Concerte, spectacole de teatru şi expoziţii, la Zilele Bucureştiului

Carnavalul copiilor, spectacole de teatru, concertul artiştilor Angela Gheorghiu şi Vlad Miriţă, Noaptea Albă a Muzeelor, o paradă a tramvaielor, bătaia cu flori "la Şosea" şi expoziţii sunt câteva dintre evenimentele organizate, de sâmbătă, la aniversarea a 550 de ani de atestare a Bucureştiului.

Urmărește
196 afișări
Imaginea articolului Concerte, spectacole de teatru şi expoziţii, la Zilele Bucureştiului

Concerte, spectacole de teatru şi expoziţii, la Zilele Bucureştiului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a dorit implicarea la maximum - şi în limitele bugetare aferente unui an de criză - a tuturor instituţiilor culturale aflate în subordine, în aşa fel încît bucureştenii să se poată bucura, gratuit, de activitatea acestor instituţii", susţin autorităţile municipale.

Manifestările de Zilele Bucureştiului vor începe sâmbătă, la ora 10.00, cu Carnavalul Copiilor, în Parcul Herăstrău, şi se vor desfăşura în fiecare zi a săptămânii viitoare, până la orele 16.00.

Sâmbătă seara, în Piaţa Constituţiei, la ora 20.30 va fi organizat spectacolul care va prezenta, "în termeni metaforici, geneza Bucureştiului", evenimentul fiind organizat în colaborare cu ARCUB.

Tot de sâmbătă, Muzeul Literaturii Române găzduieşte o expoziţie de pictură şi grafică, iar Galeria Municipiului Bucureşti prezintă o expoziţie de pictură, decoraţiuni interioare şi artă fotografică. De asemenea, luni, de la ora 20.00, la Muzeul Ţăranului Român, bucureştenii vor putea urmări filmul "Bucureştiul Interzis".

Simpozionul cu tema "550 de ani de la atestarea documentară a oraşului Bucureşti" va fi găzduit, joi, de Muzeul Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), iar vineri instituţia va lansa, în Parcul Herăstrău, coliţa filatelică aniversară "Bucureşti 550".

Expoziţia "Ctitorii ale domnitorilor români în Cetatea de Scaun a Bucureştilor" va putea fi vizionată în Pasajul Universităţii, în 18 septembrie, în timp ce, duminică, 20 septembrie, Biblioteca Metropolitană va găzdui simpozionul internaţional "Cartea - România - Europa".

Timp de două seri, pe 19 şi 20 septembrie, teatrele bucureştene vor pune în scenă spectacole la care accesul va fi gratuit.

Teatrul Bulandra - "Richard al III-lea se interzice" şi "A douăsprezecea noapte",

Teatrul Nottara - "Doi pe o bancă",

Teatrul Odeon - "Pyram şi Thisbe",

Teatrul Mic - "Se joacă pe gaura cheii",

Teatrul de Comedie -"Domnişoara Iulia",

Teatrul de Comedie - " Sunt un orb" şi "Poker",

Teatrul Ţăndărică - "Cenuşăreasa" şi "Păcală",

Teatrul Ion Creangă - "Pălăria cu surprize",

Teatrul Evreiesc de Stat - "Care de aşi cu valet",

Teatrul "Constantin Tănase" şi Teatrul de vară din Herastrau - "Nimic despre papagali",

Teatrul Excelsior - "Vacanţa veselă",

Teatrul Metropolis - "Zaruri şi cărţi",

Teatrul Masca - "Gardienii se întorc" şi "Prostia omenească",

Opera Comică pentru Copii - spectacolul "Balul Isprăvnicesei".

În noaptea dintre 19 şi 20 septembrie - "Noaptea Albă a Bucureştilor" -, vor fi deschise până la orele 3.00:

Muzeul "George Enescu",

Muzeul Naţional de Artă al României,

Muzeul de Geologie,

Muzeul Naţional de Istorie,

Muzeul Literaturii Române,

Muzeul Municipiului Bucureşti,

Muzeul Militar Naţional,

Muzeul de Artă "Vasile Grigore",

Muzeul Hărţilor Vechi,

Muzeul Naţional de Artă Contemporană,

Palatul "Curtea Veche" şi

Observatorul Astronomic .

Şi Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, între 18 şi 20 septembrie, cu expoziţia "Legiunea Romană din Italia în timpul Primului Război Mondial".

Timp de nouă zile, între 12 şi 20 septembrie, Teatrul Naţional Bucureşti găzduieşte expoziţia fotografică intitulată "Caleidoscopul Chinei - Stilul de viaţă contemporan al chinezilor", realizată în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

"Toată săptămâna aniversară, Centrul Istoric va fi din nou în prim plan, ca inimă a manifestărilor culturale", au mai spus autorităţile municipale.

Strada Carada va fi locul în care vor fi susţinute spectacolele Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, dar şi locul unor mini recitaluri ale unor solişti români. Tot aici va putea fi vizitat şi un târg de produse realizate manual, acesta fiind organizat în colaborare cu Şcoala de Artă a Municipiului Bucureşti.

Potrivit municipalităţii, Institutul pentru Dezvoltare Durabilă (IDD) se alătură Zilelor Bucureştiului cu un program cultural finanţat din fonduri proprii, evenimentele urmând a fi organizate în Parcul Herăstrău şi în Teatrul de Vară deschis în incinta acestuia.

În Parcul Herăstrău va putea fi vizitată "Uliţa Tradiţiei şi Meşteşugului" şi va putea fi ascultată Fanfara Studenţilor de la Conservator, în timp ce la Teatrul de Vară vor fi susţinute concertele "Next Generation Pop Simphony", duminică, 13 septembrie, de la ora 22.30, un spectacol de dansuri de societate, miercuri, 16 septembrie, ora 20.30, iar joi, 17 septembrie, la aceeaşi oră, un spectacol al artistului Nicolae Voiculeţ.

IDD a pregătit şi o prezentare de modă, care va avea loc la Teatru de Vară din Herăstrău, marţi, 15 septembrie, începând cu ora 20.30.

Soprana Angela Gheorghiu şi tenorul Vlad Miriţă vor susţine un concert în Piaţa Constituţiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21.00

Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Municipiului Bucureşti (CCVTCPMB) va organiza, timp de nouă zile, între 12 şi 20 septembrie, în Piaţa Constituţiei, un Tîrg de Meşteri Populari, urmând ca în zilele de 12 şi 13 septembrie, dar şi între 18 şi 20 septembrie să fie prezentate, în aceeaşi piaţă, parade ale costumelor de epocă şi plimbări cu trăsura pe Bulevardul Unirii.

"Nu vor lipsi fanfara şi celebra bătaie cu flori «la Şosea», care va avea loc în Piaţa Constituţiei, sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 17.00", mai precizează sursa citată.

Tot în Piaţa Constituţiei, Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Capitalei va organiza, vineri, 18 septembrie, spectacolul "Seară Românească".

Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol al minorităţilor (turco-tătari, romi, germani, ruşi şi lipoveni), iar, duminică, de la ora 12.00, va putea fi urmărit spectacolul minorităţilor italiene, poloneze, aromâne şi germane.

Şi ARCUB va organiza, pe 19 septembrie, la orele 20.30, în Piaţa "George Enescu", un concert Florin Niculescu cvintet.

În holul instituţiei Primăriei Municipiului Bucureşti vor fi expuse, în perioada 15-20 septembrie, lucrările pictorului Vitalie Butescu.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), care aniversează o sută de ani de existenţă, organizează pe 19 septembrie, începînd cu ora 10.00, parada "Caravana Timpului", care va avea de la tramvaie trase de cai, autovehicule noi produse, în Bucureşti, la RATB-URAC.

Prima referire la oraşul Bucureşti a fost făcută la 20 septembrie 1459, într-un document prin care domnitorul Vlad Ţepeş confirmă o donaţie făcută unor mici feudali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici