CNA, îngrijorat că posturile de radio îşi reduc din ce în ce mai mult programele de ştiri

Unii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), între care Christian Mititelu, Narcisa Iorga şi Răsvan Popescu, şi-au exprimat îngrijorarea, marţi, că posturile de radio îşi reduc din ce în ce mai mult programele informative, în favoarea divertismentului şi mai ales a muzicii.

Urmărește
328 afișări
Imaginea articolului CNA, îngrijorat că posturile de radio îşi reduc din ce în ce mai mult programele de ştiri

CNA, îngrijorat că posturile de radio îşi reduc din ce în ce mai mult programele de ştiri (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Constatăm că tot mai multe radiouri şi-au redus programele informative în favoarea divertismentului, a muzicii. Ne vom pune foarte serios problema ca, în momentul prelungirii acestor licenţe, să dezbatem această chestiune şi să vedem dacă Consiliul va mai fi de acord în continuare cu aceste grile în care emisiunile informative sunt din ce în ce mai puţine. Sigur că vom realiza întâi o situaţie a acestor posturi, care urmează să vină la prelungire de licenţă, o situaţie a posturilor a căror licenţă expiră în acest an. Apoi vom avea o discuţie cu radiodifuzorii, tocmai pentru a vedea şi punctul lor de vedere, urmând ca, undeva în toamnă, să ajungem la o concluzie pe care s-o aplicăm mai departe în toate cazurile care vor veni la prelungire de licenţă", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

În şedinţa de marţi, Christian Mititelu, membru al CNA, a fost cel care a deschis discuţia despre tendinţa posturilor de radio de a difuza numai muzică, în ciuda faptului că atunci când au primit o licenţă audiovizuală de la Consiliu, pentru a putea emite, radiodifuzorii promiteau că vor difuza programe informative în procente semnificative din grilă.

"Eu înţeleg că după căderea regimului Ceauşescu, când nu era acces uşor la muzica occidentală, era o mare sete (de muzică la posturile de radio, n.r.)... Au trecut 22 de ani şi ascultătorii din România sunt supuşi aceluiaşi gen de meniu. Tineretul nu are alte preocupări, nu are alte interese, radioul merge degeaba, cântă această muzică. Credeţi că este un lucru bun ca să licenţiem, să dăm prelungiri cu câte nouă ani pentru genul ăsta de emisiuni?", i-a întrebat Christian Mititelu pe ceilalţi membri ai Consiliului. Mititelu are o lungă experienţă în radio; el a fost timp de aproape 20 de ani directorul redacţiei române a postului britanic de radio BBC.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus în şedinţa de marţi că reducerea programelor informative la posturile de radio este cauzată de raţiunile economice.

Însă Christian Mititelu a spus că ce se întâmplă cu posturile de radio este "mult mai grav" şi nu are legătură doar cu raţiunile economice. Totodată, Mititelu a spus că staţiile de radio care şi-au redus foarte mult programele informative "trebuie să se trezească".

Şi Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că împărtăşeşte un punct de vedere similar cu cel al lui Christian Mititelu.

Ea a spus că membrii CNA pot să le impună radiodifuzorilor, când vin să solicite prelungirea licenţelor, să-şi modifice grilele de programe astfel încât să difuzeze mai multe programe informative. Iorga a mai spus că unele posturi de radio mai difuzează programe informative, însă care au o durată foarte scurtă şi care nu oferă foarte multe ştiri.

Totodată, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că în România "poţi să mergi mult şi bine cu maşina şi să nu afli nimic" de la posturile de radio.

El a cerut Departamentului Licenţe din CNA să facă o situaţie cu toate radiourile care, pentru a putea să emită în continuare, trebuie să solicite până la sfârşitul acestui an Consiliului prelungirea licenţelor lor. Ulterior, a spus Popescu, CNA se va întâlni cu reprezentanţii radiourilor şi asociaţiilor de profil pentru a discuta aspectele referitoare la reducerea programelor informative.

Discuţiile au fost purtate în contextul în care, în şedinţa de marţi, CNA a analizat şi a aprobat solicitările de prelungire a licenţelor audiovizuale pentru Radio Arad, IX FM Gheorghieni, Radio Fun şi Nova FM Lugoj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici