeţi-mă, din discuţiile pe care le-am avut inclusiv cu Ministerul Finanţelor, putem şi îmi asum acest lucru (...) să facem miercuri prima Ordonanţă de Urgenţă", a mai spus Grindeanu.

După discuţiile purtate de ministrul pentru Societatea Informaţională şi membrii CNA prezenţi în sală - Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Laura Georgescu -, aceştia din urmă au avizat favorabil propunerea Guvernului privind o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii Audiovizualului nr. 504/ 2002.

Votul membrilor CNA este unul consultativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici