Comisia Europeană a declanşat o anchetă privind difuzarea filmelor la televiziuni pay TV din UE

Comisia Europeană a declanşat o investigaţie antitrust în privinţa acordurilor de difuzare a filmelor încheiate de mari studiouri americane, ca Twentieth Century Fox şi Warner Bros., cu mari furnizori de televiziune pay TV din Europa, precum BSkyB din Marea Britanie şi Canal Plus din Franţa.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a declanşat o anchetă privind difuzarea filmelor la televiziuni pay TV din UE

Comisia Europeană a declanşat o anchetă privind difuzarea filmelor la televiziuni pay TV din UE (Imagine: Shutterstock)

Potrivit broadbandtvnews.com, lansarea acestei investigaţii a fost anunţată de Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru concurenţă.

Ancheta vizează mari furnizori de televiziune pay TV (ale căror programe pot fi recepţionate cu plată, n.r.), respectiv BSkyB din Marea Britanie, Sky Italia din Italy, Canal Plus din Franţa, Sky Deutschland din Germania şi DTS (operat sub brandul Canal Plus) din Spania.

Investigaţia implică şi câteva studiouri majore de film din SUA: Twentieth Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, NBCUniversal şi Paramount Pictures.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, Comisia va investiga în mod special modul în care aceste televiziuni acţionează pentru a proteja difuzarea serviciilor lor peste graniţele ţărilor în care funcţionează - de exemplu, prin refuzarea potenţialilor abonaţi din alte state membre sau prin blocarea accesului la programele lor în cazul persoanelor din alte ţări.

Filmele celebre sunt licenţiate de studiourile americane, care acordă drepturile de difuzare unor televiziuni pay-TV, în regim de exclusivitate şi pentru anumite teritorii. Aceste drepturi sunt în general acordate unui singur radiodifuzor pay-TV din fiecare stat membru (sau pentru un număr restrâns de state membre în care este folosită aceeaşi limbă).

Comisia va examina dacă drepturile de difuzare pe satelit şi prin intermediul platformelor online, acordate de studiourile americane de film unor radiodifuzori europeni majori, ar putea încălca drepturile teritoriale de transmisie, fapt care ar putea determina declanşarea unei proceduri de infringement, în conformitate cu articolul 101 din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene.

Investigaţia a fost declanşată după ce, în octombrie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că toate contractele de exclusivitate teritorială privind retransmisia meciurilor de fotbal încalcă dreptul Uniunii, fiind contrare reglementării privind libera circulaţie a serviciilor, potrivit unui comunicat remis la momentul respectiv agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CJUE de la Luxemburg, refuzarea dreptului telespectatorilor Premier League din Anglia de a urmări meciurile cu ajutorul unor echipamente de recepţie prin satelit provenite din străinătate este contrară dreptului european.

Curtea de Justiţie a UE a fost solicitată să se exprime într-un caz ce opunea proprietarii unor localuri din Marea Britanie deţinătorului drepturilor TV, Football Association Premier League (FAPL).

Proprietarii unor localuri foloseau cartele de decodor din Grecia, achiziţionate la un preţ mai mic decât cel de pe piaţa britanică, pentru a le oferi clienţilor lor transmisiile TV ale meciurile din Premier League. Considerând că astfel de activităţi aduc atingere exclusivităţii drepturilor de difuzare televizată şi valorii acestor drepturi, FALP a încercat să obţină interzicerea acestora pe cale judiciară.

Însă Curtea a constatat "că o legislaţie naţională care interzice importul, vânzarea şi utilizarea de cartele de decodor străine încalcă libera prestare a serviciilor şi nu poate fi justificată nici în raport cu obiectivul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală, nici prin obiectivul încurajării prezenţei publicului pe stadioanele de fotbal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici