Concurs naţional pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Biennale di Venezia 2015

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român organizează un concurs naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la Expoziţia Internaţională de Artă - la Biennale di Venezia 2015, ce se va desfăşura în perioada 9 mai şi 22 noiembrie.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Concurs naţional pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Biennale di Venezia 2015

Concurs naţional pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Biennale di Venezia 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectele care vor reprezenta România la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia, la secţiunea Participări Naţionale, se vor realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, informează Ministerul Culturii.

"Scopul fundamental care generează şi guvernează organizarea concursului îl reprezintă asigurarea, prin confruntare profesională, a unei înalte calităţi a participării României la Bienală", precizează Ministerul Culturii.

În acest sens, vor fi constituite o comisie de selecţie şi o comisie de soluţionare a contestaţiilor. Componenţa comisiilor, precum şi regulamentele de organizare şi funcţionare ale acestora vor fi aprobate prin ordin al ministrului Culturii. În prezent, premierul Victor Ponta este ministru interimar al Culturii.

Tema ediţiei de anul viitor a Bienalei de la Veneţia este "All the World’s Futures". Aceasta a fost lansată de curatorul acestei ediţii, Okwui Enwezor, şi aduce în discuţie o nouă evaluare a relaţiei între artă şi artişti în contextul actual. Schimbările radicale care au avut loc în ultimele decenii au reprezentat noi şi interesante surse de inspiraţie pentru artişti.

Cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia va adopta ca "filtru" general traiectoria istorică a Bienalei în cei 120 de ani de existenţă şi reflecţia, atât asupra actualei "stări a lucrurilor", cât şi asupra "aparenţei lucrurilor". Pentru participările naţionale curatorul aplică un nou "filtru" intitulat "grădină a dezordinii", o invitaţie de a explora schimbările mediului global, această "lume dezordonată" a catastrofelor, conflictelor naţionale şi internaţionale, a desfigurărilor teritoriale şi geopolitice. Artiştii sunt invitaţi să dezvolte conceptul de "grădină" ca punct de plecare în realizarea proiectelor.

Concursul pentru stabilirea proiectelor României la eveniment este deschis participării autorilor individuali sau reuniţi în grupuri sau organizaţii neguvernamentale de profil.

Înscrierea la concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentaţiilor la registratura Ministerului Culturii din Bucureşti sau prin transmiterea acestora prin poştă sau curier la aceeaşi adresă, până pe 16 ianuarie 2015, ora 14:00.

Jurizarea proiectelor se va desfăşura în perioada 20-22 ianuarie, iar anunţarea publică a proiectelor câştigătoare va avea loc pe 23 ianuarie. Contestaţiile vor putea fi depuse până pe 28 ianuarie, ora 16:00, iar soluţionarea acestora se va realiza până pe 6 februarie.

Comisia de selecţie a concursului va fi formată din doi specialişti străini nominalizaţi de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, trei specialişti români nominalizaţi de Ministerul Culturii, un comisar şi un vicecomisar.

Ministerul Culturii va asigura finanţarea proiectului organizat în Pavilionul României din Giardini della Biennale. Se va lua ca reper suma de 700.000 lei alocată în anii anteriori pentru proiectul organizat în acest spaţiu expoziţional, cu menţiunea că această sumă poate fi diminuată sau majorată în funcţie de bugetul alocat Ministerului Culturii pentru anul 2015.

La rândul său, Institutul Cultural Român va asigura, în limita bugetului aprobat, finanţarea proiectului organizat în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Se va lua ca reper suma de 150.000 lei pentru proiectul organizat în acest spaţiu expoziţional, această sumă putând fi diminuată sau majorată în funcţie de bugetul alocat Institutului Cultural Român pentru 2015.

În acest an, România a participat la cea de-a 14-a Expoziţie Internaţională de Arhitectură - la Biennale di Venezia, care s-a desfăşurat în perioada 7 iunie - 23 noiembrie, cu două proiecte expoziţionale - "Site Under Construction" şi "Exploring Identity_the Nomad Archives".

Bienala de la Veneţia - cu secţiunile sale de artă, respectiv arhitectură - este unul dintre cele mai importante evenimente de gen la nivel internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici