Comitetul Nobel renunţă să-l mai contacteze pe Bob Dylan. Barack Obama: Dylan nu e genul cu care să te tragi de şireturi

Comitetul Premiului Nobel a renunţat să-l mai contacteze pe Bob Dylan, la şase zile după ce a devenit primul muzician care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, iar Dylan, în vârstă de 75 de ani, nu a oferit până la această oră nicio reacţie publică faţă de distincţia primită joi, 13 octombrie.

Urmărește
13252 afișări
Imaginea articolului Comitetul Nobel renunţă să-l mai contacteze pe Bob Dylan. Barack Obama: Dylan nu e genul cu care să te tragi de şireturi

Comitetul Nobel renunţă să-l mai contacteze pe Bob Dylan. Barack Obama: Dylan nu e genul cu care să te tragi de şireturi (Imagine AFP)

În aceeaşi seară de 13 octombrie, Dylan a susţinut un concert în Las Vegas în care a vorbit minim şi nu a adus nicio menţiune referitoare la premiu.

Vineri, 14 octombrie, Bob Dylan a cântat la Coachella, ca parte a Festivalului Desert Trip - şi a fost ovaţionat de muzicienii de la The Rolling Stones, care au cântat după el. "Vreau să-i mulţumesc lui Bob Dylan pentru un concert uimitor", a declarat Mick Jagger. "Nu am împărţit niciodată scena cu un câştigător al Premiului Nobel înainte. Bob este ca un Walt Whitman al nostru."

Keith Richards a adăugat: "Nu-mi pot imagina pe nimeni altul care să fi meritat mai mult acest premiu." Cu toate acestea, Dylan nu a reuşit să ofere o declaraţie publică de recunoaştere a premiului, potrivit The Telegraph.

TITLURILE ZILEI

Membrii Academiei Suedeze, care acordă premiile Nobel anual în luna octombrie şi organizează o gală tip banchet pentru câştigătorii Nobel, în decembrie, premiile fiind înmânate de Regele Carl XVI Gustaf, au menţionat că nu au primit nicio reacţie din partea cântăreţului născut în Minnesota.

"În clipa de faţă nu facem nimic", a declarat Sara Danius, secretar permanent al academiei. "L-am sunat şi i-am trimis email-uri celui mai apropiat colaborator al său şi am primit răspunsuri foarte prietenoase. Deocamdată, este suficient." Se pare că acest mod de comportament al lui Bob Dylan este unul tipic pentru cântăreţ.

Danius a continuat: “Dacă nu doreşte să vină, nu va veni. Va fi o petrecere de anvergură în orice caz iar meritele i se cuvin. Nu sunt deloc îngrijorată. Cred că va veni”.

De când victoria lui Dylan a fost anunţată, vânzările de cărţi ale artistului au crescut de zece ori, gigantul Amazon dezvăluind că unul din romanele sale s-a vândut integral.

Dylan are o istorie lungă şi intermitentă cu ceremoniile de premiere, începând cu premiul său Tom Paine pentru drepturi civile, primit 1963, la care a oferit un discurs incoerent de acceptare spunând că simpatiza cu asasinul lui JF Kennedy, Lee Harvey Oswald. Ulterior, muzicianul şi-a cerut scuze.

În 2000 a câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun cântec, pentru melodia „Things Have Changed” din filmul „Wonder Boys”, dar a decis să nu participe la gala Oscar şi a acceptat premiul via video, Dylan fiind la acea dată în Australia.

În 2007, a lipsit de la ceremonia de decernare a Medaliei Prinţulului de Asturias din partea Prinţului Moştenitor al Spaniei, luând decizia de a cânta în aceeaşi seară în Omaha, iar în 2010 a absentat de la Casa Albă pentru a primi Medalia Naţională pentru Arte.

Preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat frecvent un mare fan al lui Dylan, i-a transmis felicitări cântăreţului rock pe Twitter pentru faptul că a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numindu-l „unul dintre poeţii mei preferaţi”. Obama a inclus în postarea sa chiar şi un link la un playlist pe Spotify pentru a oferi o privire de ansamblu internauţilor asupra muzicii lui Dylan.

Obama a povestit anterior cum Dylan, care a fost invitat să cânte la Casa Albă, s-a dovedit a fi reticent în a accepta invitaţia. Când a acceptat într-un final să cânte la ceremonia din 2010, care a marcat Black History Month, Dylan a cântat şi a plecat imediat după concert, fără să participe la vreo ceremonie sau recepţie, sau să fie fotografiat de presă.

“Iată ce iubesc la Dylan: E exact aşa cum te aştepţi să fie. Nu a participat la repetiţii; toţi au exersat fix înaintea concertului. Nu a vrut să se pozeze cu mine; de obicei toate celebrităţile mor să se pozeze cu mine şi cu Michelle, dar el nu a fost aşa.”, şi-a amintit Obama într-un interviu din 2013.

“A apărut şi a cântat The Times They Are A-Changin’. O interpretare minunată. Tipul este atât de cufundat în arta sa încât poate crea uşor un nou aranjament muzical, iar cântecul suna cu totul nou. Termină de cântat, coboară de pe scenă - eu stau chiar în primul rând - vine la mine, îmi strânge mâna, dă un pic din cap, zâmbeşte uşor şi apoi pleacă. Şi asta a fost tot - a plecat. Aceea a fost singura interacţiune a noastră cu el. Şi mi-am zis: Ăsta e Bob Dylan, nu? Nu îl vrei să se tragă de şireturi cu tine. Vrei să fie puţin sceptic în totul.”, a mai mărturisit Obama, la acea dată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici