- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.06.2014, 18:24)
- Dorina Călin
Criticul de teatru George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei
Scriitorul şi criticul de teatru George Banu este primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei, distincţie acordată anual de Academia Franceză, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
289 afișări
Criticul de teatru George Banu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză, cu scopul de a aduce omagiu "operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze".
Cu această ocazie, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, i-a adresat un mesaj de felicitare lui George Banu: "Îmi face o deosebită plăcere să îi adresez domnului George Banu cele mai calde felicitări şi să îi urez succes pe viitor. Cred că George Banu, asemeni altor nume celebre, dintre care îi voi cita pe Cioran, Eliade şi Brâncuşi, pune în evidenţă frumoasele relaţii franco-române, precum şi împletirea a două culturi care nu au încetat niciodată să se îmbogăţească reciproc. De curând, domnul Banu ne-a împărtăşit tuturor, prin scrierile sale, imaginea Parisului său intim, adăugând o nouă dimensiune poetică acestui spaţiu în care mulţi români celebri şi-au regăsit sau şi-au împlinit destinele".
George Banu este, totodată, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţii primite din partea Republicii Franceze. Tot în Franţa, George Banu a primit, de trei ori, premiul criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Institutul Francez din Bucureşti a găzduit, în luna aprilie a acestui an, lansarea celui mai recent volum semnat de George Banu,"Parisul personal. Autobiografie urbană", în care scrierile autorului beneficiază de suportul vizual al fotografei Mihaela Marin, o carte care se plasează între mărturia subiectivă şi descrierea obiectivă, între promenada personală şi mitologia "oraşului luminilor".
George Banu este profesor la Sorbona şi alte universităţi, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al premiului Europa pentru teatru. Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor şef al revistei Alternatives théâtrales şi director de colecţie la editura Actes Sud, George Banu a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern şi principalilor săi protagonişti, Peter Brook, Patrice Chéreau şi Luc Bondy. Printre cele mai recente apariţii în română se numără "Livada de vişini, teatrul nostru", "Reformele teatrului în secolul reînnoirii", "Shakespeare. Lumea-i un teatru", apărute la editura Nemira, "Iubire şi neiubire de teatru", lansată la editura Polirom, şi "Aproape de scenă", apărută la editura Curtea Veche.
George Banu este doctor honoris causa al mai multor universităţi. A primit premiul Uniunii Teatrale din România pentru operă critică şi a fost recent onorat la Cluj-Napoca de Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar şi Muzeul de artă. Sorbona i-a dedicat volumul omagial "Călătoriile sau orizontul teatrului", tradus la editura Nemira, unde au semnat Peter Brook, Andrei Şerban, Eugenio Barba, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe