- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.05.2016, 18:58)
- Iulian Comanescu
Comănescu/ Spotlight. Presa 2015-2016: Aceleaşi încăierări ziarişti-politicieni, spioni-redacţii
Analiza lui Iulian Comănescu privind Raportul Freex, publicat de Ziua Libertăţii Presei, astăzi, 3 mai. Raportul Freex despre libertatea presei în România lui 2015-2016.
Urmărește
708 afișări
Comănescu/ Spotlight. Presa 2015-2016: Aceleaşi încăierări ziarişti-politicieni, spioni-redacţii
Noutatea relativă a Raportului este faptul că presa din România nu mai e a mogulilor şi nici măcar a proprietarilor în acte. Ci a celor care o finanţează.
Un caz simptomatic este acela al B1 TV, televiziune prezidenţială în mandatul lui Traian Băsescu, dar finanţată cu 200 de mii de euro, în 2012, de o firmă pe nume Premier Palace SRL, cu intermedierea unui politician din partea opusă a spectrului poltic, primarul PSD de la Sectorul 5, Marian Vanghelie.
Dacă în această poveste citiţi o reorientare politică a B1, aflaţi că un fost realizator al postului, Cătălin Prisăcariu, a spus-o în clar, prin acuzaţiile referitoare la faptul că televiziunea în cauză a devenit după încetarea mandatului lui Traian Băsescu prietenoasă cu Victor Ponta, premierul PSD al momentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
B1 nu este singurul exemplu de televiziune care şi-a făcut banii în funcţie de schimbările politice ale ultimilor ani. Raportul Freex mai citează România TV şi OTV, care au primit contracte de publicitate de la primari anchetaţi de DNA, din bugetele unor firme care aveau contracte cu primăriile. Între 10 şi 15% din banii încasaţi de la primării s-au dus către televiziuni, sub formă de cheltuieli de reclamă, conform unui mecanism asemănător, dar mai complex decât tradiţionalul „para-ndărăt”.
Dacă opţiunile politice şi atitudinea unor posturi ca Antena 3 sunt relativ constante (sau se schimbă numai în chestiuni punctuale, ca susţinerea sau repudierea lui Crin Antonescu, la vremea respectivă candidat la prezidenţiale), restul presei afiliate politic, aflată pe mâna unor oameni cu operaţiuni media mai şubrede decât familia Voiculescu, ia bani de unde poate. Probabil, recordul acestor ani a fost stabilit de „Evenimentul zilei”, despre care raportul amintit spune că a fost oferit integral mită unui politician acuzat de corupţie, EElena Udrea Conform DNA, aceasta i-a cerut lui Bogdan Buzăianu, unul dintre „cei trei B”, oamenii de afaceri susţinători ai PD şi PDL, suma de 5 milioane de dolari pentru contractul de furnizare de energie în valoare de 1 miliard de dolari pe care acesta l-a încheiat cu statul. Organele de cercetare spun că Buzăianu i-a dat 3,8 milioane cash Elenei Udrea, dar i-a şi facilitat acesteia preluarea unei creanţe de 900 de mii de euro, garantată cu 90% din acţiunile de la „Evenimentul zilei” şi „Capital”.
Pe lângă faptul că publicaţiile şi televiziunile politice din România nu mai sunt controlate de proprietari, ci de finanţatori, scheme mai complexe, de felul celor de mai sus, înseamnă şi interacţiunea directă a politicienilor cu media din România. Epoca de glorie mogulilor, 2005-2009, este azi istorie, cu Sorin Ovidiu Vîntu scos din joc, Dinu Patriciu decedat şi Dan Voiculescu în închisoare. Presa lui 2016 este gestionată de intermediari cu legături cu mediul politic, care, şi atunci când sunt proprietari în acte, încearcă mai puţin să facă propriile jocuri prin intermediul ei, cât să satisfacă interesele politicienilor influenţi şi ale clientelei acestora.
Citeşte şi: COMENTARIU: Ştiri fără glorie
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump