Comisiile de Cultură din Parlament au avizat favorabil componenţa CA al TVR

Comisiile de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat i-au avizat, luni, favorabil, în unanimitate, pe cei 11 membri titulari şi alţi 11 supleanţi în Consiliul de Administraţie al TVR.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Comisiile de Cultură din Parlament au avizat favorabil componenţa CA al TVR

Comisiile de Cultură din Parlament au avizat favorabil componenţa CA al TVR (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Comisiile pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au întrunit, luni, în şedinţă comună, pentru desemnarea Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

În urma votului comisiilor, Alexandru Lăzescu, Ada Meseşan, Paul Călin Botez, Nicoleta Nicolicea, Cătălin Baba, Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristi Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Karen Attila Sebesi şi Cornea Raico au fost avizaţi favorabil de Comisiile de Cultură ale Parlamentului ca membri titulari în CA al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

TITLURILE ZILEI

Totodată, luni, Comisiile de Cultură din Parlament i-au avizat favorabil pe Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu, aleşi membri titulari din partea salariaţilor Televiziunii Publice în noul Consiliu de Administraţie (CA) al TVR, în urma scrutinului organizat, vineri, în cadrul Societăţii Române de Televiziune.

Pentru Consiliul de Administraţie al TVR, PDL şi PSD au făcut propuneri de candidaţi pentru câte trei locuri, PNL şi UDMR - câte un loc, iar minorităţile au avut un loc de drept. De asemenea, Administraţia Prezidenţială a făcut o propunere de membru titular în CA al TVR.

Astfel, preşedintele Traian Băsescu i-a propus, luni, pe Alexandru Mihai Lăzescu în calitate de membru titular în CA al SRTv şi pe Mihaela Moldoveanu ca membru supleant în TVR.

Lăzescu, la Parlament: Am experienţă directă ca jurnalist şi de management în instituţii media

La audierea sa, în şedinţa Comisiilor, Alexandru Lăzescu - unul dintre favoriţii pentru şefia TVR - a spus că lucrează în domeniul media. "Am derulat diferite proiecte media, ziare locale, am fost şi în Televiziunea Română, o bucată de vreme, director executiv, un an şi ceva, şi membru în CA şi la radio şi la televiziune", a spus Alexandru Lăzescu.

El a mai spus că pe parcurs a avut colaborări şi cu instituţii din societatea civilă, precum Transparency International şi Soros. "Într-un fel am această combinaţie de experienţă directă ca jurnalist şi de management în instituţii media, plus o prezenţă în societatea civilă", a afirmat Alexandru Lăzescu.

Deputatul PSD Victor Socaciu l-a întrebat pe Lăzescu cine asigură conducerea TVR. "Conform legii, Consiliul de Administraţie, organismul pentru a cărei construcţie sunt aceste discuţii de astăzi, Consiliul numit pe structuri parlamentare. Sigur mai sunt doi membri ai salariaţilor. În acest moment funcţia de preşedinte e cumulată cu cea de director general. Preşedintele-director general reprezintă instituţia în relaţie cu terţii, pe de altă parte, există un Comitet Director care asigură managementul chestiunilor curente în cadrul instituţiei", a spus Lăzescu.

Totodată, senatorul PNL Mircea Diaconu l-a întrebat pe Alexandru Lăzescu dacă a lucrat în Televiziunea Română în "administraţia Constantinescu". "În perioada mandatului preşedintelui Constantinescu am fost director executiv, dar a fost un concurs la Televiziunea Română", a explicat Alexandru Lăzescu.

La rândul său, Mihaela Moldoveanu a spus că experienţa ei de presă şi mai ales de televiziune a început în urmă cu 15 ani. "E o situaţie stranie pentru mine să mă aflu aici în faţa camerelor când, de obicei, eram în emisie, în spate. Nominalizarea şi prezenţa mea aici e o surpriză plăcută şi o onoare în acelaşi timp. Legătura mea cu TVR-ul începe de când eram copil şi urmăream toate emisiunile (...) Pentru mine ca om, TVR este o instituţie foarte serioasă, în care am crezut foarte mult. Cred în puterea de informare onestă şi obiectivă a TVR şi în importanţa pe care fiecare român i-o acordă", a spus Mihaela Moldoveanu.

Pe de altă parte, conducerea PDL i-a propus pe Ada Meseşan, Paul Călin Botez şi pe Nicoleta Nicolicea ca membri titulari în CA al TVR, iar ca membri supleanţi pe Andreea Iulia Pascaru, Monica Alina Forfotă şi Ion Lucian Catrina.

Ada Meseşan, la audierile din Parlament: Voi încerca să păstrez echilibrul în TVR

La audierea sa, Ada Meseşan - şefa Biroului de presă al PDL şi, la rândul său, favorită pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR - a spus că a lucrat peste 15 ani în presa scrisă, după care a intrat în consultanţă de comunicare. "Nu sunt membru al niciunui partid politic, deşi am un contract de consultanţă cu PDL, care mi-a propus această poziţie", a spus Ada Meseşan, subliniind că a lucrat în presa scrisă ani de zile, iar spre sfârşitul anului 1996 a intrat "explicit şi declarat" în consultanţă.

"Presa este o vocaţie, nu o profesie", a adăugat ea. Ea a mai spus că, lucrând atâţia ani în presă, a fost "apropiată" de Televiziunea Română.

În timpul şedinţei, senatorul PNL Cristian Ţopescu a declarat că îl bucură faptul că Ada Meseşan nu este membru al vreunui partid politic, spunând că acest lucru este "un punct câştigat într-o bătălie pierdută de Raluca Turcan în privinţa depolitizării TVR". Totodată, el a întrebat-o pe Meseşan dacă este de părere că va reuşi "prin tact şi diplomaţie" să păstreze un echilibru în TVR.

"Eu voi încerca să reuşesc, nu pot să vă spun de acum dacă voi reuşi, dar eu asta îmi doresc (...) Pot să vă garantez că voi încerca", a spus Ada Meseşan, precizând că are "o experienţă jurnalistică mare" şi ştie că în TVR lucrează "oameni profesionişti".

Ada Meseşan a mai spus că este de acord că Raluca Turcan a încercat o depolitizare a instituţiei, pe care poate ar fi putut-o duce la capăt dacă ar fi existat "mai mult entuziasm".

Senatorul PNL Mircea Diaconu a spus, însă, că iniţiativa Ralucăi Turcan de depolitizare a TVR nu a putut fi concretizată din cauza arcului guvernamental. "La iniţiativa doamnei Turcan am muncit cu toţii şi am ajuns la o variantă care mie mi s-a părut suficient de bună, însă decizia politică a arcului guvernamental a fost să ne întoarcem la politizarea noastră veche", a susţinut Diaconu.

Întrebată care este părerea sa despre taxa TV, Ada Meseşan a spus că aceasta este "o problemă controversată". "Este un subiect pe care se poate discuta, poate că, în principiu, s-ar putea renunţa, însă acest aspect este de analizat, să vedem în ce măsură este benefică să rămână în continuare sau poate fi suspendată", a explicat Meseşan.

La rândul lor, Paul Călin Botez şi Nicoleta Nicolicea a spus că este "o onoare" pentru ei că au fost nominalizaţi pentru posturile de membri în CA ai TVR. În plus, Nicoleta Nicolicea a spus că îşi doreşte ca TVR să fie o instituţie "obiectivă şi echilibrată".

Pe de altă parte, Guvernul l-a nominalizat pe secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Cătălin Baba pentru postul de membru în Consiliul de Administraţie al SRTv, iar pentru postul de supleant în CA al TVR pe Cosmin Irimieş.

Pentru cele trei locuri în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Publice, PSD i-a propus pe Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan şi Cristi Niţulescu. Radu Podgoreanu, Alin Ciocârlie şi Vasile Arhire sunt nominalizaţi ca supleanţi.

PNL a decis desemnarea Luciei Hossu Longin pentru CA al SRTv, iar pentru postul de membru supleant în CA al TVR a fost desemnată Brânduşa Miron.

Propunerea UDMR pentru CA al TVR este Karen Attila Sebesi, ca membru titular, şi Rostas Istvan Peter, ca membru supleant. În acelaşi timp, propunerea minorităţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv este Cornea Raico, pentru postul de titular, şi Andreea Julika Ghiţă, ca membru supleant.

Totodată, în cadrul şedinţei de luni a Comisiilor de Cultură din Parlament au fost audiaţi Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu. Cei doi au fost aleşi membri titulari în noul Consiliu de Administraţie (CA) al TVR, în timp ce Dani Constantin şi Cornel Mihalache vor fi membri supleanţi ai acestora în CA, în urma scrutinului organizat, vineri, în cadrul Societăţii Române de Televiziune.

Sorin Burtea a întrunit un număr total de 512 voturi, Traian Bărbulescu - 412 voturi, Dani Constantin - 317 voturi, iar Cornel Mihalache - 340 de voturi, potrivit unui comunicat al Televiziunii Publice remis sâmbătă MEDIAFAX.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis, miercurea trecută, convocarea unei şedinţe de plen reunit, în data de 29 iunie, pentru desemnarea Consiliilor de Administraţie ale SRR şi SRTv, stabilirea componenţei Consiliului Fiscal şi numirea unui vicepreşedinte al CNVM.

Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, în 30 martie, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi "pentru", 78 - "împotrivă" şi 3 - "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu. Legea privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că "respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici