CNA va informa SRTv şi Antena TV Group că doar TVR 1 e „free to air”. Pro TV nu are acest statut

CNA a decis, marţi, ca răspunsul la solicitarea SRTv de lămurire privind participarea la o licitaţie adresată televiziunilor „free to air” – în contextul în care Pro TV, care a ieşit din must-carry, a obţinut drepturie UEFA pentru Euro 2016 – va fi că doar TVR 1 poate fi considerată „free to air”.

Urmărește
6493 afișări
Imaginea articolului CNA va informa SRTv şi Antena TV Group că doar TVR 1 e „free to air”. Pro TV nu are acest statut

CNA va informa SRTv şi Antena TV Group că doar TVR 1 e „free to air”. Pro TV nu are acest statut

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va trimite răspunsul şi către Antena TV Group pentru că societatea a informat că se alătură „întru totul iniţiativei Televiziunii Române”.

Concret, propunerea votată în unanimitate (de cei opt membri prezenţi la discuţie), care a fost făcută de Radu Herjeu, a fost următoarea: „CNA consideră că în afară de postul public TVR 1, niciun alt post de televiziune nu poate fi recepţionat în mod direct de telespectatori, prin urmare niciun alt post nu poate fi considerat free to air, deci nici Pro TV”.

Printr-o adresă trimisă către CNA, Antena TV Group a informat că şi societatea lor a participat la licitaţia organizată de UEFA pentru achiziţionarea drepturilor tv pentru Campionatul European de Fotbal 2016, pachetul free to air, menţionând că au participat „în calitate de radiodifuzor cu statut must-carry cu bună credinţă”, „îndeplinind toate criteriile de eligibilitate stabilite prin caietul de sarcini”. Având în vedere aceste aspecte, Antena TV Group a adăugat că se alătură „întru totul iniţiativei Televiziunii Române”.

TITLURILE ZILEI

În adresa trimisă, Antena Tv Group a declarat că nu înţelege cum o televiziune care a optat pentru excluderea din sistemul must-carry îşi poate asuma în continuare statutul de free tv, „deşi e retransmis în baza unor contracte comerciale, declarându-se în acelaşi timp eligibil pentru achiziţionarea drepturilor tv – pachetul free to air – din cadrul Campionatului European de Fotbal 2016”.

„Pe cale de consecinţă, vă rugăm să luaţi act de faptul că statutul juridic de canal pay-tv nu permite respectivului radiodifuzor contractarea, în regim de exclusivitate, a pachetului free to air pentru Campionatul European de Fotbal 2016 Franţa, eveniment de importanţă majoră pentru cetăţenii români, şi să procedaţi la informarea licenţiatorului de drepturi UEFA asupra stării de fapt şi de drept (...) precum şi asupra dezechilibrului creat în piaţă datorită adjudecării de către un radiodifuzor pay-tv a drepturilor de free to air”, se mai spune în adresa de la Antena TV Group.

Iniţial au fost făcute două propuneri. Radu Herjeu a propus ca răspuns să se transmită că, exceptând TVR, niciun alt post din România nu poate fi recepţionat altfel decât prin intermediul unui cablist, prin urmare nicio televiziune în afară de TVR nu e free to air.

Iar Lorand Turos a făcut o propunere nominalizând Pro TV şi a considerat că răspunsul care ar trebui trimis către TVR să fie următorul: Pro Tv este difuzat pe satelit codat, pe cablu; nu este în must-carry, „accesul utilizatorului final e pe bază de contract comercial, deci nu-l putem considera free to air”.

Fiecare dintre aceste propuneri a primit câte patru voturi, în primul tur.

În acel moment Lorand Turos a declarat că nu se poate ca acest subiect să se discute de două săptămâni fără a se putea lua o decizie şi a părăsit sala de şedinţe, lăsând Consiliul fără cvorum.

După o „pauză de consultări”, membrii s-au reunit în sala de şedinţe şi au supus la vot o altă propunere, ca rezultat al îmbinării celor iniţiale, şi care a fost susţinută în unanimitate: Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Călin Cristea.

Preşedintele-Director General al TVR, Irina Radu, a trimis o adresă către CNA, în 13 mai, prin care informa că, în opinia SRTv, doar televiziunile libere la retransmisie ar trebui să participe la licitaţia pentru achiziţionarea drepturilor de difuzare ale meciurilor din Campionatul European (CE).

Un reprezentant al Televiziunii Publice prezent la şedinţa de miercuri, 1 iunie, când s-a discutat acest subiect pentru prima oară, a spus că deşi Pro TV a obţinut deja drepturile de difuzare ale unor meciuri din Campionatul European de Fotbal, nu are acest drept, nefiind o televiziune liberă la retransmisie.

În şedinţa din 2 iunie, CNA nu a putut lua o decizie privind adresa TVR, din cauza faptului că niciuna dintre propunerile formulate nu a întrunit numărul minim de (şase) voturi pentru a fi validată.

În şedinţa respectivă, vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a propus ca răspunsul trimis către SRTv să conţină definiţia evenimentelor de importanţă majoră la care publicul trebuie să aibă acces liber (articolul 21 din Legea Audiovizualului), unde meciurile CE se încadrează, dar şi articolul din DSMAV care defineşte „accesul liber”.

Articolul 21(1) din Legea Audiovizualului stipulează că „Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber”.

Iar potrivit articolului 53 din din Directiva Serviciilor Mass Media Audiovizuale (DSMAV), „«Televiziune liberă» înseamnă difuzarea pe un canal, public sau comercial, a acelor programe accesibile publicului care nu necesită plata unei taxe suplimentare care să se adauge la modalităţile de finanţare a difuzării programelor care prevalează în fiecare stat membru (cum ar fi taxa de licenţă şi abonamentul corespunzător pachetului de bază într-o anumită reţea de cablu)”.

În schimb, Lorand Turos a propus (în şedinţa din 2 iunie) trimiterea unui răspuns către TVR conform căruia Pro TV nu este o televiziune „free to air”, având în vedere că semnalul tv este codat şi poate fi recepţionat doar în baza unui contract comercial încheiat între societatea de cablu şi televiziune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici