Copiii lui Vântu, la Realitatea prin Bluelink. Schwartzenberg: Bluelink are doar o valoare emoţională

Copiii lui Vântu au redevenit principalii acţionari ai Bluelink Comunicazione, principalul asociat al Realitatea, potrivit Rise Project, însă Elan Schwartzenberg spune că Bluelink are în prezent doar o valoare "emoţională", după ce creanţa sa la Realitatea a fost vândută unei firme din Ungaria.

Urmărește
1764 afișări
Imaginea articolului Copiii lui Vântu, la Realitatea prin Bluelink. Schwartzenberg: Bluelink are doar o valoare emoţională

Elan Schwartzenberg (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a anunţat oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

Pe 10 aprilie 2012, însă, Ioana Vântu a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, principalul asociat al societăţii Realitatea Media SA, care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Realitatea TV. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink îi revin lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.

Omul de afaceri Elan Schwartenberg a declarat însă, miercuri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că Bluelink Comunicazione a vândut creanţa pe care o avea la Realitatea Media (societate aflată în insolvenţă, al cărei administrator judiciar este societatea Rovigo SPRL, n.r.) unei firme din Ungaria, fapt pentru care, în prezent, Bluelink are doar o valoare "emoţională".

"Eu, împreună cu o ţară întreagă, i-am văzut pe copiii lui Sorin Ovidiu Vântu declarând «Am vândut irevocabil şi ireversibil domnului Elan Schwartzenberg». Oricum, după ce Bluelink a vândut creanţa de 25 de milioane de euro firmei din Ungaria (E-Boutique KFT, n.r.), valoarea companiei, azi, este doar una emoţională... Forul suprem care guvernează orice firmă aflată în insolvenţă este adunarea creditorilor, unde firma din Ungaria deţine majoritatea. Dacă presiunile pe administratorul judiciar Rovigo-Deleanu să introducă noi creanţe false pentru a modifica adunarea creditorilor nu vor înceta, eu cred că va demisiona (Deleanu, n.r.) pentru a nu avea soarta lui Arin Stănescu", a declarat Elan Schwartzenberg. El a refuzat să facă alte comentarii.

Societatea Realitatea Media a cerut insolvenţa în septembrie 2011, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti. Atunci, Elan Schwartzenberg a declarat că cererea insolvenţei iniţiată de Realitatea Media este o procedură de reorganizare judiciară, precizând că nu doreşte falimentul Realitatea Media.

Potrivit unor informaţii publicate în presă în noiembrie anul trecut, firma E-Boutique KFT figurează ca fiind cel mai mare creditor al Realitatea Media în tabelul preliminar al creanţelor întocmit ca parte a procedurii de insolvenţă prin care trece această companie. Acţionarul unic al firmei E-Boutique KFT era la momentul respectiv Judit Jones, originară din Mureş. Judit Jones este implicată şi într-o altă firmă care a realizat designul pentru site-ul magazinului Picioru Gras, deţinut de Mihaela Rădulescu, fosta soţie a lui Elan Schwarzenberg, a mai scris la momentul respectiv presa.

Elan Schwarzenberg a declarat atunci că el a vândut creanţele la Realitatea Media deţinute de Bluelink către firma E-Boutique KFT, pentru că "a fost o ofertă foarte avantajoasă, având în vedere circumstanţele". El a mai spus atunci că nu are nicio legătură cu firma E-Boutique KFT din Ungaria, precizând că a cunoscut-o pe Judit Jones prin intermediul unui broker.

Pe de altă parte, surse apropiate Realitatea au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă ar face presiuni asupra Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, pentru a fi incluşi pe lista creditorilor Realitatea. Aceleaşi surse au spus că există o perioadă de timp în care pot fi introduse creanţele, iar Vasile Deleanu - cel care controlează societatea Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media - ar fi spus că îşi va da demisia dacă se mai fac presiuni asupra sa, caz în care justiţia ar urma să numească un alt administrator judiciar al Realitatea Media.

Recent, presa a scris că GMG Media Box - companie în care Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru sunt majoritari (prin PSV) - a intrat între creditorii Realitatea Media cu o datorie de recuperat de aproape 16 milioane de euro. De asemenea, în prezent, se judecă majorarea creanţelor GMG Media Box la Realitatea Media de la 16 milioane de euro la 28 de milioane de euro. Potrivit lui Cozmin Guşă, "aceste sume reprezintă banii încasaţi de Realitatea de la GMG, care nu au avut acoperire nici în servicii şi nici în returnări de plată".

La începutul lunii iunie, presa a scris că ANAF a cerut, în cursul unei întâlniri cu ceilalţi creditori ai PSV Company (fosta Petromservice, firmă aflată în acţionariatul Realitatea Media, n.r.), revocarea RVA Insolvency Specialists din calitatea de administrator judiciar al PSV Company. De asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi început urmărirea penală faţă de Arin Stănescu, partener coordonator al RVA Insolvency, pentru complicitate la bancrută frauduloasă în legătură cu plata presupus nejustificată a unor sume de bani către un creditor înscris la masa credală a PSV Company.

Pe de altă parte, acţionariatul Realitatea Media SA nu apare modificat pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), instituţie care eliberează licenţele audiovizuale. Societăţile care deţin licenţe audiovizuale (precum Realitatea Media, care deţine mai multe licenţe, între care cele pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Radio Guerrilla) sunt obligate prin Legea audiovizualului să informeze CNA cu privire la modificările acţionariatului lor.

După anunţul făcut de Ioana Vântu, pe 2 mai 2011, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, Schwartzenberg a depus la CNA documentele care atestă că el este acţionarul majoritar al Realitatea. De altfel, de-a lungul ultimului an, Elan Schwartzenberg s-a prezentat de mai multe ori la şedinţele CNA în calitate de acţionar majoritar al Realitatea Media.

Potrivit site-ului CNA, în prezent acţionarii Realitatea Media SA sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 86,513817357%, PSV Company SA - 7,555789039%, Sindicatul Naţional "Petrom-Energie" - 5,423391979%, Global Video Media SRL - 0,507001207%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian şi Luha Eugen Gheorghe - cu câte 0,000000139%.

Acţionarii Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited: Schwartzenberg Emilian - 90,9091% şi Dobîndă Vitalie - 9,0909%.

Acţionarii Global Video Media SA: PSV Company SA - 99,999904%, Negrutzi Bogdan Radu - 0,000093%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe cu câte 0,000001%.

Acţionarii PSV Company SA: Elbahold Limited (Cipru) - 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) - 25%, PSV Company SA - 10,010714% şi acţionari persoane fizice (8577) - 10,566558%. Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici