Copiii europeni încep să folosească internetul la şapte ani

Copiii din Europa încep să folosească internetul la şapte ani, dar numai unul din trei copii cu vârste între 9 şi 12 ani cred că sunt suficiente "lucruri interesante" online, potrivit unui studiu paneuropean publicat de Comisia Europeană.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Copiii europeni încep să folosească internetul la şapte ani

Copiii europeni încep să folosească internetul la şapte ani (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Studiul mai arată că unul din opt copii au avut experienţe neplăcute online şi nu au abilităţile de a folosi internetul.

În urma acestor rezultate, reprezentanţii Comisiei au lansat un concurs pentru a crea conţinuturi online de calitate pentru copii, care este deschis tuturor producătorilor de conţinuturi pentru internet din Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia şi Spania.

Copii care acum au 15-16 ani au declarat că au accesat internetul de la vârsta de 11 ani, în timp ce copii cu vârste de 9-10 ani au spus că au folosit prima oară internetul când aveau şapte ani.

Copii din ţările nordice, Estonia, Olanda şi Marea Britanie accesează internetul la vârste mai mici comparativ cu cei din Austria, Grecia, Italia, Portugalia şi România.

Jumătate dintre copiii care au participat la sondaj au declarat că intră pe internet zilnic, petrecând online, în medie, o oră şi jumătate. Copiii cu vârste de 15-16 ani sunt cei mai activi pe internet, 77% dintre ei intrând online în fiecare zi.

Totodată, studiul arată că internetul este folosit de copii pentru a-şi rezolva temele de la şcoală (84%) sau pentru a urmări videoclipuri (83%). De asemenea, 74% dintre copii intră online pentru jocuri video, iar 64% pentru a comunica prin mesaje instant.

Studiul mai arată că 85% dintre copii intră pe internet de acasă, în timp ce peste jumătate dintre cei cu vârste între 13 şi 16 ani intră online din camera lor. Pe de altă parte, 63% dintre respondenţi au declarat că intră pe internet de la şcoală. Majoritate copiilor accesează internetul de pe computere, însă unul din trei intră pe internet de pe telefonul mobil sau alte dispozitive portabile.

De asemenea, studiul indică faptul că 5% dintre copii au fost hărţuiţi pe internet, cu o rată mai mare (14%) în Estonia şi România. Totuşi, unul din opt copii a mărturisit că a fost deranjat de ceva ce a găsit pe internet.

Deşi adulţii consideră că fac parte dintr-o "generaţie digitală", studiul arată că majoritatea copiilor nu au abilităţi de navigare pe internet sau de protecţie a informaţiilor private în online.

Totodată, 30% dintre respondenţi au experimentat simptome legate de folosirea excesivă a internetului.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 23.000 de copii alături de un părinte în Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici