Cristian Zgabercea, trimis în judecată de DNA, spune că va discuta cu Stelian Tănase în privinţa unei demisii

Cristian Zgabercea, producătorul general al TVR, trimis în judecată de DNA într-un dosar cu un prejudiciu de 8 milioane de euro, a declarat pentru MEDIAFAX că va discuta cu preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase, urmând să ia o decizie în privinţa unei eventuale demisii.

Urmărește
626 afișări
Imaginea articolului Cristian Zgabercea, trimis în judecată de DNA, spune că va discuta cu Stelian Tănase în privinţa unei demisii

Cristian Zgabercea, trimis în judecată de DNA, spune că va discuta cu Stelian Tănase în privinţa unei demisii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Bogdan Iordache)

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicușor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (nouă infracţiuni, din care cinci în formă continuată).

De asemenea, au fost trimişi în judecată Cristian Zgabercea, la data respectivă consilier al preşedintelui CJ Constanţa, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Întrebat dacă îşi va demisia din funcţia de producător general al TVR, Cristian Zgabercea a declarat: "O să discut cu preşedintele televiziunii (Stelian Tănase, n.r.), după care voi lua o decizie".

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), nu a putut fi contactat.

În schimb, pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul TVR, Stelian Tănase declara că, la momentul respectiv, TVR nu are o problemă în privinţa producătorului general al televiziunii, Cristian Zgabercea, al cărui nume ar fi vizat într-un alt dosar al lui Nicuşor Constantinescu, urmând ca Televiziunea Română să ia atitudine dacă acesta va fi incriminat.

Întrebat dacă TVR are o problemă în privinţa lui Cristian Zgabercea, în acest context, Stelian Tănase a spus că SRTv va lua o atitudine dacă "se vor produce forme oficiale" şi Zgabercea va fi "incriminat".

"În momentul ăsta, nu avem. Evident că, dacă se vor produce forme oficiale, de reţinere etc. sigur, eu personal, dar şi... vom lua o atitudine publică. Deocamdată nu are, a fost pomenit într-un document, dar vom lua în discuţie această chestiune când va exista un act clar de incriminare a lui pentru una sau alta", a spus la momentul respectiv Stelian Tănase.

Pe de altă parte, pe 20 februarie, Adrian Bucur, jurnalist în TVR şi membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune, a declarat pentru MEDIAFAX că producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, ar trebui să-şi dea demisia, întrucât este vizat în dosarul lui Nicuşor Constantinescu.

În aceeaşi zi, contactat de MEDIAFAX, Cristian Zgabercea a declarat că nu are de ce să îşi dea demisia, întrucât nu i-a fost adus la cunoştinţă că ar avea vreo calitate în dosarul lui Nicuşor Constantinescu.

"Nu am primit nicio informare oficială vizavi de această chestiune (o eventuală calitate în dosarul lui Nicuşor Constantinescu, n.r.). Ce aţi văzut dumneavoastră în presă, atât am văzut şi eu. Nu ştiu în ce calitate sunt în acel dosar, poate sunt martor. Şi atunci ce reacţie să am? Nici nu vreau să comentez acea chestie, până nu am o chestie oficială. Nu cunosc date, nu cunosc nimic. Oricine poate fi într-o situaţie de genul ăsta, trebuie cineva să dovedească că am făcut ceva rău. Eu ştiu că nu am făcut nimic rău", a spus Cristian Zgabercea.

El a precizat că, în cazul în care se va dovedi că are o calitate în acel dosar, se poate suspenda din funcţia de producător general al TVR. "Sunt alte metode care sunt legale", a mai spus la momentul respectiv Zgabercea.

Potrivit comunicatului transmis joi de DNA, conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie din Constanţa, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu şi Fundaţia Fantasio au constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada respectivă, Nicuşor Constantinescu, ajutat de Zgabercea şi Florentina Oproiu, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii în sumă de 5.094.836 de lei, arată sursa citată.

Finanţarea şi plăţile au fost făcute numai în baza unei hotărâri a CJ, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.

Potrivit DNA, în 2012, Cristian Zgabercea, împreună cu Fundaţia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, Zgabercea a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Marcel Brâncoveanu Părău, şi a făcut plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei, arată sursa citată.

Conform DNA, prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste opt milioane de euro, iar, până la momentul întocmirii rechizitoriului, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Cristian Zgabercea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici