- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.11.2013, 15:58)
- Madalina Cerban
Cristian Tudor Popescu îşi va lansa volumul "Filmar", pe 24 noiembrie, la Gaudeamus
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îşi va lansa volumul "Filmar" - care cuprinde texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente - pe 24 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus de la Bucureşti
Urmărește
182 afișări
Cristian Tudor Popescu (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
Lansarea volumului "Filmar" va avea loc duminică, 24 noiembrie, de la ora 12.00, în cadrul unei întâlniri cu Cristian Tudor Popescu, organizată la standul Dacia din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, potrivit site-ului editurii Polirom.
Conform sursei citate, "Filmar" reuneşte texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora. În plus, trece în revistă preferinţele criticilor de film şi ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trăit direct experienţa comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care să îi susţină ipotezele, nu se fereşte să pună degetul pe rană atunci când e cazul şi nici nu evită laudele pentru producţiile şi persoanele pe care le consideră meritorii.
"Dacă în legătură cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon până la marchizul de Sade şi Céline, o artă a moralităţii nu văd cum ar putea exista. Nu e nimic artistic în a fi moral. A nu fi făţarnic, a nu fi oportunist, a nu minţi, a nu trăda, a-ţi asuma greşelile şi a plăti pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici măcar o profesie. Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, îl ai sau nu îl ai, cu deosebirea că poţi trăi şi fără el. Ea îţi aparţine în totalitate - eşti moral în primul rând faţă de tine însuţi -, nu e menită aprecierii celorlalţi, ca arta. Sau, astăzi, în România, moralitatea poate fi definită ca o boală psihică", spune Cristian Tudor Popescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Volumul "Filmar", publicat la Editura Polirom, în colecţia "Ego. Publicistică", va fi disponibil şi în format digital.
Cristian Tudor Popescu (născut în 1956, în Bucureşti), absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, este scriitor şi unul dintre cei mai prestigioşi jurnalişti din România.
Este senior editor al gandul.info, filmolog, doctor în cinematografie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", unde susţine un curs de Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune. Este gazda emisiunii "CineTePrinde", difuzată de Pro Cinema.
A debutat ca prozator SF. Cărţile publicate de acesta sunt: "Planetarium" (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier); "Vremea mînzului sec" (ediţia I, Cartea Românească, 1991; ediţia a II-a, Polirom, 1998); "Imperiul oglinzilor strîmbe" (Societatea „Adevărul”, 1993, antologie SF); "Copiii fiarei" (ediţia I, Du Style, 1997; ediţia a II-a, Polirom, 1998; ediţia a III-a, Polirom, 2013); "Timp mort" (Polirom, 1998); "Omohom" (Polirom, 2000); "România-abţibild" (Polirom, 2000); "Un cadavru umplut cu ziare" (Polirom, 2001); "Nobelul românesc" (Polirom, 2002); "Sportul minţii" (Humanitas, 2004); "Libertatea urii" (Polirom, 2004); "Trigrama Shakespeare. Ficţiuni speculative" (Corint, 2005); "Luxul morţii" (Polirom, 2007); "Cuvinte rare" (Polirom, 2009); "Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune" (1912-1989) (Polirom, 2011).
Ediţia din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură se va desfăşura între 20 şi 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe