Jérôme Fenoglio, fost redactor-şef al site-ului LeMonde.fr, a fost numit în funcţia de director de redacţie şi se va afla în subordinea lui Gilles van Kote, noul director general interimar de la Le Monde.
Aşa cum au dorit jurnaliştii din redacţie, Le Monde a scindat astfel cele două funcţii, până acum reunite şi cumulate de Natalie Nougayrède, care a demisionat miercuri.
Jérôme Fenoglio, care, spre deosebire de Gilles van Kote, nu a fost numit cu titlu provizoriu, va avea misiunea „de a continua reformele începute atât la nivel redacţional în print şi în digital, cât şi în ceea ce priveşte transformarea organizaţiilor”, se afirmă în comunicatul emis de grupul Le Monde.
Jérôme Fenoglio, în vârstă de 47 de ani, este jurnalist la Le Monde de peste 23 de ani, unde a ocupat diverse funcţii ierarhice, inclusiv în domeniul online.
Noul „binom” va trebui în special să analizeze din nou proiectul acţionarilor de a transfera, rapid, circa 50 de posturi ale diviziei print către divizia online, în condiţiile în care acest plan de reorganizare este rău văzut de jurnaliştii din redacţia ziarului.
Contestată de redacţie, Natalie Nougayrède, în vârstă de 47 de ani, a demisionat miercuri, după un mandat de doar 15 luni. Redacţia, ca şi conducerea cotidianului, au obligat-o să se mulţumească cu funcţii de reprezentare, un rol de „regină a Angliei” pe care jurnalista a refuzat să îl joace, potrivit unei surse. Acest fapt a făcut ca demisia ei să devină inevitabilă.
Criza de la Le Monde, primul conflict social major de după cumpărarea ziarului francez, în 2010, de un trio de acţionari – vedeta din domeniul afacerilor online Xavier Niel, bancherul Matthieu Pigasse şi magnatul Pierre Bergé -, a izbucnit într-o perioadă în care presa scrisă franceză traversează o perioadă dificilă, confruntându-se cu creşterile de tarife, scăderea vânzărilor şi a încasărilor din publicitate, deficite generalizate, planuri de concedieri şi valuri de cesiuni de active.
Difuzarea versiunii tipărite a ziarului Le Monde a cunoscut o nouă scădere în 2013: tirajul în Franţa a scăzut cu 4,44% şi a ajuns la 275.310 exemplare, în medie, iar tirajul total (Franţa şi pe plan internaţional) a scăzut cu 4,65%, ajungând la 303.432 exemplare.