- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.10.2013, 14:25)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA îşi menţine decizia privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) îşi menţine hotărârea de retragere a licenţelor audiovizuale în cazul postului Radio Guerrilla, după ce reprezentanţii Realitatea Media au solicitat o reexaminarea a deciziei luate de Consiliu în data de 19 septembrie.
Urmărește
2819 afișări
CNA îşi menţine decizia privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla
Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de joi, solicitarea de reexaminare a deciziei CNA din data de 19 septembrie privind retragerea licenţelor audiovizuale Radio Guerrilla, adresată de Realitatea Media.
La şedinţa de joi a CNA au participat avocatul Realitatea Media, Andrei Ţâru, şi directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frînculescu.
Astfel, avocatul Realitatea Media a afirmat că decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla "a fost drastică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
"Noi apreciem că cererea de reexaminare pe care am formulat-o se circumscrie condiţiilor legale de reexaminare întrucât, din punctul nostru de vedere, sancţiunea aplicată de onoratul Consiliu a fost drastică şi automat ne-a afectat prin retragerea acestor licenţe. Interpretarea pe care noi am dat-o contractului între Realitatea şi Expresiv este aceea de folosire a unor licenţe, unor licenţe care, este adevărat, au fost acordate Realitatea Media. Realitatea, l-a momentul în care s-a pus în discuţie retragerea licenţelor, atât prin mine, cât şi administratorul judiciar v-au explicat foarte clar ceea ce s-a urmărit. Fiind în situaţia de a uzita de drepturile pe care le are, de a-şi valorifica anumite drepturi care au fost conferite de diverse instituţii ale statului, am încercat, cu acordul Comitetului creditorilor, al Adunării creditorilor să dispunem de aceste bunuri în folosul creşterii şi al maximizării averii Realitatea Media", a declarat avocatul Andrei Ţâru.
De asemenea, el a precizat că nu s-a urmărit cedarea licenţelor, apreciind că titularul licenţelor a rămas în continuare Realitatea Media. "Cedarea presupunea anumite etape pe care noi nu le-am îndeplinit, nici măcar nu începusem să le îndeplinim sau să încercăm să le materializăm , pur şi simplu acest contract era urmarea unui alt contract existent între cele două societăţi şi trebuia să continue într-un fel, într-un fel a fost reglementat la nivelul anului 2010 şi ulterior a trebuit să fie reglementat într-un mod special datorită incidenţei legii insolvenţei. Din punctul nostru de vedere, considerăm că retragerea aceasta a reprezentat o sancţiune extrem de drastică şi noi apreciem că onoratul Consiliu ar fi trebuit să ia o măsură împotriva acestui contract care nu ar fi trebuit să fie atât de radical", a mai explicat avocatul Realitatea Media.
Pe de altă parte, directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frînculescu, a declarat că în procesul verbal pe care l-au adus inspectorii de la sediul Radio Guerrilla se precizează că există un contract între Realitatea Media şi Expresiv SA pentru servicii strategice şi pentru asigurarea resurselor de finanţare a activităţii în legătură cu exploatarea mărcii şi a produselor media. "Este exact ca atunci când ai o licenţă şi, cu ajutorul ei, prin exploatarea ei, obţii bani din publicitate şi atunci faci un contract cu o agenţie de publicitate", a spus Mura Frînculescu.
În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, l-a întrebat pe avocatul Realitatea Media cum comentează din punct de vedere juridic scoaterea la licitaţie a unor licenţe audiovizuale, iar Andrei Ţâru a spus: "Scoaterea la licitaţie presupune transmiterea drepturilor şi obligaţiilor pe care le are o persoană către o altă persoană. Drepturile acelea pot fi conferite de acte juridice, iar procedura de licitaţie propriu-zisă este şi continuă să fie cea mai trasparentă posibilitate oferită oricui. (...) Nu neapărat de vânzare, de transmiterea a ceva".
De asemenea, el a subliniat că cedarea nu s-a materializat niciodată. "La momentul la care a apărut acea încercare de vânzare pe site-ul adminsitartorului judiciar, s-a stopat, nu s-a materializat. A existat intenţie, este adevărat. Dacă eram sub imperiul unei legi penale, aş fi spus să sancţionaţi tentativa. A existat o tentativa, dar nu suntem sub imperiul unei legi penale ca să spunem că acţionăm potrivit acestei legi. Ne-am asumat existanţa tentativei şi considerăm că, nematerializându-se cedarea (...) licenţelor, nu avem cum să fim sancţionaţi atât de drastic", a mai spus acesta.
Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus că CNA nu a luat o decizie de ridicare a licenţelor ca urmare a tentativelor, ci ca urmare a acelui contract "care reprezintă o formă mascată de cedare". "Cedarea responsabilităţii editoriale, adică cedarea către un alt readiodifuzor", a completat aceasta.
În acest context, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a supus votului Consiliului "reexaminarea deciziei de ridicare a licenţelor Radio Guerrilla în data de 19 septembrie 2013". Astfel, pentru aprobarea reexaminării au fost patru voturi "pentru" (Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu) şi cinci voturi "împotrivă" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Narcisa Iorga şi Laura Georgescu).
La şedinţa de joi participă membrii CNA Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. La momentul votului, Valentin Jucan nu se afla în sala de şedinţe.
Decizia de retragere a licenţelor Radio Guerrilla a fost aplicată, în data de 19 septembrie, la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat", şi a articolului 57, alineatul 1, literele c şi d din Lege - "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: "ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual, prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56".
Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi trei voturi "împotrivă" (Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).
Decizia CNA luată pe 19 septembrie implică toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţine.
Licenţele terestre ale Radio Guerrilla erau în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău.
Decizia din 19 septembrie a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate pe 16 septembrie pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile urmau să se desfăşoare săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.
În şedinţa din 17 septembrie a CNA, Consiliul a anunţat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie. În aceeaşi zi, anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.
Cu toate acestea, în şedinţa din 19 septembrie, CNA a reluat discuţiile şi a retras licenţele Radio Guerrilla.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe