CNA: B1 TV, amendat cu 10.000 de lei pentru lezarea drepturilor şi a imaginii lui Radu Mazăre

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să sancţioneze B1 TV cu 10.000 de lei, pentru mai multe emisiuni despre primarul Constanţei, Radu Mazăre, în care i-au fost lezate acestuia drepturile, interesele şi imaginea.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului CNA: B1 TV, amendat cu 10.000 de lei pentru lezarea drepturilor şi a imaginii lui Radu Mazăre

Radu Mazăre (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului a revenit, în şedinţa de joi, asupra unei analize privind emisiunile "România acum", "Butonul de panică", "Aktualitatea B1", "Bună seara, România", "Sub semnul întrebării, 360°", "Talk B1", "Xpress", "Lumea lui Banciu" şi "Actualitatea Românească" difuzate de postul de televiziune B1 în perioada 16 - 28 aprilie.

În şedinţa din 15 mai, Consiliul a decis să impună televiziunii B1 să le acorde dreptul la replică lui Radu Mazăre, primarul Constanţei, şi lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Aceştia au sesizat CNA că, în luna aprilie, au fost difuzate la B1 TV mai multe emisiuni în care au fost făcute afirmaţii, atât de moderatorii, cât şi de invitaţii acestor programe, precum şi prin utilizarea titlurilor afişate pe ecran prin care le-au fost lezate drepturile, interesele şi imaginea.

În şedinţa CNA din 15 mai, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că televiziunea le-a solicitat lui Radu Mazăre şi lui Nicuşor Constantinescu punctul de vedere pentru a-l difuza în aceste emisiuni.

"Am încercat sub toate formele să avem şi un punct de vedere din partea domnului Mazăre. Ne-a refuzat de fiecare dată. Toate acuzaţiile au fost probate, restul au fost opinii pe marginea subiectelor dezbătute. Ulterior, am primit o solicitare de drept de replică, le-am spus (lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, n.r.) că nu respectă condiţiile de acordare din Codul audiovizualului, pentru că era generică şi nu se referea la ceva concret. Noi am comunicat petenţilor că nu se poate acorda acest drept la replică, cu atât mai mult cu cât noi am solicitat un drept la replică de nenumărate ori din partea celor doi", a spus Rareş Aniţa.

Însă membrii CNA au considerat, pe 15 mai, că B1 trebuie să le acorde dreptul la replică lui Radu Mazăre şi lui Nicuşor Constantinescu. Potrivit articolului 62 din Codul audiovizualului, B1 TV trebuia să acorde dreptul la replică în termen de trei zile de la data comunicării deciziei luate de CNA.

Decizia de acordare a dreptului la replică în cazul lui Radu Mazăre a fost luată la propunerea Narcisei Iorga, fiind adoptată cu nouă voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Laura Georgescu a votat "împotrivă".

În şedinţa de joi a CNA, Consiliul a revenit asupra propunerilor de sancţionare a postului de televiziune în privinţa emisiunilor menţionate difuzate în perioada 16 - 28 aprilie.

Astfel, în şedinţa CNA de joi a fost supusă votului propunerea membrului CNA Florin Gabrea, care prevede o amendă de 10.000 de lei, doar pentru emisiunile despre Radu Mazăre.

Propunerea lui Florin Gabrea a fost aplicată cu nouă voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Valentin Jucan şi Laura Georgescu).

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 40, alineatul (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt", dar şi în baza articolului 66, alineatul (1), litera a), conform căruia "În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică", şi articolului 66, alineatul (2), potrivit căruia "Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii", ambele din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici