- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.01.2014, 00:04)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu contestă Regulamentul de organizare a alegerilor pentru CA TVR. Preşedintele principalului sindicat al TVR: Votul trebuie refăcut
Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, aflaţi pe primele locuri în urma scrutinului organizat vineri în TVR, dar invalidaţi din cauză că "nu au depus cazierul judiciar", contestă Regulamentul de organizare a alegerilor pentru CA al SRTv, precizând că au declarat pe proprie răspundere că nu au cazier, iar preşedintele principalului sindicat al TVR susţine că votul trebuie refăcut.
Urmărește
441 afișări
Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu contestă Regulamentul de organizare a alegerilor pentru CA TVR (Imagine:Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)
Liviu Fetter şi Sorin Burtea au fost validaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor Societăţii Române de Televiziune (SRTv) în CA al instituţiei, în ciuda faptului că în urma scrutinului organizat vineri Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au avut cele mai multe voturi, fiind însă descalificaţi din cauză că "nu au depus cazierul judiciar".
Contactat duminică seară de agenţia MEDIAFAX, Mihai Rădulescu - care a obţinut 584 de voturi la scrutinul de vineri - a declarat că va contesta rezultatul alegerilor luni, când va depune şi "certificatul de cazier judiciar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
-
Detalii din negocierile pentru guvern. Surse: Formarea noului Guvern ar trebuie să se desfăşoare în acest weekend / Romaşcanu, PSD: Mâine vor fi consultări la preşedinte
-
Nu este nici zahărul nici sare nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii noastre a fost indeniticată de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona
El a spus că în Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, aprobat de Comitetul Director, candidaţilor li se cerea prezentarea "cazierului judiciar". Rădulescu a spus că el a depus declaraţie pe proprie răspundere că "nu are cazier judiciar", iar "certificatul de cazier judiciar" i-a fost cerut de către Biroul Electoral Central (BEC) din SRTv, printr-un e-mail, duminică, o zi nelucrătoare.
Mihai Rădulescu a mai spus că speră să nu fie pus în situaţia să conteste în instanţă rezultatul alegerilor din TVR.
"Sper să nu se ajungă acolo. Dar oricum primii paşi vor fi contestarea acestui verdict, mâine, o dată cu depunerea certificatului de cazier judiciar, pe care mi l-au cerut astăzi, prin e-mail. Eu mâine respect această obligaţie, vin cu certificatul de cazier şi cu contestaţia la Comitetul Director, care a făcut acel Regulament formulat complet aberant. Iar dacă Comitetul Director îşi însuşeşte mai departe verdictul acestui Birou Electoral Central, evident că vom merge în instanţă şi sesizăm şi Avocatul Poporului şi Comisiile parlamentare pentru că s-a viciat rezultatul unui vot cât se poate de legal", a spus Mihai Rădulescu.
Rădulescu a precizat că şi Cornel Mihalache a făcut o contestaţie la Biroul Electoral Central din TVR, care a fost respinsă. "Eu astăzi (duminică, n.r.) am avut un dialog cu Biroul Electoral Central în care mi-am însuşit din punctele de vedere ale lui Cornel Mihalache şi le-am sesizat (celor de la BEC, n.r.) că sunt ei în culpă şi anume că formularea din Regulament, impusă de Comitetul Director, este ambiguă, este ilogică. Trebuie să prezint declaraţie pe proprie răspundere că nu am cazier judiciar, lucru pe care l-am făcut, 'sub rezerva' şi nu cu condiţia depunerii ulterioare a cazierului judiciar. Păi cum să depun cazier, dacă tocmai am declarat că nu am. Trebuia să ceară certificatul de cazier, care-i cu totul altceva", a spus Mihai Rădulescu.
El a mai spus totodată că termenul impus de Regulament privind depunerea cazierului judiciar "expiră într-o zi nelucrătoare". "Au fixat poate special duminica. În mod normal, scrie în Codul Civil, art. 2554 care vorbeşte de prorogarea termenului şi care dă libertatea candidatului, oricui, să aducă a doua zi lucrătoare actele necesare, ca la orice alt concurs (...) ori aici s-a luat o măsură abuzivă din start. În loc să îşi recunoască propria greşeală şi să se adreseze Comitetului Director să refacă Regulamentul şi să accepte candidaturile noastre, pentru că ele sunt legale, sunt deja declaraţii că nu am făcut poliţie politică şi că nu avem cazier judiciar pe propria răspundere... Ce vor mai mult? În instanţă lucrul acesta e recunoscut de oricine, că nu ai cazier. Să dovedească că am", a spus Mihai Rădulescu.
"(...) nu poţi să-mi ceri duminică să aduc certificatul, după ce până acum mi-ai cerut să aduc cazierul pe care eu am declarat că nu-l am. Este o prostie de-a lor pe care nu şi-o asumă şi au luat o măsură scandaloasă pe care sper ca să aibă înţelepciunea Comitetul Director să o repare, pentru că dacă nu se va întâmpla reacţiile vor fi destul de ample din punctul de vedere al salariaţilor. Eu cred că nimeni nu poate accepta frustrarea de a fi privat de votul lui, pe un motiv de-a dreptul scandalos", a adăugat Mihai Rădulescu.
Pe de altă parte, în contestaţia obţinută de agenţia de presă MEDIAFAX, Cornel Mihalache - candidat la alegerile pentru cele două locuri din Consiliul de Administraţie al SRTv, din partea salariaţilor - a contestat articolul 6, alineatul 1 din "Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru CA al SRTV", care a fost aprobat de Comitetul Director al SRTv.
Mihalache a obţinut 598 de voturi la scrutinul din TVR, clasându-se pe prima poziţie în urma alegerilor organizate vineri.
"Deoarece acest regulament nu a fost pus în dezbatere internă în Televiziunea Română, nu-mi rămâne decât acest spaţiu de timp, sâmbătă 18 ianuarie, orele 14.00 - 18.00, pentru a vă adresa această solicitare. Pentru faptul că poate candida numai un salariat al SRTv am făcut deja o solicitare domnului Director general Stelian Tănase, şeful Comitetului Director, şi Comisiei de Etică şi Arbitraj şi aştept un răspuns din partea dânsului. E mai mult decât un abuz, e o greşeală", a spus Cornel Mihalache în contestaţie.
În ceea ce priveşte "declaraţia pe propria răspundere că nu a făcut poliţie politică şi că nu a făcut parte din structurile de poliţie politică ale regimului, comunist...", prevăzută în Regulament, Cornel Mihalache spune că sintagma "poliţie politică" a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, iar Guvernul României a eliminat din legea CNSAS această sintagmă prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 24 din 10 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.
"Deci, declaraţiile pe proprie răspundere ale candidaţilor sunt nule de drept, ca şi articolul 6 (1) din Regulamentul la care ne referim. Personal, am anexat, odată cu înscrierea, acest punct de vedere, în data de 13 ianuarie, ora 14.45. Dealtfel, dacă prin absurd, eu aş fi fost colaborator (informator) al Securităţii, de ce nu aş putea candida la alegerile pentru CA? Câţi colaboratori ai Securităţii sunt astăzi în TVR? Câţi colaboratori ai serviciilor secrete sunt astăzi în TVR? Îmi poate răspunde cineva la aceste întrebare? De ce nu aş putea candida? Constantin Bălăceanu Stolnici, informator dovedit de CNSAS, turnător al Regelui Mihai, poate apărea în interviul din emisiunea 'Ora Regelui' din 2013, dar alt informator nu poate candida pentru un loc în Consiliu? Care este legea care îl opreşte?", spune Cornel Mihalache.
El întreabă în contestaţie BEC şi "ce vrea să spună virgula dintre '...regimului, comunist...'". "Sunt mai multe regimuri? Pedelist, pesedist, penelist? Care alt regim?", spune Cornel Mihalache.
În ceea ce priveşte prevederea din Regulament "... şi că nu are cazier judiciar, sub rezerva prezentării ulterioare a cazierului judiciar, ...", Cornel Mihalache spune: "Dacă declar pe propria răspundere că nu am cazier judiciar, nu am cum să prezint un cazier judiciar. E o logică simplă. Sau declar pe propria răspundere că nu am sau am şi îl prezint. Şi mă refer, evident, la certificat.
Pentru că eu nu am cum să prezint cazierul judiciar. Pot cel mult să prezint un 'certificat de cazier judiciar'. Doar Ministerul de Interne, Poliţia poate prezenta un cazier judiciar al cuiva. Deoarece 'cazierul judiciar' este o instituţie. Eu nu pot aduce o instituţie", spune Cornel Mihalache în contestaţie.
El face referire la legea 290 din 2004, potrivit căreia "Art. 1. - În scopul prevenirii şi combaterii faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală se organizează cazierul judiciar, ca mijloc de cunoaştere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni contra persoanei şi a libertăţii acesteia, a patrimoniului şi, în general, a ordinii de drept. Art. 2. - În cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale. Art. 4. - Cazierul judiciar se organizează de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi se ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu".
Mihalache mai spune că dacă ar avea cazier judiciar, ar însemna că undeva, cândva, a făcut o infracţiune. "Dacă nu am făcut şi nu am cazier judiciar şi declar asta pe propria răspundere, funcţionează prezumţia de nevinovăţie. Constituţia României statorniceşte regula prezumţiei de nevinovăţie astfel: Art.23 pct.11: 'Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată'", spune Mihalache. El precizează că prezumţia de nevinovăţie este de asemenea prevăzută în procedura penală română: "învinuitul sau inculpatul nu este obligat să probeze nevinovăţia sa" (art. 66, alin.1 din Codul de procedură penală).
El întreabă totodată Biroul Electoral Central din TVR dacă îi consideră pe candidaţii la alegerile interne "din principiu infractori". "(...) şi trebuie să luăm hârtie că nu suntem? Este absurd şi jignitor din punct de vedere moral", spune Mihalache.
Mihalache face referire şi la formularea "sub rezerva" prezentării ulterioare a cazierului judiciar. "BEC a validat deja candidaturile, acum trebuie doar să analizeze desfăşurarea scrutinului. Articolul 6 (1) nu prevede expres că nedepunerea documentului atrage după sine anularea voturilor exprimate pentru candidatul respectiv", spune Mihalache.
El precizează că, dacă membrii BEC insistă "cu acest lucru, caduc şi imoral în prezenţa unei declaraţii pe proprie răspundere", va aduce luni, 20 ianuarie, un certificat de cazier judiciar care să ateste că nu are cazier judiciar.
Mihalache mai face referire la articolul 2554 din Noul cod civil, privind "Prorogarea termenului". Potrivit acestui articol, "Dacă ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se consideră împlinit la sfârşitul primei zile lucrătoare care îi urmează".
Biroul Electoral Central din TVR a respins sâmbătă contestaţia lui Cornel Mihalache. BEC a invocat prevederile articolului 6, alineatul 1 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTv, aprobat de Comitetul Director. Totodată, BEC a precizat că nu are competenţa să modifice acest regulament.
Preşedintele principalului sindicat al TVR: Votul trebuie refăcut, rezultatul nu favorizează angajaţii
Contactat duminică seară, de agenţia MEDIAFAX, Dragoş Bocanaciu a declarat că va renunţa la candidatura sa, precizând că acelaşi lucru ar trebui să îl facă şi ceilalţi candidaţi care au fost validaţi.
"Eu ar trebui să devin membru supleant. Dar eu nu pot să merg împotriva oamenilor. Eu am fost votat de mai puţin de jumătate dintre cei care i-au susţinut pe Cornel şi pe Mihai (...) Cu colegii mei Cornel şi Mihai au votat după calculele mele 800-900 de oameni. Raportat la câţi au participat la vot, mult peste jumătate (au votat cu cei doi, n.r.). În condiţiile astea, chiar nu ţine nimeni cont de această majoritate clară care a votat cu cei doi? Singura soluţie este ca toţi ceilalţi să anunţăm că renuţăm la această poziţie şi să se organizeze din nou alegeri (...) Rezultatul nu este unul care să favorizeze angajaţii din Televiziunea Română şi din punctul meu de vedere votul trebuie refăcut (...) Nu poţi să reprezinţi o majoritate, când majoritatea chiar nu te vrea", a spus Dragoş Bocanaciu.
El a precizat că orice regulament, orice lege "se judecă în litera şi în spiritul ei". "Litera e un pic strâmbă, dar spiritul ei e acelaşi (...) Important este ca dorinţa oamenilor să fie respectată. Poate reuşim să găsim o formulă prin renunţarea mea, a tuturor celorlalţi (...) De fapt şi de drept este o chestie de onoare", a mai spus Dragoş Bocanaciu.
Citește pe alephnews.ro: China testează roboți de poliție cu „capacități de confruntare”. Cum funcționează RT-G
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tesla începe o avalanșă de retrageri. Aproape 700.000 de vehicule au probleme legate de presiunea în pneuri
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe