- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.01.2011, 11:57)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti să constate că scriitorul Ioan Groşan a colaborat cu Securitatea
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cere Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a scriitorului Ioan Groşan, membru în conducerea Uniunii Scriitorilor, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 21 februarie.
Urmărește
130 afișări
CNSAS cere Curţii de Apel Bucureşti să constate că scriitorul Ioan Groşan a colaborat cu Securitatea (Imagine: Wikipedia.org)
Solicitarea CNSAS a fost înregistrată la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti în 24 decembrie 2010.
Primul termen în acest proces a fost stabilit pentru 21 februarie.
Potrivit CNSAS, Ioan Groşan a fost recrutat la 10 mai 1974, în biroul ofiţerului de contrainformaţii militare din cadrul UM 01295, unde-şi satisfăcea stagiul militar, el primind atunci numele conspirativ de informator "Radu Greceanu", scrie, miercuri, "Adevărul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
La acea dată scriitorul a semnat un angajament, care nu s-a păstrat însă la dosar. În 1978, după absolvirea facultăţii, Groşan a fost repartizat ca profesor de limba şi literatura română la o şcoală generală din Bucureşti. Mai mulţi ofiţeri de Securitate au încercat să-l contacteze, dar Groşan a refuzat colaborarea şi a fost abandonat în reţea la 30 decembrie 1978, scrie "Adevărul".
CNSAS acuză încălcarea dreptului la viaţă privată, în cazul unei note informative olografe, furnizată de Groşan la data de 16 decembrie 1974, referitoare la conferenţiarul "M.".
"Cu privire la conferenţiarul M., care predă filosofia şi ţine seminarii la studenţii din anul I...propagă idei care nu ţin de specificul obiectului de predare şi care sunt cu totul în afara moralei şi a eticii comuniste", potrivit notei informative în baza căreia securiştii au făcut o informare către partid, iar cadrul didactic a fost sancţionat de "organul judeţean de partid", scrie cotidianului citat.
Contactat de "Adevărul", Ioan Groşan nu a recunoscut existenţa acelei note din 16 decembrie 1974, spunând că şi-a văzut dosarul la CNSAS, dar că acel document nu era acolo.
De altfel, Groşan a negat că ar fi avut un profesor al cărui nume să înceapă cu "M.".
În 1989, securiştii au reluat contactarea scriitorului în scopul încadrării informative a unui angajat de la postul de radio "Europa Liberă".
Potrivit CNSAS, el ar fi declarat că "a mai avut anterior, în timpul facultăţii, contacte cu organele de securitate, dar că după absolvire şi repartizarea în Bucureşti, a întrerupt aceste legături. Nu doreşte să fie numit «informator», dar doreşte şi acceptă în continuare un dialog cu organele de securitate", mai scrie "Adevărul".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe