CNA: Ştirile cu Gigi Becali nu pot fi difuzate în jurnalele sportive, în timpul campaniei electorale

Televiziunile şi radiourile nu au voie să difuzeze în jurnale sportive, în timpul campaniei electorale, ştiri despre oamenii din sport implicaţi în campanie, precum Gigi Becali, informaţiile despre activităţile acestora putând fi transmise doar în emisiunile electorale şi în dezbaterile electorale.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului CNA: Ştirile cu Gigi Becali nu pot fi difuzate în jurnalele sportive, în timpul campaniei electorale

Gigi Becali (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au analizat, în şedinţa de marţi, modul în care televiziunile centrale şi locale au reflectat campania electorală în primele zile de la debutul ei în audiovizual.

Campania electorală în audiovizual a început oficial pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri, potrivit Deciziei CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012. Această decizie a fost adoptată de CNA în conformitate cu Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.

Narcisa Iorga, membru al CNA, s-a plâns în şedinţa de marţi a Consiliului că, deşi s-au angajat să facă emisiuni electorale şi dezbateri electorale, unii radiodifuzori, precum Antena 3, nu dezbat teme electorale.

"Sunt declarate emisiuni electorale majoritatea emisiunilor din grilă, de dezbateri, dar nu se respectă legea, întrucât şi legea alegerilor locale şi decizia CNA privind alegerile locale prevăd foarte clar că emisiunile de dezbatere electorală trebuie să cuprindă teme electorale. Deocamdată campania electorală nu a început în audiovizual. Sunt dezbateri numite electorale, dar în care nu se dezbat programe electorale. Se prezintă anumiţi candidaţi, alţii nu, sunt primiţi anumiţi candidaţi, alţii nu. Asta nu e campanie electorală şi au trecut deja trei zile", a spus Iorga. "În afara campaniei, posturile fac campanie, iar în campanie nu fac. Este culmea", a spus Iorga.

Ea a solicitat "o intervenţie fermă" a CNA, în sensul "respectării interesului public". "Un telespectator se uită la o dezbatere electorală ca să se pună la curent cu programul electoral, nu cu temele de interes general, aşa cum se întâmplă în afara campaniei electorale", a explicat Iorga.

Totodată, Narcisa Iorga a spus că Antena 3 nu a difuzat de la debutul campaniei nicio dezbatere electorală şi nicio emisiune electorală, în afară de o transmisiune în direct, timp de 40 de minute, cu lansarea candidaţilor USL de la Alexandria, în care televiziunea a difuzat declaraţiile lui Daniel Constantin, ale lui Victor Ponta şi ale lui Crin Antonescu. "După transmisiunea în direct nu s-a discutat despre programul electoral al USL Teleorman", a spus Iorga.

La rândul său, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că radiodifuzorii care s-au angajat că vor difuza emisiuni electorale trebuie să respecte legea.

"Nimeni nu a obligat radiodifuzorii să facă asemenea emisiuni sau nu. Acolo unde s-au angajat să facă asemenea emisiuni, trebuie să o facă strict în limitele legii, adică în ştiri sau şi emisiuni electorale/ dezbateri electorale", a spus Onisei.

La rândul său, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că a trecut prea puţin timp de la debutul campaniei şi că ar mai fi necesare câteva zile astfel încât Consiliul să poată să îşi facă o părere despre cum este reflectată campania de către radiodifuzori.

"Posturile centrale nu vor face, cu puţine excepţii, campanie candidat cu candidat. Foarte probabil vor aborda chestiuni cu caracter mai general. Faptul că au dat nu ştiu ce lansare de candidaţi dintr-un punct şi nu a urmat o dezbatere a programelor celor de la Teleorman nu este atât de grav", a spus Popescu, precizând că membrii CNA trebuie să urmărească în acest caz dacă Antena 3 va da şi lansările "părţii adverse" (PDL, n.r.).

Iorga a spus că nu crede că Antena 3 va difuza o transmisiune în direct, cu o durată de 40 de minute, şi de la lansarea campaniei altor candidaţi. "Problema este că sunt transmişi doar unii", a spus Iorga.

Totodată, Narcisa Iorga a atras atenţia că Gigi Becali, candidat la Primăria Capitalei, apare la fiecare jurnal, la ştirile sportive, deşi acest lucru încalcă Decizia CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012 şi Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.

"Dacă domnul Gigi Becali apare din oră în oră la jurnal, la sport, este avantajat faţă de alt candidat", a spus Iorga.

Şi Roland Turos, un alt membru al CNA, a precizat că persoanele care candidează nu trebuie să apară în alte emisiuni decât cele special dedicate campaniei electorale şi anunţate ca atare la CNA.

Gelu Trandafir, membru al CNA, a spus că o soluţie ar putea fi ca membrii Consiliului să transmită radiodifuzorilor o scrisoare prin care să le ceară acestora să nu mai prezinte competitorii electorali în alte emisiuni decât cele dedicate campaniei.

"Faptul că sunt în acelaşi timp şi candidaţi şi persoane publice implicate în viaţa publică nu e o chestie întâmplătoare", a spus şi Cristina Trepcea, membru al Consiliului.

În urma discuţiilor despre campanie, care au durat peste trei ore, membrii CNA au decis să se întâlnească miercuri, de la ora 11.00, cu reprezentanţii editoriali ai principalilor televiziuni de ştiri, pentru a aborda aspecte legate de campania electorală în audiovizual.

"Am decis să ne întâlnim mâine cu responsabilii privind acoperirea campaniei electorale de la posturile de ştiri, întrucât aici sunt cele mai multe emisiuni dedicate acestei campanii. Sunt posturi care derulează practic o campanie aproape pe întreaga durată a zilei. S-au identificat o serie de probleme care trebuie discutate cu reprezentanţii acestor posturi, cum ar fi prezentarea selectivă a candidaţilor la anumite funcţii, prezenţa în emisiunile de sport a unor candidaţi care au şi o implicare în domeniul sportului, comentarea sondajelor de opinie în weeekend, condiţiile de prezentare a sondajelor, respectiv parametrii tehnici. Sigur că vor putea fi abordate şi alte probleme de înţelegere a reglementărilor electorale ridicate de reprezentanţii posturilor de ştiri, urmând ca joi să avem o şedinţă în care să analizăm mai multe zile de campanie şi probabil că vom putea să stabilim şi primele măsuri la nivelul posturilor centrale", a explicat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, decizia Consiliului de a se întâlnii cu radiodifuzorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici