Comisia de Petiţii a PE a admis petiţiile împotriva introducerii presei în Strategia de apărare

Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat admisibile petiţiile depuse de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului român.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Comisia de Petiţii a PE a admis petiţiile împotriva introducerii presei în Strategia de apărare

Comisia de Petiţii a PE a admis petiţiile împotriva introducerii presei în Strategia de apărare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unui comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX, odată cu declararea admisibilităţii, Comisia de Petiţii va solicita Comisiei Europene şi Guvernului României elaborarea unui punct de vedere oficial în legătură cu subiectul petiţiei, care va fi apoi prezentat la momentul dezbaterii în plen a petiţiilor.

Potrivit sursei citate, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a adresat la începutul acestei săptămâni, în cadrul dezbaterii din Comisia de Petiţii a Parlamentului European, o întrebare Comisarului pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, privind tentativa fie de a limita fie de a controla politic libertatea presei în unele ţări membre ale Uniunii în general şi în România în particular. Victor Boştinaru a reamintit comisarului faptul că în SNAp presa este catalogată ca o vulnerabilitate a statului român.

În răspunsul său, comisarul Viviane Reding s-a arătat alarmată şi îngrijorată de o astfel de catalogare, emisă de guvernul unui stat membru al Uniunii, se arată în comunicat.

"Nu voi putea niciodată să enunţ o frază ca aceea pe care aţi citat-o. Presa este liberă într-o democraţie liberă... Atunci când exagerează şi se întâmplă acest lucru câteodată, avem în toate statele membre o lege a presei, care protejează individul, pentru că în mod normal este o chestiune ce ţine de drepturile individului împotriva puterii presei. Dar a spune că presa este o ameninţare la siguranţa naţională, atunci această afirmaţie trebuie probată şi cred că aceste dovezi vor fi foarte dificil de obţinut. Pentru mine, ca un comisar pe media de zece ani, cred că presa liberă reprezintă şansa pentru Europa noastră. Sunt mulţi jurnalişti care se află în dificultate, pentru că situaţia economică a presei scrise este foarte dificilă în acest moment şi împing jurnaliştii spre situaţia în care nu mai sunt atât de liberi precum ar putea fi. Această întrebare mă îngrijorează şi sunt în contact permanent cu editorii care au rol important în această chestiune precum şi cu organizaţiile de presă", a declarat Viviane Reding, potrivit sursei citate.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au depus, la sfârşitul lunii septembrie, la Bruxelles, o petiţie împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate la adresa statului român.

Conform Regulamentului de procedură privind petiţiile, în cazul unei petiţii admisibile, comisia poate decide să elaboreze un raport sau să depună o propunere de rezoluţie în Parlamentul European. De asemenea, Comisia de Petiţii poate solicita constatarea din partea Comisiei Europene a încălcării de către România a dreptului comunitar şi, pe cale de consecinţă, să declanşeze procedura de sancţionare.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici