Comisia de Etică din TVR: Emisiunea "Ultima ediţie" a încălcat Statutul ziaristului din SRTv

Comisia de Etică şi Arbitraj din televiziunea publică a constatat că emisiunea "Ultima ediţie" difuzată pe 7 noiembrie pe TVR 1, în care Andrei Cornea s-a exprimat "extrem de critic" la adresa lui Adrian Păunescu, a încălcat Statutul ziaristului din SRTv.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Comisia de Etică din TVR: Emisiunea "Ultima ediţie" a încălcat Statutul ziaristului din SRTv

Comisia de Etică din TVR: Emisiunea "Ultima ediţie" a încălcat Statutul ziaristului din SRTv (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Membrii Comisiei de Etică consideră, "în unanimitate, că în emisiunea «Ultima ediţie» din 7 noiembrie a fost încălcat articolului 9 din Statutul ziaristului din SRTv", conform căruia "În prezentarea unor dispute de opinii, ziaristul va asigura prezenţa părţilor implicate".

Comisia a constatat că "emisiunea «Ultima ediţie» - singura dezbatere de pe TVR 1 care a abordat subiectul personalităţii controversate a lui Adrian Păunescu - l-a avut ca unic invitat pe domnul Andrei Cornea (publicist la săptămânalul 22), prezentat ca eseist şi scriitor. Domnul Cornea s-a exprimat extrem de critic la adresa subiectului, ceea ce - în lipsa unui adversar de opinii - a transformat emisiunea într-una integral defavorabilă scriitorului dispărut. De altfel, într-una din intervenţiile sale, însuşi invitatul spune, referindu-se la Adrian Păunescu: «să vorbească alţii despre calităţi!»".

Astfel, comisia consideră că lipsa unui partener de dialog cu păreri contrare sau măcar nuanţate faţă de subiectul în discuţie a fost de natură să afecteze libera formare a opiniilor publicului asupra unui subiect controversat.

Comisia de Etică mai susţine că "articolului menţionat îi corespunde o prevedere mai detaliată din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (titlul IV, art. 71)".

"Din declaraţiile făcute de domnul Lucian Pârvoiu (moderator al emisiunii "Ultima ediţie" din 7 noiembrie, n.r.) în timpul audierii, Comisia de Etică şi Arbitraj a reţinut că moderatorul a pledat în şedinţa de redacţie din 5 noiembrie pentru invitarea a două personalităţi cu poziţii diferite asupra temei în discuţie. Lucian Pârvoiu susţine că decizia privind formatul cu un singur invitat i-a fost comunicată de producătorul Antonela Ghemu", se mai arată în comunicatul comisiei.

"Comisia de Etică şi Arbitraj nu a putut determina responsabilitatea editorială pentru lipsa de echilibru constatată în emisiune, întrucât producătorul Antonela Ghemu nu s-a prezentat la niciuna din cele două şedinţe la care a fost invitată. În aceste condiţii şi având în vedere obligaţia comisiei de a se pronunţa într-un timp rezonabil, punem la dispoziţia Consiliului de Administraţie concluziile parţiale ale cazului analizat", concluzionează comisia.

Conform concluziilor comisiei, "în general, TVR a reacţionat corect la ştirea morţii lui Adrian Păunescu, difuzând numeroase emisiuni consacrate poetului".

La şedinţele Comisiei de Etică şi Arbitraj din 11 şi 15 noiembrie au fost prezenţi Cristina Andrei, Ioana Dumitrescu, Sorin Hobana, Horia Gruşcă, Claudiu Lucaci, Ion Stavre. La şedinţe au fost invitaţi Antonela Ghemu, producător al emisiunii "Ultima ediţie", şi Lucian Pârvoiu, reporter, moderator al emisiunii "Ultima ediţie" din 7 noiembrie, doar acesta onorând invitaţia.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a acuzat, săptămâna trecută, conducerea TVR că a denigrat memoria lui Adrian Păunescu şi a spus că senatorii social-democraţi vor solicita audierea preşedintelui societăţii publice de televiziune.

"Dacă la moţiunea de cenzură numai discursurile primului-ministru şi celor de la putere au fost date, probabil că TVR nu consideră important şi nici democratic să transmită poziţia partidelor care nu sunt la putere, a PSD şi a PNL, faptul că ieri (duminică, n.r.) TVR nu numai că nu a transmis momentul înmormântării lui Adrian Păunescu, ci dimpotrivă, a aranjat în mod evident o emisiune de denigrare a memoriei acestuia, este un act de slugărnicie politică şi un act antiromânesc, care, din punctul nostru de vedere, trebuie să nu treacă fără a fi sancţionat", a afirmat Ponta.

El a precizat că, în timpul înmormântării poetului Adrian Păunescu, TVR a difuzat emisiunea "Ultima ediţie", la care a fost invitat publicistul Andrei Cornea şi care l-a criticat vehement pe Păunescu.

În schimb, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a transmis, într-un comunicat remis MEDIAFAX, referitor la declaraţiile publicistului Andrei Cornea, că, "în calitate de Televiziune Publică", are în cadrul emisiunilor invitaţi din diferite sectoare de activitate şi cu puncte de vedere diferite, "încurajând astfel pluralismul de idei". "TVR nu poate interveni asupra libertăţii de exprimare a invitaţilor din cadrul emisiunilor", explica, ca urmare a sesizării lui Ponta, televiziunea publică.

Totodată, SRTv a spus că dispariţia poetului Adrian Păunescu a fost reflectată pe posturile Televiziunii Publice vineri şi sâmbătă, în mai multe emisiuni şi prin intermediul mai multor filme, respingând acuzaţiile aduse de Victor Ponta, luni, postului public.

În schimb, şi Ion Iliescu a criticat dur TVR pentru emisiunea de duminică în care a fost invitat publicistul Andrei Cornea, despre care spune că este "un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată", care a repetat aprecieri din raportul Tismăneanu, "un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism".

Iliescu scrie, într-un răspuns la un comentariu pe blogul său, că are dreptate cine susţine că "moartea lui Adrian Păunescu ar fi trebuit să însemne sfârşitul controversei create în jurul personalităţii sale".

"Asta este valabil pentru oamenii de bun simţ. Numai că viaţa ne oferă şi altfel de specimene - înveninate de ură, pe care nu şi-o pot înăbuşi nici în asemenea momente. Cel mai dezgustător exemplu l-a oferit Televiziunea Naţională, care nu numai că nu s-a învrednicit să relateze ceva despre ceremoniile de la Casa Scriitorilor, Ateneul Român, Biserica Boteanu sau Cimitirul Bellu - dar şi-a permis, exact în timpul acestor ceremonii, duminică la prânz, să găzduiască un dialog cu Andrei Cornea - un infatuat, exemplu de răutate încrâncenată, care s-a limitat să repete aprecierile demne de alte timpuri din raportul redactat de Tismăneanu (un exemplar de specimen retrovertit într-un veritabil neo-stalinism, pentru că asta sunt aşa-zişii «anticomunişti» post-factum)", susţine fostul şef al statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici