Contractul de închiriere a castelului Peleş, prelungit cu trei ani

Reprezentanţii Casei Regale şi comisia care reprezintă statul român la negocieri sunt de acord să prelungească cu trei ani contractul de închiriere a castelului Peleş, a anunţat ministrul Culturii, Hunor Kelemen, joi, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
784 afișări
Imaginea articolului Contractul de închiriere a castelului Peleş, prelungit cu trei ani

Contractul de închiriere a castelului Peleş, prelungit cu trei ani (Imagine: Mediafax Foto)

"Am fost de acord să prelungim cu trei ani contractul. (...) Sper că în curând vom semna contractul", a spus ministrul, precizând că din comisia de negociere care a reprezentat statul român, condusă de secretarul de stat pe Patrimoniu din Ministerul Culturii, Vasile Timiş, au făcut parte şi un reprezentant al Ministerului Justiţiei şi unul al Ministerului Finanţelor.

"Deci muzeul e în siguranţă, castelul este în siguranţă", a concluzionat Kelemen.

Negocierile între reprezentanţii Regelui Mihai, căruia domeniul Peleş i-a fost retrocedat în 2007, şi statul român, care deţine în continuare colecţiile de la Peleş şi Pelişor, pentru care plăteşte o chirie în valoare de 52.000 de lei pe lună, s-au derulat în luna februarie, deoarece acordul încheiat în acest sens în urmă cu trei ani între cele două părţi expiră în luna martie.

Astfel, pentru păstrarea colecţiilor în interiorul castelelor, reprezentând Muzeu Naţional Peleş, statul român trebuia să renegocieze contractul de închiriere, după cum a atras atenţia Hunor Kelemen încă de la audierea sa de către comisiile de specialitate din Parlament, pe 22 decembrie.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş. Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală expiră în luna martie a anului 2010.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor Adrian Iorgulescu. Totodată, memorandumul privind retrocedarea Domeniului Peleş către reprezentanţii Casei Regale a fost aprobat pe 20 februarie, de Guvern.

Decizia de retrocedare a soluţionat notificarea făcută de Familia Regală în 8 august 2001. Restituirea celor două castele şi a terenurilor aferente s-a făcut în baza Legii 10 din 2001. Pe baza acestei legi, Regele Mihai, prin Principesa Margareta, a solicitat restituirea în natură a imobilului cunoscut sub denumirea de "Domeniul Peleş" din Sinaia şi anexele situate în aceeaşi localitate.

La momentul restituirii, s-a vehiculat o sumă de 30 de milioane de euro pentru răscumpărarea domeniului Peleş de către statul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici