CSM a sesizat Inspecţia Judiciară şi CNA în cazul postului Antena 3

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Inspecţiei Judiciare verificări privind afirmaţii făcute în unele emisiuni ale postului Antena 3 despre ancheta DNA şi a sesizat CNA în legătură cu acelaşi post TV.

Urmărește
570 afișări
Imaginea articolului CSM a sesizat Inspecţia Judiciară şi CNA în cazul postului Antena 3

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară şi CNA în cazul postului Antena 3 (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a decis, luni, cu unanimitate de voturi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru "dispunerea şi efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a promovării în spaţiul public, începând cu data de 25 iulie a.c., prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum şi a unor publicaţii on-line ("DC News" şi "Lumea Justiţiei.ro", n.r.), a unor afirmaţii de natură a aduce atingere independenţei justiţiei, la adresa procurorilor DNA, a instituţiei DNA şi a sistemului judiciar în ansamblul său, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu şi alţii".

De asemenea, reprezentanţii CSM, au arătat, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că a fost sesizat şi Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a vieţii private, a onoarei şi reputaţiei, a dreptului la propria imagine şi a altor prevderi din Codul de reglementare a audiovizualului.

Potrivit hotărârii Secţiei pentru procurori, începând cu data de 25 iulie, prin intermediul postului de televiziune Antena 3 şi a publicaţiilor DC News şi lumeajustitiei.ro, au fost promovate "unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a sistemului judiciar în ansamblul său".

Astfel, afirmaţiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3, precum şi în publicaţiile online DC News şi lumeajustitiei.ro, pun presiune pe procurorii care anchetează dosarul de şantaj în care sunt cercetaţi directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Camelia şi Dan Voiculescu, potrivit hotărârii CSM.

"Secţia pentru procurori apreciază că elementele din mesajul public al reprezentanţilor postului de televiziune Antena 3, audiaţi ca martori în cadrul acestei proceduri penale, a moderatorilor, precum şi a celorlalţi învinuiţi aflaţi în raporturi contractuale cu instituţiile grupului Intact sau colaboratori constanţi ai emisiunilor postului de televiziune Antena 3, au fost concertate în sensul evident de a decredibiliza profesional şi instituţional procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de a acredita ideea unei comenzi politice în legătură cu o anchetă penală aflată în derulare, în care instituţia Antena 3 are calitatea de inculpat şi de a submina şi sfida-atât prin limbaj cât şi prin atitudine-autoritatea judecătorească ca putere a statului consacrată constituţional", se arată în hotărârea membrilor CSM prin care s-a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Potrivit documentului citat, afirmaţiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3 şi de publicaţiile on-line lumeajustitiei.ro şi DC News sunt de natură a diminua încrederea societăţii în actul de justiţie.

"Acţiunea publică singulară, localizată la nivelul instituţiilor trustului Intact, a publicaţiilor şi a vectorilor de opinie proprii sau colaboratori ai acestuia, grefată exclusiv pe o anchetă penală care vizează persoane fizice şi juridice din cadrul trustului, este argumentată de către reprezentanţii şi invitaţii emisiunilor postului de televiziune Antena 3 de o manieră manipulatoare şi speculativă prin presupuse «abuzuri săvârşite de procurorii DNA» precum şi prin inducerea la nivelul societăţii a unei false temeri că «DNA intenţionează să dea o lovitură mortală presei libere»", se mai meţionează în documentul citat.

Dan Voiculescu este urmărit penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care mai sunt sunt cercetaţi, printe alţii, fiica acestuia, Camelia Voiculescu, şi directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

DNA a informat că probatoriul din acest caz relevă implicarea lui Voiculescu în activităţile desfăşurate de Alexandrescu.

Potrivit procurorilor, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu, l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

"Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 şi pe cele aparţinând SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată", a precizat DNA.

Directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, a fost, în 25 iulie, la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă acuzaţiile aduse societăţii în acest dosar. Gâdea a fost citat în calitate de martor în dosarul de şantaj.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul Bucureşti i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicţie de a părăsi ţara.

Sorin Alexandrescu a depus, în 22 iulie, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunţat la DNA.

În 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu şi au dispus începerea urmăririi penale faţă de Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA şi la SC Intact Publishing SRL, şi de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la şantaj. De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA şi SC Intact Publishing SRL, pentru şantaj.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie, au arătat procurorii. Camelia Voiculescu i-ar fi atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: "Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici