- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.03.2018, 19:49)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Hera şi Bogdan C. Simionescu, propuşi pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române
Academicienii Cristian Hera, Bogdan C. Simionescu, Ioan-Aurel Pop şi Victor Voicu au fost propuşi pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române, alegerile urmând să aibă loc pe 5 aprilie, a declarat pentru MEDIAFAX, vineri, reprezentantul forului cultural şi ştiinţific.
Urmărește
878 afișări
Cristian Hera şi Bogdan C. Simionescu, propuşi pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române
În prezent, academicianul Cristian Hera ocupă funcţia de preşedinte interimar al Academiei Române, până la alegerile oficiale, potrivit unei decizii luate pe 5 ianuarie de Prezidiul instituţiei, după decesul academicianului Ionel Valentin-Vlad, fostul şef al forului cultural şi ştiinţific.
Cristian Hera este propunerea Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române, al cărei preşedinte este, Bogdan Simionescu, actual vicepreşedinte al instituţiei, este propunerea Filialei din Iaşi, Ioan-Aurel Pop este propunerea Secţiei de Ştiinţe Geonomice, iar Victor Voicu, actualul secretar general, este propunerea Secţiei de Ştiinţe Medicale, al cărei preşedinte este.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Academicienii propuşi pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române şi care acceptă această propunere - pentru că pot să o şi refuze - trebuie să îşi depună planurile de management, într-un plic sigilat, la cancelaria instituţiei până pe 21 martie, urmând ca acestea să fie trimise spre consultare membrilor din cele 14 secţii ale forului. Potrivit biroului de presă al Academiei, nu este obligatoriu ca cei propuşi să vrea să îşi prezinte planul managerial.
Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române vor avea loc pe 5 aprilie. Atunci, candidaţii îşi vor susţine, timp de câte zece minute, planul managerial în faţa Adunării Generale, considerată valabilă dacă se întruneşte cvorumul de jumătate dintre membrii actuali activi plus unul (din totalul de 202). Candidatul care obţine două treimi din voturi este considerat ales ca preşedinte. Dacă, după primul tur de scrutin, nu se întruneşte această condiţie, în runda a doua intră cei doi academicieni care au obţinut cele mai multe voturi, urmând să fie desemnat preşedinte cel care a obţinut majoritatea.
Totodată, pe 21 aprilie vor fi aleşi ceilalţi membri ai Prezidiului Academiei Române, respectiv patru vicepreşedinţi şi un secretar general. În prezent, vicepreşedinţii Academiei Române sunt academicienii Bogdan C. Simionescu,Victor Spinei şi Alexandru Surdu, iar secretar general este Victor Voicu.
Inginer agrochimist, doctor în agronomie, doctor docent în ştiinţe, Cristian Hera este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române. Ales iniţial membru corespondent al Academiei Române în 1995, a devenit membru titular în 2004. De asemenea, din 2008 este membru în Prezidiul Academiei Române, iar, din 2010, a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte al instituţiei.
Academicianul Cristian Hera, în vârstă de 84 de ani, a fost decorat, în 2013, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, iar, în 2003, a primit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor.
Academicianul Bogdan C. Simionescu este inginer chimist, doctor în ştiinţe chimice, profesor la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, cercetator ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" al Academiei Române. Simionescu, născut în 1948, este membru titular al Academiei Române din 2009, după ce a fost ales membru corespondent în anul 2000.
Bogdan C. Simionescu a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler în 2015.
Născut în 1955, istoricul Ioan-Aurel Pop este rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca din 2012. Din 1996, când a obţinut titlul de profesor universitar, şi până în prezent, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeaşi funcţie la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei. În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la doar 46 de ani, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr membru al acestui for.
În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. În acelaşi an a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler.
Victor Voicu (născut în 1939) este medic farmacolog, doctor în medicină, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale şi preşedinte al Filialei Bucureşti ale Academiei Române. Din 2006, ocupă şi funcţia de membru al consiliului director şi preşedinte al Comisiei exceptare terapeutică din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog. Este membru titular al Academiei Române din 2001, după ce a fost ales corespondent în 1991.
Victor Voicu a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer în 2002, iar, în 2014, a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer.
Academicianul Ionel-Valentin Vlad, fostul preşedinte al instituţiei, a murit pe 24 decembrie 2017, la vârsta de 74 de ani, în urma unei grave suferinţe. Academicianul Ionel Valentin Vlad fusese ales preşedintele Academiei Române în 2014, după ce, în perioada 2010 - 2014, a fost vicepreşedinte al acestui for.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46