- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (10.03.2011, 13:54)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNA: Televiziunea Română va primi una din cele şase licenţe de televiziune digitală
Societatea Română de Televiziune (SRTv) va primi una din cele şase licenţe care vor fi acordate pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului, avizat favorabil, joi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Urmărește
253 afișări
CNA: Televiziunea Română va primi una din cele şase licenţe de televiziune digitală (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care modifică Legea audiovizualului va sta la baza strategiei de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră.
"Obiectivul este acela de a acorda SRTv dreptul de utilizare a frecvenţelor aferente unui multiplex digital, unul din cele şase multiplexuri cu acoperire naţională alocate României prin Convenţia de la Geneva. Este primul pas în tranziţia la televiziunea digitală, se deblochează astfel procesul de atribuire a licenţelor, de operare a multiplexurilor. Urmează ca prin strategia adoptată prin Hotărâre de Guvern să se stabilească etapele concrete, termenele şi condiţiile de acordare. La stabilirea acestei strategii, Consiliul va avea un cuvânt de spus, în consultare cu radiodifuzorii", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, după votul Consiliului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili.
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
Proiectul de OUG a primit şapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).
În mod concret, potrivit proiectului de OUG, furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune în sistem digital terestru se realizează de un furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, în baza licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru acordate acestuia de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Totodată, proiectul prevede că licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru se acordă de ANCOM unor operatori de multiplex de radiodifuziune/ televiziune, pe baza unor proceduri de selecţie organizate de aceasta şi în conformitate cu strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.
Prin excepţie, "furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de televiziune se realizează de către Societatea Română de Televiziune în baza unei licenţe de utilizare a frecvenţelor în sistem digital terestru, acordată pentru operarea unui multiplex, în condiţiile stabilite prin strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală".
De asemenea, proiectul prevede că titularul unei licenţe de emisie sau al licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, cu excepţia SRTv, are obligaţia de a plăti anual, anticipat, un tarif de utilizare a spectrului, stabilit de ANCOM.
Proiectul prevede şi faptul că Televiziunea Română nu poate ceda licenţa de televiziune digitală unui terţ. În schimb, celelalte cinci licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru pot fi cedate unui terţ numai cu acordul prealabil al ANCOM, cu avizul consultativ al CNA şi numai cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor care decurg din licenţă.
Pe de altă parte, TVR "poate utiliza frecvenţele radio acordate pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune şi prin intermediul unor reţele ce aparţin altor furnizori de reţele de comunicaţii electronice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare".
Membrii CNA au analizat în şedinţa de joi proiectul de OUG.
"Folosirea unui multiplex numai de o societate nu trebuie să fie o folosire rentabilă?", s-a întrebat Christian Mititelu, membru al Consiliului. Totodată, el a considerat că modificările din acest proiect introduc "un element de discriminare", întrucât SRTv va primi o licenţă digitală şi nu va fi obligat să plătească un tarif de utilizare a spectrului, spre deosebire de utilizatorii celorlalte cinci licenţe digitale.
"Se desfiinţează actualul sistem în care TVR ia bani de la bugetul de stat, dar îi dă SNR, pentru relee", a explicat şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.
Radu Teodorel, director al Direcţiei Control şi Digitalizare din CNA, a explicat că Directiva privind Serviciile Media Audiovizuale prevede faptul că "trebuie acordată importanţă maximă serviciilor publice de televiziune". "Eu cred că este o reglementare bună cea propusă, pentru că separă foarte clar serviciul public (de televiziune, n.r.) de cele private. Serviciile private au posibilitatea să ia celelalte multiplexuri", a explicat Radu Teodorel. El a precizat că, prin acordarea unui multiplex, Televiziunea Publică va putea să asigure transmisia în simulcast până în 2015, când încetează complet emisiile de televiziune analogice.
Pe de altă parte, George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a spus că "TVR nu are cu ce să utilizeze aceste frecvenţe". "SNR este o resursă naţională, strategică. În această variantă, ea este utilizată numai în mod parţial, nu plenar (...) SNR ar putea să dezvolte două multiplexuri. SNR, în varianta agreată în mai multe rânduri, putea fi un operator care putea să poarte şi posturile private cu cele publice", a spus George Chiriţă.
El a mai precizat că în proiectul de strategie "se spune că multiplexurile se vor acorda prin licitaţie competitivă, pe bani, cine dă bani mai mult, iar SNR are probleme financiare". "Această Ordonanţă de Urgenţă dă un multiplex direct prin atribuire TVR. În situaţia în care se acordă direct radiodifuzorilor licenţe de utilizare a frecvenţelor, acest lucru trebuie făcut într-o procedură deschisă, nediscriminatorie şi publică. Cu ce acoperă SRTv un multiplex? De ce să nu urmăm soluţia agreată în repetate rânduri - TVR 1, TVR 2 şi alte posturi private pe acelaşi multiplex. Asta ar permite şi SNR să existe", s-a întrebat Chiriţă. El a mai spus că multiplexul acordat TVR va deveni operaţional mai repede decât celelalte cinci multiplexuri.
Totodată, George Chiriţă a spus că în proiectul OUG se introduce "o restricţie nouă", respectiv faptul că ANCOM poate retrage licenţa de emisie şi pentru "încălcarea obligaţiilor prevăzute în licenţa de emisie ori în autorizaţia tehnică". "Expunerea este prea mare, pericolul de a fi retrasă licenţa e mai mare", a spus Chiriţă.
"Nu e de competenţa noastră. În procesul de digitalizare, dacă nu respecţi parametrii tehnici, se poate ajunge la intersectarea de frecvenţe", a spus Ioan Onisei.
"Strategia va veni şi ea la avizare la CNA. Atunci se vor putea formula o serie de observaţii. Cred că în vreo săptămână o să ajungem să studiem şi strategia", a spus şi Răsvan Popescu.
Guvernul vrea să acorde şase licenţe de televiziune digitală terestră, din care una va trebui să asigure o acoperire de 60% din populaţie şi 50% din teritoriu până la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor, făcut public în 6 martie.
Astfel, un multiplex va fi acordat înainte de 1 ianuarie 2013, următoarele trei după 1 ianuarie 2013, iar ultimul, după 17 iunie 2015, odată cu încetarea completă a emisiilor de televiziune analogice, se precizează în proiectul de act normativ. Celelalte cinci licenţe vor fi acordate prin selecţie competitivă organizată de ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune.
În august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.
Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.
Adoptarea HG 833/2010 a făcut ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexuri).
Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.
Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe